Wpłaty kolejnych transz za mieszkanie deweloperowi

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Wpłaty kolejnych transz za mieszkanie deweloperowi

Postautor: iti » 08 wrz 2014, 23:19

Już 20 września, a to znaczy, że lada chwila będzie trzeba wpłacić na konto dewelopera pierwszą transzę za mieszkanie zakupione w budynku przy Orlińskiego 4, a właściwie to połączone dwie pierwsze transze. Macie zabezpieczone na to środki? Posiłkujecie się kredytem czy wpłacacie też gotówkę? A może macie tu jeszcze jakieś wątpliwości dotyczące tego, jak zrobić przelew i kiedy. Pieniądze powinny pojawić się na koncie dewelopera 20 września, więc pewnie jeśli ktoś przelewa całość lub część transzy samemu, to trzeba je wysłać koło 18.

MeGi

Re: Wpłaty kolejnych transz za mieszkanie deweloperowi

Postautor: MeGi » 25 lut 2016, 16:54

Ma ktoś z Was kredyt w Alior Bank? Bank nie wypłacił mi ostatniej transzy, stąd moje pytanie czy ktoś miał podobny problem?

Pasiek

Postautor: Pasiek » 25 lut 2016, 17:06

Jeżeli to kredyt z programem MdM to ostatnia transza idzie z BGK, ale to Twój bank powinien zadbać o zlecenie wypłaty tej transzy, jeżeli nie jest to MdM to co mówi Alior na ten temat, dzwoniłaś/pisałaś?

MeGi

Postautor: MeGi » 26 lut 2016, 9:21

Nie jest to MDM. Bank powiedział, że deweloper odmówił wejścia na budowę w celu przeprowadzenia inspekcji. Później miałam z nimi przepychankę, że po ich stronie jest załatwienie w takiej sytuacji oświadczenia o stanie zaawansowania. Na chwilę obecną Deweloper nalicza odsetki, a ja muszę wystąpić o ustalenie nowego terminu wypłaty transzy.
Stąd moje pytanie czy komuś ten bank wypłacił ostania transze? Bo to by znaczyło, że jednak taka inspekcja miała miejsce.

Kala

Postautor: Kala » 26 lut 2016, 10:38

Ja miałąm podobnie ale nie przy ostatniej transzy. Po inspekcji z banku okazało się że nie są okna wstawione na któejś tam kondygnacji ale stan zaawansowania zptał zachowany. Bank jednak uznał że powinny te okna być bo tak jest w umowie ale okazało się że w umowie jest napisane że rozliczamy się wg stanu zaawansowania a nie wykonanej danej pracy kótra jedynie była załącznikiem do umowy a nie wpisem z czego się rozlicza wysłałąm odpowiedź BDX do banku i problem zniknął.

iti

Postautor: iti » 26 lut 2016, 11:27

@MeGi, a napisz w jakim to banku masz kredyt :?: Napisz, co by było wiadomo dla potomnych ;) Rozumiem, że to chodzi cały czas o Orlińskiego 4, tak :?:

Kala

Postautor: Kala » 26 lut 2016, 11:31

iti napisała megi że Alior Bank :)

MeGi

Postautor: MeGi » 26 lut 2016, 12:59

U mnie problem o tyle poważny, że ze względu na opóźnienia nie wypłacili też poprzedniej, mimo, że w miedzy czasie zgłoszone było, że prace wymagane do jej wypłaty są już wykonane. O tym, że sprawa dotyczy dwóch, a nie tylko ostatniej transzy dowiedziałam się dopiero tydzień temu. Dlatego szukam kogoś, kto też ma kredyt w Aliorze, bo odsetki od Dewelopera przy takim opóźnieniu niskie nie będą :(

Pasiek

Postautor: Pasiek » 26 lut 2016, 13:19

MeGi pisze:bo odsetki od Dewelopera przy takim opóźnieniu niskie nie będą :(

A co na to Alior teraz ,jak jest wpis o zakończeni budowy, dalej ci nie che wypłacić zaległych transzy?

Dziwi mnie w ogóle pojęcie inspekcji budowy przez Alior, po to powstały rachunki powiernicze żeby kasa nie lądowała u dewelopera jak się nie wyrabia z terminami, tylko czekała na rachunku powierniczym, i to bank prowadzący rachunek powierniczy ma/powinien kontrolować stan budowy.

Naliczone odsetki możesz sprawdzić w portalu klienta, tam przy każdej transzy jest kolumna w której się one pojawią, jeżeli nie masz tam dostępu to skontaktuj się w tej sprawie z Bdx lub wylicz kwotę używając jakiegoś kalkulatora odsetek ustawowy - jest takich parę w internetach.

Oby Ci się szybko udało rozwiązać ten problem, próbuj odsetki zrzucić na Aliora, chyba że jasno miałaś w umowie kredytowej napisane że Alior będzie sprawdzał stan budowy itp. i co w przypadku kiedy nie jest wstanie tego zrobić, ale to już pewnie sprawa dla prawnika.

duda88

Postautor: duda88 » 26 lut 2016, 14:27

MeGi - nie chcę Cię straszyć, ale u mnie spóźnili się z wypłatą pierwszej transzy (81 400zł) o 7 dni i Budimex naliczył mi ze ten tydzień spóźnienia 124zł :(

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”