Wpłaty kolejnych transz za mieszkanie deweloperowi
Wpłaty kolejnych transz za mieszkanie deweloperowi
Już 20 września, a to znaczy, że lada chwila będzie trzeba wpłacić na konto dewelopera pierwszą transzę za mieszkanie zakupione w budynku przy Orlińskiego 4, a właściwie to połączone dwie pierwsze transze. Macie zabezpieczone na to środki? Posiłkujecie się kredytem czy wpłacacie też gotówkę? A może macie tu jeszcze jakieś wątpliwości dotyczące tego, jak zrobić przelew i kiedy. Pieniądze powinny pojawić się na koncie dewelopera 20 września, więc pewnie jeśli ktoś przelewa całość lub część transzy samemu, to trzeba je wysłać koło 18.
Re: Wpłaty kolejnych transz za mieszkanie deweloperowi
Ma ktoś z Was kredyt w Alior Bank? Bank nie wypłacił mi ostatniej transzy, stąd moje pytanie czy ktoś miał podobny problem?
Jeżeli to kredyt z programem MdM to ostatnia transza idzie z BGK, ale to Twój bank powinien zadbać o zlecenie wypłaty tej transzy, jeżeli nie jest to MdM to co mówi Alior na ten temat, dzwoniłaś/pisałaś?
Nie jest to MDM. Bank powiedział, że deweloper odmówił wejścia na budowę w celu przeprowadzenia inspekcji. Później miałam z nimi przepychankę, że po ich stronie jest załatwienie w takiej sytuacji oświadczenia o stanie zaawansowania. Na chwilę obecną Deweloper nalicza odsetki, a ja muszę wystąpić o ustalenie nowego terminu wypłaty transzy.
Stąd moje pytanie czy komuś ten bank wypłacił ostania transze? Bo to by znaczyło, że jednak taka inspekcja miała miejsce.
Stąd moje pytanie czy komuś ten bank wypłacił ostania transze? Bo to by znaczyło, że jednak taka inspekcja miała miejsce.
Ja miałąm podobnie ale nie przy ostatniej transzy. Po inspekcji z banku okazało się że nie są okna wstawione na któejś tam kondygnacji ale stan zaawansowania zptał zachowany. Bank jednak uznał że powinny te okna być bo tak jest w umowie ale okazało się że w umowie jest napisane że rozliczamy się wg stanu zaawansowania a nie wykonanej danej pracy kótra jedynie była załącznikiem do umowy a nie wpisem z czego się rozlicza wysłałąm odpowiedź BDX do banku i problem zniknął.
@MeGi, a napisz w jakim to banku masz kredyt
Napisz, co by było wiadomo dla potomnych
Rozumiem, że to chodzi cały czas o Orlińskiego 4, tak 

iti napisała megi że Alior Bank 

U mnie problem o tyle poważny, że ze względu na opóźnienia nie wypłacili też poprzedniej, mimo, że w miedzy czasie zgłoszone było, że prace wymagane do jej wypłaty są już wykonane. O tym, że sprawa dotyczy dwóch, a nie tylko ostatniej transzy dowiedziałam się dopiero tydzień temu. Dlatego szukam kogoś, kto też ma kredyt w Aliorze, bo odsetki od Dewelopera przy takim opóźnieniu niskie nie będą 

MeGi pisze:bo odsetki od Dewelopera przy takim opóźnieniu niskie nie będą
A co na to Alior teraz ,jak jest wpis o zakończeni budowy, dalej ci nie che wypłacić zaległych transzy?
Dziwi mnie w ogóle pojęcie inspekcji budowy przez Alior, po to powstały rachunki powiernicze żeby kasa nie lądowała u dewelopera jak się nie wyrabia z terminami, tylko czekała na rachunku powierniczym, i to bank prowadzący rachunek powierniczy ma/powinien kontrolować stan budowy.
Naliczone odsetki możesz sprawdzić w portalu klienta, tam przy każdej transzy jest kolumna w której się one pojawią, jeżeli nie masz tam dostępu to skontaktuj się w tej sprawie z Bdx lub wylicz kwotę używając jakiegoś kalkulatora odsetek ustawowy - jest takich parę w internetach.
Oby Ci się szybko udało rozwiązać ten problem, próbuj odsetki zrzucić na Aliora, chyba że jasno miałaś w umowie kredytowej napisane że Alior będzie sprawdzał stan budowy itp. i co w przypadku kiedy nie jest wstanie tego zrobić, ale to już pewnie sprawa dla prawnika.
MeGi - nie chcę Cię straszyć, ale u mnie spóźnili się z wypłatą pierwszej transzy (81 400zł) o 7 dni i Budimex naliczył mi ze ten tydzień spóźnienia 124zł 

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”