Masz rację @wojtekf, że ta regulacja jest przy przy wentylacji w kuchni i w łazience, szukałem jej wcześniej przy oknach i faktycznie coś jest nie tak, bo z nawiewników nad oknami p... wieje jak w kieleckim

Ale przy tej okazji odkryłem, że monterzy z Budimexu, a może raczej dokładniej z zatrudnionej przez dewelopera firmy Komsta odwalili fuszerkę i prawdopodobnie montaż nawiewników okiennych odbyły się nieprawidłowo :/ Zrobiłem zdjęcia, żeby pokazać o co chodzi, w każdym razie inaczej mam to zrobione w sypialni, a inaczej w salonie, zobaczcie poniżej.

Powyżej nawiewnik w sypialni, myślę, że zamontowany prawidłowo, bo wieje z niego znacznie słabiej, niż z dwóch pozostałych. Tam nie ma bezpośredniego prześwitu, przez nawiewnik nie widać szpary w oknie, a powietrze musi jeszcze ominąć gąbkę, zanim dostanie się do pomieszczenia - wszystko prezentuje się zupełnie w porządku

Gorzej jest w salonie, tam napowietrzniki na oknach zamontowane są tak, jak widzicie na zdjęciu powyżej, to znaczy, że szpara w nawiewniku pokrywa się z otworem w oknie, a do tego powietrze po przejściu przez nie, nie napotyka na gąbkę, ale wpada bezpośrednio przez kratki do pomieszczenia, czyli wieje, sufit już przyczerniały od krakowskiego powietrza zimą. Swoją drogą widać po tym dobrze, jakim syfem oddycha się w tym mieście na co dzień - wszystko mocno zakurzone ciemnym pyłem.

Swoją drogą jak powinny być zamontowane te nawiewniki, chyba właściwie jest kratkami w stronę sufitu, tak? Tak niby miałem, ale trudno powiedzieć czy z tym też czegoś nie zamieszali.
Prawdopodobnie trzeba będzie teraz przekręcić ten nawiewnik na oknie (albo przykręcić tam nowy, jeśli otwory nie będą się zgadzać), jak myślicie, zgłaszać to do Promosu czy do Budimexu? Szkoda, że przy okazji nie wymalują mi ściany nad oknem i nie oddadzą za ogrzewanie, bo sporo ciepła przez to ucieka z mieszkania.
Jest tu może jeszcze ktoś, kto ma podobnie założone te nawiewniki czy to tylko mnie spotkało takie szczęście

Edit:
Mamy chyba coś takiego albo bardzo podobne u siebie:
http://dobryklimat.org/pl/p/Automatyczny-nawiewnik-cisnieniowy%2C-akustyczny-ISOLA-2.22-z-komora-tlumiaca-RA/23044810