Za mocno działające wywietrzniki nad oknami w mieszknaiu - Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Nowy

Za mocno działające wywietrzniki nad oknami w mieszknaiu - Orlińskiego 4

Postautor: Nowy » 07 lis 2016, 0:35

Nie macie wrażenia, że wywietrzniki / napowietrzniki, które mamy zamontowane nad oknami w nowych mieszkaniach działają zbyt intensywnie. Super, że jest dobra wentylacja, ale mam wrażenie, że przez to mieszkanie jest wychładzane. Czy to tylko moje wrażenie, czy też tak macie w mieszkaniach :?:

Jeśli tak też jest u Was, to macie może jakiś sposób na to, jak radzić sobie ze zbyt dużym przewiewem przez wywietrzniki w oknach :?: No i nie chciałbym też, żeby przez ograniczony przewiew zawilgociło mi się mieszkanie, bo to chyba jeszcze gorsza sprawa. Tak czy inaczej, teraz mam wrażenie, że mieszkanie jest dobrze przewietrzone, choć boję się trochę rachunku za ogrzewanie przez to ;)

MarcinJ

Re: Za mocno działające wywietrzniki nad oknami w mieszknaiu - Orlińskiego 4

Postautor: MarcinJ » 07 lis 2016, 0:56

Podbijam temat, tym bardziej, że zauważyłem, że nad wywietrznikami na ościeżach okna zaczyna osadzać się ciemny, smogowy kurz i trochę mnie to martwi, bo nie chcę mieć czarnych ścian nad oknami. Wyobrażam sobie, że firanki, to trzeba będzie co chwilę prać przy czymś takim, a jakby nie było, to dopiero jest początek sezonu smogowego i jeszcze bardzo źle nie było do tej pory, ale na pewno będzie. Macie jakieś rady na zbyt mocno działające wywietrzniki w oknach?

wojtekf

Postautor: wojtekf » 07 lis 2016, 1:55

Jedna pani zasugerowała aby tą gąbkę co jest wewnątrz, przełożyć do górnej części zamykając szpary.
Ja proponuję dodatkowo zmienić ustawienie wentylacji z pozycji B

Obrazek

na pozycję C

Obrazek

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 07 lis 2016, 9:52

Dzięki Wojtek a pomoc! Właśnie nie mam fejsa (jak kilka osób z bloku) i musimy zdawać się na forum :) Ale nie miałem pojęcia o tym, że jest tam w tym czujniku jakaś regulacja, choć trochę się boję go otwierać, bo pewnie w środku będzie nieźle czarno... Muszę też tą gąbkę zobaczyć, może jej przełożenie coś da. Słyszałem też, że niektórzy zaklejają to jakoś taśmą i tak się zastanawiam czy to na pewno jest dobry sposób, bo nie chciałbym się pozbyć wentylacji w mieszkaniu razem z tym :)

Inna sprawa, to jak ściągnąć nawiewnik z okna, tam są jakieś zatrzaski, które do tego służą, czy może jakieś śrubki do odkręcenia?

wojtekf

Postautor: wojtekf » 07 lis 2016, 9:55

Tam są zatrzaski :) poprostu jak mocniej pociągniesz go ku dołowi to praktycznie sam zejdzie.

kasiczekk

Postautor: kasiczekk » 08 lis 2016, 19:53

ja niestety nie ma regulowanej tej nakladki, przelozylam gabke troche lepiej ale nadal wieje. A swoja droga ciekawe czemu w tym samym bloku sa rozne nakladki?

wojtekf

Postautor: wojtekf » 08 lis 2016, 23:13

@kasiczekk do regulacji jest ten element co się znajduje np w łazience :)

Nowy

Nieprawidłowe zamontowanie nawiewników nad oknami w mieszknaiu - Orlińskiego 4

Postautor: Nowy » 09 lis 2016, 0:48

Masz rację @wojtekf, że ta regulacja jest przy przy wentylacji w kuchni i w łazience, szukałem jej wcześniej przy oknach i faktycznie coś jest nie tak, bo z nawiewników nad oknami p... wieje jak w kieleckim :) Ale przy tej okazji odkryłem, że monterzy z Budimexu, a może raczej dokładniej z zatrudnionej przez dewelopera firmy Komsta odwalili fuszerkę i prawdopodobnie montaż nawiewników okiennych odbyły się nieprawidłowo :/ Zrobiłem zdjęcia, żeby pokazać o co chodzi, w każdym razie inaczej mam to zrobione w sypialni, a inaczej w salonie, zobaczcie poniżej.

Obrazek

Powyżej nawiewnik w sypialni, myślę, że zamontowany prawidłowo, bo wieje z niego znacznie słabiej, niż z dwóch pozostałych. Tam nie ma bezpośredniego prześwitu, przez nawiewnik nie widać szpary w oknie, a powietrze musi jeszcze ominąć gąbkę, zanim dostanie się do pomieszczenia - wszystko prezentuje się zupełnie w porządku :)

Obrazek

Gorzej jest w salonie, tam napowietrzniki na oknach zamontowane są tak, jak widzicie na zdjęciu powyżej, to znaczy, że szpara w nawiewniku pokrywa się z otworem w oknie, a do tego powietrze po przejściu przez nie, nie napotyka na gąbkę, ale wpada bezpośrednio przez kratki do pomieszczenia, czyli wieje, sufit już przyczerniały od krakowskiego powietrza zimą. Swoją drogą widać po tym dobrze, jakim syfem oddycha się w tym mieście na co dzień - wszystko mocno zakurzone ciemnym pyłem.

Obrazek

Swoją drogą jak powinny być zamontowane te nawiewniki, chyba właściwie jest kratkami w stronę sufitu, tak? Tak niby miałem, ale trudno powiedzieć czy z tym też czegoś nie zamieszali.

Prawdopodobnie trzeba będzie teraz przekręcić ten nawiewnik na oknie (albo przykręcić tam nowy, jeśli otwory nie będą się zgadzać), jak myślicie, zgłaszać to do Promosu czy do Budimexu? Szkoda, że przy okazji nie wymalują mi ściany nad oknem i nie oddadzą za ogrzewanie, bo sporo ciepła przez to ucieka z mieszkania.

Jest tu może jeszcze ktoś, kto ma podobnie założone te nawiewniki czy to tylko mnie spotkało takie szczęście :?:

Edit:
Mamy chyba coś takiego albo bardzo podobne u siebie:

Obrazek
http://dobryklimat.org/pl/p/Automatyczny-nawiewnik-cisnieniowy%2C-akustyczny-ISOLA-2.22-z-komora-tlumiaca-RA/23044810
Ostatnio zmieniony 09 lis 2016, 1:04 przez Nowy, łącznie zmieniany 1 raz.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 09 lis 2016, 1:02

Ja mam identycznie zamontowane. Może to faktycznie jest fuszera firmy komsta ehh

Nowy

Postautor: Nowy » 09 lis 2016, 1:16

To tu jeszcze przykład montażu nawiewników nad oknami, które niby mają automatycznie regulować przepływ powietrza ;) Jak widać w naszych mieszkaniach.

Obrazek
http://www.brookvent.pl/wp-content/uploads/2016/04/Isola-2-PL-nano_mail.pdf

Ciężko się z tego wyznać (poza tym, że kratki jednak skierowane ku górze), jednak jeśli na jednym oknie mam zamontowany w jeden sposób, a na kolejnym w inny, to można mniemać, że któryś jednak jest nieprawidłowy.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”