Nie znalazłem odpowiedniego wątku, więc zakładam nowy. Wielu z Was zapewne mieszka, albo często przebywa w nowym bloku. Na pewno nasuwają Wam się na myśl drobne korekty, usprawnienia, które mogą uczynić użytkowanie bloku wygodniejszym. Ja mam następujące sugestie:
1. W pomieszczeniu wózkowni zamontować reling (rurę) wzdłuż ściany, do której moglibyśmy przypinać rowery - bliżej do wózkowni niż do piwnicy...
2. Zamontować czujnik ruchu w korytarzu pomieszczeń komórek lokatorskich - często zapominamy gasić światło a i po otwarciu mamy od razu jaśniej i nie musimy szukać kontaktu...
3. Ustawić przy skrzynkach na listy kosz na śmieci, zawiesić koszyczek na ulotki.
Drobne zmiany, usprawnienia, spostrzeżenia dotyczące użytkowania bloku O6
-
Re: Drobne zmiany, usprawnienia, spostrzeżenia dotyczące użytkowania bloku O6
Propozycja dla mieszkancow klatki H.
Na samym dole, przy wejsciach do garazy, pomiedzy schodami jest pusta przestrzen. Moze tam ustawimy stojak na rowery?
Wtedy wozkownia nie bylaby az tak 'zagracona' a rodziny, ktore posiadaja male dzieci - a w zwiazku z tym wozki
- mialyby wiecej miejsca w zamykanym pomieszczeniu.
Na poziomie -1 i tak jest niewykorzystane miejsce a nam rowerzystom wygodniej byloby tam przetrzymywac jednoslada
pozdrawiam
Na samym dole, przy wejsciach do garazy, pomiedzy schodami jest pusta przestrzen. Moze tam ustawimy stojak na rowery?
Wtedy wozkownia nie bylaby az tak 'zagracona' a rodziny, ktore posiadaja male dzieci - a w zwiazku z tym wozki

Na poziomie -1 i tak jest niewykorzystane miejsce a nam rowerzystom wygodniej byloby tam przetrzymywac jednoslada

pozdrawiam

Jestem za, choć jeszcze tej powierzchni nie widziałam. Czekam na drugi odbiór mieszkania...
Re: Drobne zmiany, usprawnienia, spostrzeżenia dotyczące użytkowania bloku.
sam.slater pisze:Nie znalazłem odpowiedniego wątku, więc zakładam nowy. Wielu z Was zapewne mieszka, albo często przebywa w nowym bloku. Na pewno nasuwają Wam się na myśl drobne korekty, usprawnienia, które mogą uczynić użytkowanie bloku wygodniejszym. Ja mam następujące sugestie:
1. W pomieszczeniu wózkowni zamontować reling (rurę) wzdłuż ściany, do której moglibyśmy przypinać rowery - bliżej do wózkowni niż do piwnicy...
2. Zamontować czujnik ruchu w korytarzu pomieszczeń komórek lokatorskich - często zapominamy gasić światło a i po otwarciu mamy od razu jaśniej i nie musimy szukać kontaktu...
3. Ustawić przy skrzynkach na listy kosz na śmieci, zawiesić koszyczek na ulotki.
- Czujnik zglosiłem do Promosu co najmniej miesiąc temu. Usłyszałem nie, bo nie.
- w klatce D zamiast do wózkowni lepiej zrobić stojak pod schodami przy zejściu do garażu
Niestety Promos jest bardzo kiepski we współpracy. Od dwóch tygodni domofon w klatce D nie działa, nie można się doprosić o naprawę. Promos również nie odpisuje co z umową na ochronę. Wygasa z końcem roku i milczą, co zamierzają zrobić.
marti0607 pisze:Propozycja dla mieszkancow klatki H.
Wtedy wozkownia nie bylaby az tak 'zagracona' a rodziny, ktore posiadaja male dzieci - a w zwiazku z tym wozki- mialyby wiecej miejsca w zamykanym pomieszczeniu.
pozdrawiam
Jak najbardziej za ! Tylko czy rowery trzeba byłoby wnosić do góry po schodach? Sama nie mam miejsca postojowego w garażu i nie wiem czy dałabym radę tamtędy wyjechać rowerem

Przecież jest winda do poziomu -1.
Otóż to. jest winda 

-
marti0607 pisze:Otóż to. jest winda
Kicek pisze:Przecież jest winda do poziomu -1.
Problem z windą jest taki, że wnosząc rower do windy trzeba pokonać dwoje drzwi wejściowych w tym jedne z domofonem. Kto to przechodził w innych blokach wie o czym piszę...potem rower trzeba wprowadzić do windy, zjechać otworzyć kolejnych dwoje drzwi (trzymając rower i drzwi, bo drzwi mają samozamykacze), a następnie przejechać do komórek czyli: otworzyć drzwi do klatki bodajże "E", otworzyć drzwi do korytarza prowadzącego z klatki E do komórek, otworzyć drzwi do korytarza komórek, zapalić światło i dalej to już ostatnie drzwi do swojej komórki lokatorskiej

Sumując: chyba 9 drzwi do pokonania z rowerem do swojej komórki

Wózkownia, jak sama nazwa wskazuje jest dla wózków. Rowerownia dla rowerów. Parking dla samochodów, chodnik dla pieszych. Jak będziemy się tego trzymali to będzie się dobrze żyło 
Zresztą marti0607 pisał o jakiejś niewykorzystanej przestrzeni na poziomie -1, a nie o prywatnej komórce lokatorskiej

Zresztą marti0607 pisał o jakiejś niewykorzystanej przestrzeni na poziomie -1, a nie o prywatnej komórce lokatorskiej

Jeżeli mogę Wam doradzić, to zadbajcie o to żeby rowery wjeżdżały bramą garażową, a nie drzwiami wejściowymi i po schodach.
Z doświadczenia wiem, że przedzieranie się z rowerem przez budynek skutkuje dewastacją pomieszczeń, bo zawsze zahaczy się kołem o drzwi, ścianę, czy barierkę, w szczególności na klatkach schodowych.
Wjazd przez garaż będzie z korzyścią dla wszystkich
Z doświadczenia wiem, że przedzieranie się z rowerem przez budynek skutkuje dewastacją pomieszczeń, bo zawsze zahaczy się kołem o drzwi, ścianę, czy barierkę, w szczególności na klatkach schodowych.
Wjazd przez garaż będzie z korzyścią dla wszystkich

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”