Drobne zmiany, usprawnienia, spostrzeżenia dotyczące użytkowania bloku O6

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sam.slater

Drobne zmiany, usprawnienia, spostrzeżenia dotyczące użytkowania bloku O6

Postautor: sam.slater » 08 gru 2016, 21:58

Nie znalazłem odpowiedniego wątku, więc zakładam nowy. Wielu z Was zapewne mieszka, albo często przebywa w nowym bloku. Na pewno nasuwają Wam się na myśl drobne korekty, usprawnienia, które mogą uczynić użytkowanie bloku wygodniejszym. Ja mam następujące sugestie:

1. W pomieszczeniu wózkowni zamontować reling (rurę) wzdłuż ściany, do której moglibyśmy przypinać rowery - bliżej do wózkowni niż do piwnicy...
2. Zamontować czujnik ruchu w korytarzu pomieszczeń komórek lokatorskich - często zapominamy gasić światło a i po otwarciu mamy od razu jaśniej i nie musimy szukać kontaktu...
3. Ustawić przy skrzynkach na listy kosz na śmieci, zawiesić koszyczek na ulotki.

marti0607

Re: Drobne zmiany, usprawnienia, spostrzeżenia dotyczące użytkowania bloku O6

Postautor: marti0607 » 16 gru 2016, 20:22

Propozycja dla mieszkancow klatki H.
Na samym dole, przy wejsciach do garazy, pomiedzy schodami jest pusta przestrzen. Moze tam ustawimy stojak na rowery?
Wtedy wozkownia nie bylaby az tak 'zagracona' a rodziny, ktore posiadaja male dzieci - a w zwiazku z tym wozki :) - mialyby wiecej miejsca w zamykanym pomieszczeniu.
Na poziomie -1 i tak jest niewykorzystane miejsce a nam rowerzystom wygodniej byloby tam przetrzymywac jednoslada :)
pozdrawiam :)

pOkA

Postautor: pOkA » 17 gru 2016, 12:01

Jestem za, choć jeszcze tej powierzchni nie widziałam. Czekam na drugi odbiór mieszkania...

ngy16687

Re: Drobne zmiany, usprawnienia, spostrzeżenia dotyczące użytkowania bloku.

Postautor: ngy16687 » 17 gru 2016, 22:37

sam.slater pisze:Nie znalazłem odpowiedniego wątku, więc zakładam nowy. Wielu z Was zapewne mieszka, albo często przebywa w nowym bloku. Na pewno nasuwają Wam się na myśl drobne korekty, usprawnienia, które mogą uczynić użytkowanie bloku wygodniejszym. Ja mam następujące sugestie:

1. W pomieszczeniu wózkowni zamontować reling (rurę) wzdłuż ściany, do której moglibyśmy przypinać rowery - bliżej do wózkowni niż do piwnicy...
2. Zamontować czujnik ruchu w korytarzu pomieszczeń komórek lokatorskich - często zapominamy gasić światło a i po otwarciu mamy od razu jaśniej i nie musimy szukać kontaktu...
3. Ustawić przy skrzynkach na listy kosz na śmieci, zawiesić koszyczek na ulotki.

- Czujnik zglosiłem do Promosu co najmniej miesiąc temu. Usłyszałem nie, bo nie.
- w klatce D zamiast do wózkowni lepiej zrobić stojak pod schodami przy zejściu do garażu

Niestety Promos jest bardzo kiepski we współpracy. Od dwóch tygodni domofon w klatce D nie działa, nie można się doprosić o naprawę. Promos również nie odpisuje co z umową na ochronę. Wygasa z końcem roku i milczą, co zamierzają zrobić.

dzast

Postautor: dzast » 18 gru 2016, 10:46

marti0607 pisze:Propozycja dla mieszkancow klatki H.
Na samym dole, przy wejsciach do garazy, pomiedzy schodami jest pusta przestrzen. Moze tam ustawimy stojak na rowery?
Wtedy wozkownia nie bylaby az tak 'zagracona' a rodziny, ktore posiadaja male dzieci - a w zwiazku z tym wozki :) - mialyby wiecej miejsca w zamykanym pomieszczeniu.
Na poziomie -1 i tak jest niewykorzystane miejsce a nam rowerzystom wygodniej byloby tam przetrzymywac jednoslada :)
pozdrawiam :)

Jak najbardziej za ! Tylko czy rowery trzeba byłoby wnosić do góry po schodach? Sama nie mam miejsca postojowego w garażu i nie wiem czy dałabym radę tamtędy wyjechać rowerem :D

Kicek

Postautor: Kicek » 18 gru 2016, 16:30

Przecież jest winda do poziomu -1.

marti0607

Postautor: marti0607 » 19 gru 2016, 12:00

Otóż to. jest winda :)

sam.slater

Postautor: sam.slater » 19 gru 2016, 12:24

marti0607 pisze:Otóż to. jest winda :)
Kicek pisze:Przecież jest winda do poziomu -1.

Problem z windą jest taki, że wnosząc rower do windy trzeba pokonać dwoje drzwi wejściowych w tym jedne z domofonem. Kto to przechodził w innych blokach wie o czym piszę...potem rower trzeba wprowadzić do windy, zjechać otworzyć kolejnych dwoje drzwi (trzymając rower i drzwi, bo drzwi mają samozamykacze), a następnie przejechać do komórek czyli: otworzyć drzwi do klatki bodajże "E", otworzyć drzwi do korytarza prowadzącego z klatki E do komórek, otworzyć drzwi do korytarza komórek, zapalić światło i dalej to już ostatnie drzwi do swojej komórki lokatorskiej :)

Sumując: chyba 9 drzwi do pokonania z rowerem do swojej komórki :) sporo. Dlatego wolałbym przynajmniej do wózkowni...przy zachowaniu oczywiście priorytetu dla wózków dla dzieci.

Kicek

Postautor: Kicek » 19 gru 2016, 15:07

Wózkownia, jak sama nazwa wskazuje jest dla wózków. Rowerownia dla rowerów. Parking dla samochodów, chodnik dla pieszych. Jak będziemy się tego trzymali to będzie się dobrze żyło :)
Zresztą marti0607 pisał o jakiejś niewykorzystanej przestrzeni na poziomie -1, a nie o prywatnej komórce lokatorskiej ;)

Risager

Postautor: Risager » 19 gru 2016, 19:46

Jeżeli mogę Wam doradzić, to zadbajcie o to żeby rowery wjeżdżały bramą garażową, a nie drzwiami wejściowymi i po schodach.
Z doświadczenia wiem, że przedzieranie się z rowerem przez budynek skutkuje dewastacją pomieszczeń, bo zawsze zahaczy się kołem o drzwi, ścianę, czy barierkę, w szczególności na klatkach schodowych.
Wjazd przez garaż będzie z korzyścią dla wszystkich :)

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”