Miejsca postojowe do wynajecia pod blokiem Orlińskiego 6 w Krakowie

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 6 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Awatar użytkownika
Trohgal

Re: Miejsca postojowe do wynajecia pod blokiem Orlińskiego 6 w Krakowie

Postautor: Trohgal » 14 lut 2017, 20:29

Feelip pisze:Znam tansza metode parkowania w garazu. 95% miejsc tam sie znajdujących jest niesprzedana i nalezy do BX. Wystarczy zjechac samochodem pod brame,otworzyc ja recznie na sterowniku od strony budynku, wjechac do srodka i zaparkowac.Nic trudnego, jak przyjdzie cieć,olac, nic nie zrobi tak jak nie robi z blokowanymi miejscami zew. Policja i SM tez nie przyjada. Koszt takiego parkowania 0 PLN,hala cala pusta az czeka by korzystac ;) A juz na pewno na transport rzeczy do mieszkania warto wjechac na dol,zaladowac sie do windy i jak ktos sie boi to po rozladunku wyjechac, czesci wspolne wtedy mniej ucierpia.

Na O4 tez byli tacy cwaniacy i skończyło się tym że brama otwiera się tylko z pilota.
Wiec nie wypakujesz już większych zakupów pod winda w hali garażowej.

Nowy

Postautor: Nowy » 14 lut 2017, 20:59

Potwierdza, cwaniactwo skończyło się tak, że teraz, jak ktoś ma coś większego do wniesienia do windy i chciałby zjechać z zakupami do garażu, to nie może tego zrobić (jeśli oczywiście nie jest posiadaczem miejsca postojowego w hali garażowej).

Saul

Postautor: Saul » 25 lut 2017, 16:11

Cwaniactwo sie nie skończyło :evil:

Obrazek

Pewien mieszkaniec

Postautor: Pewien mieszkaniec » 26 lut 2017, 5:03

Ktoś tutaj płaci 250 złotych miesięcznie za miejsce w parkingu podziemnym? Niezłe jaja.
Moi drodzy, biuro firmy w której pracuje w ścisłym centrum Krakowa, w apartamentowcach Angel City wynajmuje od właścicieli takie miejsce za 200 złotych miesięcznie. I przypominam, że jest to nie dość że apartamentowiec to jeszcze w świetnej lokalizacji - obok Galerii Krakowskiej. Cenę 200 złotych za parking w takim miejscu rozumiem.
Ale żeby na jakimś pograniczu Nowej Huty płacić 250 zlotych to są naprawdę jaja i gratuluje przede wszystkim właścicielom takich miejsc ich klientów :)

Osobiście nie płaciłbym za takie miejsce więcej niż 120 złotych. Bo i tyle jest warte.

PS
Ilekroć podjeżdżam pod blok to widzę sporo wolnych miejsc (tam gdzie są położone blokady).
Jak widze położoną blokadę to jak rozumiem mogę stawać dalej? W domyśle blokada powinna być podniesiona i mieć kłódkę - wtedy symbolizuje miejsce zajęte.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 26 lut 2017, 8:22

Nie ma znaczenia czy to hapartamenty w centrum czy na wygwizdowie. Towar jest wart tyle, ile kupujący za niego zapłaci :D

U notariusza podpisywałeś coś takiego jak poniżej i doradzam uważać na "aktywistów" od prawa własności, bo wytną Ci taki samochodzik i zostanie tylko zbiorkom (komunikacja zbiorowa) ;)

A/ każdoczesnemu właścicielowi lokalu mieszkalnego nr . położonego
w budynku nr YYY przy ulicy Bolesława Orlińskiego w Krakowie będzie przysługiwało prawo do wyłącznego korzystania z:
- miejsca postojowego zewnętrznego ZZZ,-----------------------------------------------
oraz nie będzie mu przysługiwało prawo do korzystania z żadnego innego: balkonu, loggii, tarasu, ogródka, schowka, komórki lokatorskiej, ani zewnętrznego miejsca postojowego znajdujących się w nieruchomości wspólnej, natomiast Deweloper będzie wyłącznie posiadać i władać wszelkimi częściami wspólnymi nieruchomości wspólnej, nieobjętymi jeszcze prawem do wyłącznego korzystania przez właścicieli poszczególnych lokali, ----------------------------------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony 26 lut 2017, 20:22 przez ngy16687, łącznie zmieniany 1 raz.

jas78

Postautor: jas78 » 26 lut 2017, 11:31

Jak ja lubię takich mądralińskich, uważających się za giga-cwaniaków.

Przecież do Nowych Czyżyn wprowadziło się jakieś 35-40% docelowej liczby mieszkańców. Już jest bardzo źle z parkowaniem, a będzie tylko gorzej.

A popyt na wynajmowane miejsca zależy od podaży wolnych miejsc. Obok Galerii Krakowskiej są ogólnodostępne miejsca w strefie. Jeśli ktoś tam mieszka i jest zameldowany, ma możliwość wykupienia abonamentu dla mieszkańca (bodaj 10 zł miesięcznie, 120 zł w roku). Stąd cena za garaż 150 zł.

U nas przy Tauron Arenie na Dąbiu ogólnodostępnych miejsc postojowych - choć darmowych, bo strefy nie ma - jest znacznie mniej. Do tego dochodzą imprezy na Arenie. W rezultacie wynajęcie miejsca w garażu podziemnym kosztuje 150-170 zł/miesiąc i ogłoszenie znika w ciągu paru dni.

Więc cena 250 zł za miesiąc u was wcale mnie nie szokuje. Co więcej, sądzę że ona jeszcze wzrośnie. Wygoda kosztuje.

Natomiast na cwaniaków są 2 sposoby. Pierwszy to faktycznie likwidacja możliwości otwarcia pilotem drzwi dla tych, co nie mają miejsc. U nas tak jest od zawsze. Drugi jest skuteczniejszy. Na własnym miejscu wyrabiamy sobie tabliczkę: "Uwaga, miejsce prywatne. W przypadku parkowania przez pojazdy obce nakładana jest blokada. Koszt demontażu blokady wynosi 500 zł". Blokadę kupujemy na allegro za 70 zł z wysyłką.

Tommy

Postautor: Tommy » 26 lut 2017, 14:45

Ewentualnie jak ktoś nie ma blokady z allegro, to odkręca takiemu delikwentowi koło i zostawia kartkę "koło do odebrania tu i tu, po uiszczeniu opłaty za parkowanie w wysokości ..... np. 200 zł za każdą rozpoczętą dobę"

a, i jeszcze uwaga dla pewnego mieszkańca: blokada podniesiona czy nie, niczego nie symbolizuje, więc nie parkujemy na cudzych miejscach bez pozwolenia właściciela.

Pewien mieszkaniec

Postautor: Pewien mieszkaniec » 26 lut 2017, 17:30

Przeczytałem zacytowaną treść pisma. Mam się na jego temat jakoś wypowiedzieć czy coś w tym stylu?
Przysługuje mieszkańcom bloku miejsce do parkowania w obrębie tego bloku (jeśli jest wolne), a jeśli nie jest wolne to nie przysługuje mu parkowanie gdzie indziej. To z niego wynika.

Fakt płatnych miejsc parkingowych w strefie nie jest tutaj jakoś szczególnie istotny ponieważ rozchodzi się o miejsce garażowe a nie to na zewnątrz. Dodatkowo jest to parking strzeżony w tym garażu. Co więcej, powiedziałeś, że "jak ktoś mieszka w strefie" to może wykupić abonament. A ja np. tam nie mieszkam, tylko dojeżdżam do pracy. Więc abonamentu wykupić nie mogę na stałe. Jedyne co mogę to tracić pieniądze na parkometry zostawiając auto każdego dnia za na zewnątrz biura w strefie, co jest oczywiście bez sensu. Dlatego podaję przykład jak bardzo atrakcyjna jest oferta że płaci się za to tylko 200 złotych. Płacisz 200 złotych kiedy poza garażem nie masz szans zaparkować za darmo.
W przypadku Orlińskiego płacisz za garaż 250 złotych kiedy poza garażem masz szanse zaparkować za darmo.
No i Orlińskiego nie mieści się w jakiejś szczególnie ważnej dla miasta i kultury lokacji a cena jest gigantyczna.

Ale zgodzę się, towar jest warty tyle ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Wysokość ceny to indywidualna sprawa.
Ale ja tylko nakreślam Wam fakt jak bardzo przepłacają Ci, którzy wynajęli sobie takie miejsce.
Oraz jak satysfakcjonujący zysk mają za to Ci, którzy takie miejsce mają na własność i komuś innemu wynajmują.

Reasumując...

cena 250 zł za miesiąc u was wcale mnie nie szokuje

Mnie cena 250 zł za miesiąc szokuje.

Jak ja lubię takich mądralińskich, uważających się za giga-cwaniaków.

Czemu piszesz takie rzeczy? Niebawem będę Twoim sąsiadem i czytając takie zwroty śmiem przypuszczać, że nie będzie nam się razem dobrze żyło w sąsiedztwie. To było niezbyt miłe przywitanie.

blokada podniesiona czy nie, niczego nie symbolizuje, więc nie parkujemy na cudzych miejscach bez pozwolenia właściciela.

Widząc opuszczoną blokadę zaczynam przypuszczać, że jest to miejsce wolne, jeszcze przez nikogo nie kupione i sobie tak po prostu stoi służąc innym. Myślę, że każdy właściciel taką blokadę by sobie na pewno stawiał po wyjechaniu do pracy aby uniknąć nieporozumień. Tylko o to mi chodzi.

Podjeżdżam tam czasem bo jeszcze się nie przeniosłem i widzę sporo wolnych miejsc z opuszczonymi blokadami. I nie wiem czy są zajęte czy nie. Po prostu o to pytam i ten właśnie post temu służy.

wkurzający mąż

Postautor: wkurzający mąż » 26 lut 2017, 17:46

Wszystkie miejsca pod blokami 4 i 6, które miały możliwość wykupienia właśnie takie są. Ewentualnie za szlabanem, gdzie na szczęście mało kto zaryzykuje wjazd, jest około 10% wolnych, natomiast to też są miejsca budimexu a nie żadne ogólnodostępne.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 26 lut 2017, 18:08

Pewien mieszkaniec pisze:Widząc opuszczoną blokadę zaczynam przypuszczać, że jest to miejsce wolne, jeszcze przez nikogo nie kupione i sobie tak po prostu stoi służąc innym. Myślę, że każdy właściciel taką blokadę by sobie na pewno stawiał po wyjechaniu do pracy aby uniknąć nieporozumień. Tylko o to mi chodzi.

A jeśli widzisz otwarty samochód to możesz go wziąć bo właściciel przypuszczalnie go porzucił, czy nachodzi Cię refleksja, że ktoś zapomniał go po prostu zamknąć? Mnie też się nie chce zamykać mojego miejsca jak jadę gdzieś, ale niestety muszę, bo przecież jak zostawię otwarty słupek, to ktoś wjedzie w myśl zasady "okazja czyni złodzieja"

Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”