Ocieplanie i elewacja inwestycji Orlińskiego 8 w Krakowie

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Maddi86

Re: Ocieplanie i elewacja inwestycji Orlińskiego 8 w Krakowie

Postautor: Maddi86 » 31 sie 2016, 21:52

hej, dajcie znać czy są jakieś opóźnienia jak będziecie coś więcej wiedzieć. Pojawiły sie dziś zdjęcia z budowy na stronie budimexu, ale szczerze po tym co widze to nie wiem czy oni zdążał w dwa miesiące :( :?:

usia

Postautor: usia » 01 wrz 2016, 12:19

no chyba mniej niż 2 miesiące- dokładnie niewiele ponad 1 :) Wypłata ostatniej transzy MdM jest na 10 października, a warunkiem jej wypłacenia jest ukończenie 100% inwestycji. Także, czasu mają niewiele. W każdym razie, nie panikujmy...bez przesady, klucze musimy odebrac do 31 marca zgodnie z aktem, wiec na ewentualne poprawki, detale mają jeszcze sporo czasu ;)

M&M

Postautor: M&M » 02 wrz 2016, 7:24

usia pisze:no chyba mniej niż 2 miesiące- dokładnie niewiele ponad 1 :) Wypłata ostatniej transzy MdM jest na 10 października, a warunkiem jej wypłacenia jest ukończenie 100% inwestycji. Także, czasu mają niewiele. W każdym razie, nie panikujmy...bez przesady, klucze musimy odebrac do 31 marca zgodnie z aktem, wiec na ewentualne poprawki, detale mają jeszcze sporo czasu ;)

A nie do 31 marca mają być odbiory? W sensie że np 30 marca możesz mieć odbiór mieszkania, a jak wykryjesz wady to mają 30 dni na poprawę. Wydaje mi się że to chodzi o ten pierwszy odbiór.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 02 wrz 2016, 7:59

@M&M masz rację.

sasiad

Postautor: sasiad » 02 wrz 2016, 10:10

Stan na 31 sierpnia to 90%. Na papierze niby planowo, ciekawe jak to będzie w rzeczywistości ;)

morth

Postautor: morth » 02 wrz 2016, 10:37

sasiad pisze:Stan na 31 sierpnia to 90%. Na papierze niby planowo, ciekawe jak to będzie w rzeczywistości ;)

90% powinno być w połowie lipca :P

M&M

Postautor: M&M » 02 wrz 2016, 10:39

karolina.j pisze:@M&M masz rację.

Nie chciałem jej mieć. :oops: :(

usia

Postautor: usia » 02 wrz 2016, 12:57

M&M do 8 października musi być 100% zaawansowania budowy potwierdzone wpisem kierownika - jest to warunek wypłaty MdM. Czyli nie mogą się spóźnić i blok musi zostać ukończony na czas- tak jak zapewniano mnie w biurze . Następnie Bdx robi odbiory techniczne budynku itp itd i trwa to zazwyczaj ok 3 miesięcy ( w tym czasie także poprawiają co nie dokończyli do 8 października ;) ). Odbiory przez nas właścicieli zaczną się pewnie jakoś w lutym, ponieważ zgodnie z aktem notarialnym musisz je odebrać do 31 marca. W każdym razie do początku października mają ukończyć na 100%. a potem wiadomo, będą malować trawę na zielono i ogarniać papiery zanim nas wpuszczą :)

morth

Postautor: morth » 02 wrz 2016, 14:38

Ja tylko wspomnę że jak ktoś ma MDM musi potwierdzić wypłatę tej transzy do końca września, bo jeśli dobrze pamiętam to co mi mówił doradca przelewanie tej transzy chwilę trwa ( procedury).

sasiad

Postautor: sasiad » 04 wrz 2016, 11:52

morth pisze:
sasiad pisze:Stan na 31 sierpnia to 90%. Na papierze niby planowo, ciekawe jak to będzie w rzeczywistości ;)

90% powinno być w połowie lipca :P

Mam na myśli oczywiście harmonogram o którym wspominano na forum. Nie wyobrażam sobie straty wypłaty MdM przez nieterminowość Budimexu, ale rzeczywiście trzeba trzymać rękę na pulsie.
Swoją drogą pamiętam jeszcze, że gdy rozmawiałem w banku kilka miesięcy temu o opóźnieniach na budowie i wpływie tego na wypłatę dotacji, pojawił się temat możliwości złożenia wniosku o wypłatę MdM, pomimo niedokończenia budowy. Nie rozwijałem go, więc nie zaręczam, że dobrze zrozumiałem doradcę. Żeby uniknąć rozsiewania plotek w najbliższym czasie poruszę ten temat w oddziale banku ;)

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”