Dzikie parkowanie w garażu podziemnym - Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sand

Re: Dzikie parkowanie w garażu podziemnym - Orlińskiego 10

Postautor: sand » 14 sty 2019, 14:15

Czytam i oczom nie wierzę.

Nie kupiłeś miejsca / nie wynajmujesz = NIE PARKUJESZ. Inaczej jesteś zwykłym złodziejem.

Skontaktujcie się z Budimexem, szybciutko założą na niesprzedanych miejscach betonowe blokady.

Czlowiekzlasu

Postautor: Czlowiekzlasu » 14 sty 2019, 17:57

DO SZANOWNEJ INTELIGENCJI

Temat dotyczy nadużywania/nieprawidłowego parkowania. A rozmowa zeszła na drugi plan.

2 osoby postanowiły ocenić moją osobę od społeczniaka i kazali wracać do lasu. Pytam za to,jakim prawem ? Bo mam rację? Bo dbam o interes wspólnoty?

Proszę Państwa SZANOWNA INTELIGECJO w granatowych garniturach spójrzcie w lustro uśmiechnijcie swoją wspaniałą cwaniacką buźkę i powiedzcie znów wyje..... tego frajera.

Ugryzło was sumienie ?Bo ktoś zwraca wam uwagę?
Niby wszyscy tacy wykształceni,kulturalni, inteligentni a tu właśnie widać komu słoma z butów wystaje.....

kuba2

Postautor: kuba2 » 16 sty 2019, 12:06

Nie mam miejsca garażowego, ale byłem w nim gościem 3 razy w ciągu tego 1,5roku. Każda wizyta trwała około 20 minut, sprowadzała się do wyładowania kilkudziesięciu/set kilogramów mebli/innych towarów zaraz obok szybu windy. O ile zgadzam się, że postój na niekupionym miejscu jest złem (skoro potrzebujesz tego miejsca, to je po prostu kup) o tyle uważam, że bezwzględny zakaz wjazdu do garażu gdy ktoś nie ma miejsca nie powinien obowiązywać

Polpol

Postautor: Polpol » 16 sty 2019, 21:38

kuba2 pisze:Nie mam miejsca garażowego, ale byłem w nim gościem 3 razy w ciągu tego 1,5roku. Każda wizyta trwała około 20 minut, sprowadzała się do wyładowania kilkudziesięciu/set kilogramów mebli/innych towarów zaraz obok szybu windy. O ile zgadzam się, że postój na niekupionym miejscu jest złem (skoro potrzebujesz tego miejsca, to je po prostu kup) o tyle uważam, że bezwzględny zakaz wjazdu do garażu gdy ktoś nie ma miejsca nie powinien obowiązywać

Ludzie a czy do swojego mieszkania tez wpuszczasz sąsiadów kiedy oni tego chcą ? Potrzebuję zostawić sobie np rower u Ciebie na 20 minut w mieszkaniu bo mieszkasz kolo windy [przecież nie będę go targał do swojego mieszkania bo daleko do windy i na 7 piętrze a za 20 min bede jechał dalej] Hala garazowa to takie mieszkanie tylko dla aut i właścielami są osoby co wykupiły udział. Bezwzględny zakaz powinien być bo ty wjeżdzając 3 razy w roku a też generujesz koszty dla hali nie dokładając się.

kuba2

Postautor: kuba2 » 16 sty 2019, 21:52

Polpol pisze:
kuba2 pisze:Nie mam miejsca garażowego, ale byłem w nim gościem 3 razy w ciągu tego 1,5roku. Każda wizyta trwała około 20 minut, sprowadzała się do wyładowania kilkudziesięciu/set kilogramów mebli/innych towarów zaraz obok szybu windy. O ile zgadzam się, że postój na niekupionym miejscu jest złem (skoro potrzebujesz tego miejsca, to je po prostu kup) o tyle uważam, że bezwzględny zakaz wjazdu do garażu gdy ktoś nie ma miejsca nie powinien obowiązywać

Ludzie a czy do swojego mieszkania tez wpuszczasz sąsiadów kiedy oni tego chcą ? Potrzebuję zostawić sobie np rower u Ciebie na 20 minut w mieszkaniu bo mieszkasz kolo windy [przecież nie będę go targał do swojego mieszkania bo daleko do windy i na 7 piętrze a za 20 min bede jechał dalej] Hala garazowa to takie mieszkanie tylko dla aut i właścielami są osoby co wykupiły udział. Bezwzględny zakaz powinien być bo ty wjeżdzając 3 razy w roku a też generujesz koszty dla hali nie dokładając się.

tak, jeżeli masz taką potrzebę, która Ci naprawdę znacząco ułatwi życie to jak najbardziej po sąsiedzku Ci pomogę, zapraszam.

sand

Postautor: sand » 17 sty 2019, 10:19

@kuba2
Różnica polega na tym, że Ty świadomie wyraziłeś zgodę. Jak sadzę nie chciałbyś, aby ktoś korzystał z Twojego lokalu bez Twojej zgody.
Jeśli współwłaściciele osobnego lokalu jakim jest hala garażowa zgodzą się, aby z ich lokalu korzystały inne osoby to wszystko będzie ok. Do tego czasu, takie korzystanie to naruszenie prawa własności.

kuba2

Postautor: kuba2 » 17 sty 2019, 12:32

sand pisze:@kuba2
Różnica polega na tym, że Ty świadomie wyraziłeś zgodę. Jak sadzę nie chciałbyś, aby ktoś korzystał z Twojego lokalu bez Twojej zgody.
Jeśli współwłaściciele osobnego lokalu jakim jest hala garażowa zgodzą się, aby z ich lokalu korzystały inne osoby to wszystko będzie ok. Do tego czasu, takie korzystanie to naruszenie prawa własności.

zgadzam się z Tobą w 100%. Co więcej zdarzenia o których mówię miały miejsce gdy jeszcze mieliśmy ochronę, która sama mnie na te 20 minut wpuściła. Nie jest więc tak, że wjechałem zupełnie bez pozwolenia, nie pytając nikogo o zdanie. Ochrona w pewnym sensie reprezentowała wolę większościowego właściciela jakim na owy czas był Budimex. Piszę o tym tutaj, dlatego, że nie wyobrażam sobie zebrania zgody wszystkich (albo przynajmniej jakiejś znacznej części) właścicieli w takiej sytuacji. A przynajmniej do następnego większego remontu (z dużą i ciężką ilością materiału do wniesienia) taka sytuacja się nie powtórzy. Jeżeli jako właściciele miejsc podziemnych uznacie, że w ten sposób nie można - to uszanuję (Wasze prawo), apeluję jednak o oddzielenie tych dwóch sytuacji. Pozdrawiam.

Kill

Postautor: Kill » 17 sty 2019, 13:30

Kuba2 ma absolutną rację
No ludzie nie dajmy się zwariować zaraz dojdzie do tego że np w razie pożaru czy np takiego uszkodzenia drzwi wejściowych że nie dałoby się ich otworzyć i jedyną drogą wyjścia jest garaż to zaraz tam barykadę postawicie i będziecie więzić bo koszty utrzymania wzrosną ... No brak mi słów
Albo może zakaz zapraszania rodziny czy obcych bo przecież muszą skorzystać z klatki i windy a koszty utrzymania, no ludzie drodzy

Stella

Postautor: Stella » 17 sty 2019, 15:53

Czyli jeżeli ja mam komórkę lokatorską w innej klatce i mieszkam w innej klatce a jedyne przejście to przez podziemny garaż to mi też nie wolno bo to "mieszkanie aut'? Budimex mi tak sprzedał i nie dał klucza wejściowego do klatki, gdzie mam komórkę lokatorską.
Przyznam, że nie do końca rozumiem, tej sytuacji. Kuba2 wjeżdża na chwilę, rozładowuje auto i wyjeżdża. Nie pozostawia auta. W jaki sposób generuje ekstra koszty?
Ja mam wykupione miejsce postojowe na zewnątrz. Wszyscy, którzy przez nie przechodzą lub przez część wspólną powinni je omijać? A nieraz widzę jak sobie ludzie skracają drogę.

Luki

Postautor: Luki » 19 sty 2019, 22:32

Narazie zacznijmy od tego ze wlascicielem połowy miejsc jest budimex ktore sa nie wykupione, a kto ma lepsze kontakty lub tam pracuje to sobie parkuje do czasu wykupienia wszystkich miejsc. Sam mam pilota, nie wykupione miejsce i swoje kontakty co i gdzie i nawet nikt nie ma bladego pojecia gdzie i ktore auto bo nie jest w stanie tego zauwazyc. Takze do dnia w ktorym nie zostanie sprzedane ostatnie miejsce bedzie takie parkowanie i zajmij sie jeden z drugim swoim miejscem a nie wkladaj pyska tam gdzie nie jego miejsce. Znalazl sie jeszcze jakis smialem ktory ostatnio zaczal spuszczac powietrza z kół bo jest takim kozakiem zeby go nikt nie widzial bo inaczej by pampers wystrzelil z przepelnienia, tylko zeby przypadkiem wkoncu to powietrze nie zeszlo z samego niego.

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”