Głosowanie dot. rezygnacji z usług ochrony w bloku Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Michal10

Re: Głosowanie dot. rezygnacji z usług ochrony w bloku Orlińskiego 10

Postautor: Michal10 » 21 paź 2017, 11:11

lraczyn pisze:Czy ktoś mi może wytłumaczyć co mam zrobić aby zagłosować w zakładce "uchwały" ? :D

Podpinam się pod pytanie w jaki sposób zagłosować?

Neigbour

Postautor: Neigbour » 24 paź 2017, 12:55

#admin - prośbą o zbanowanie użytkownika wbg i usunięcie jego postów z całego forum.
dzięki :)

kuba2

Postautor: kuba2 » 24 paź 2017, 20:59

Michal10 pisze:
lraczyn pisze:Czy ktoś mi może wytłumaczyć co mam zrobić aby zagłosować w zakładce "uchwały" ? :D

Podpinam się pod pytanie w jaki sposób zagłosować?

Trzeba najpierw zmienić to pierwotne hasło. Dowiedziałem się o tym dopiero, jak zalogowałem się w IE (w Chrome nie było takiego komunikatu)

Trochę nie podoba mi się, że od razu do tej uchwały nie ma głosowania nad zainstalowaniem monitoringu, mam nadzieję, że jednak podniesiemy ten temat, bo brak jakiejkolwiek alternatywy trochę mnie powstrzymuje od zagłosowania "za"

Adam M.

Postautor: Adam M. » 25 paź 2017, 22:42

Hmmm...

Tak tu czytam i czytam i trochę wierzyć mi się nie chce, że starego dobrego "Pana Mietka" chcecie zamienić na co? Na Monitoring? że nie lepiej rozpisać
Ok, może 0.96gr za metr2 to dużo, ktoś się zastanowił nad kosztami monitoringu? Nad tym gdzie niby by te kamery miały by być? Kto i jak będzie to obsługiwał? Jakie są koszty instalacji tegoż monitoringu? Ktoś zrobił konkretną wycenę, że tak się śpieszy?

Nie rozumiem dlaczego w ogóle wpłynął taki wniosek do administracji, skoro mieszka w bloku garstka osób a ponad połowa mieszkań nie została nawet odebrana? Może takie głosowanie powinno mieć miejsce już po zawiązaniu wspólnoty, by każdemu dać szansę zobaczyć co tu się czasami dzieje w weekendy, a mieszkam od 15.08. mieszkam, nie remontuję, jak rdzenni mieszkańcy Nowej Huty w strojach ludowych, którym zabraliśmy naturalny Habitat, maszerują z wesołym śpiewem na ustach ( czyli Wisła to stara K... lub inne nie znane mi bliżej przyśpiewki tego ludu) pod naszymi oknami kopiąc sobie w to i tamto po drodze? I jak to "Pan Mietek" ich przepędza, nie zważając na groźby i obelgi mocno zachwianego towarzystwa? Rozumiem, że Monitoring też to potrafi, tak samo jak potrafi na ten przykład zadzwonić po straż pożarną, czy powstrzymać od dewastacji mienia jednego czy drugiego delikwenta?

Warto też wspomnieć, że monitoring NIE JEST dowodem w sprawie, "Pan Mietek" już jest.
Wszyscy chyba pamiętamy sytuację 30 zniszczonych lusterek samochodowych, czyż nie?

Zrobicie co chcecie oczywiście, ale wydaje mi się, że sprawa ta powinna zostać szczerzej przedyskutowana, z użyciem konkretnych argumentów za i przeciw oraz wstępnym kosztorysem alternatywnych rozwiązań.

Moje pomysły na obniżenie kosztów:

-Zmiana Administracji.
-Zmiana Firmy Ochroniarskiej.
-Zmiana godzin urzędowania "Pana Mietka" czyli np. tylko w nocy od 22:00-6:00 z 96gr za 1m2 zrobi się automatycznie 32gr 1m2 ( na 50m mieszkanie to 16 zł)
-Założenie czujek na światło na piętrach, gdyż w tym momencie otwierając drzwi od klatki schodowej na parterze, świeci się wszystkie 7 pięter.

Nie zapominajmy, że z czynszu w pewnym momencie odejdzie wywóz odpadów budowlanych, że opłaty za wodę czy ogrzewanie są ryczałtowane itd. itd. Czyli de facto, to ile ktoś będzie płacił w przyszłości, nie zależy wcale od "pana Mietka" który będzie sobie buszował gdzieś w nocy, tylko od faktycznego naszego zużycia mediów.

Pozdrawiam i proszę o przemyślenie tej sprawy jeszcze raz.

Sąsiad.

Xpe

Postautor: Xpe » 26 paź 2017, 2:31

Adam M. Rozumiem twoje argumenty. Ma to sens. Tylko nie ma gwarancji żeby panu mietkowi się chciało pracować a nie tylko grzać dupkę na stołku

Magda

Postautor: Magda » 26 paź 2017, 8:53

Drodzy mieszkańcy!
Od początku nie ukrywałam, że wg mnie rezygnacja z ochrony obniży koszty utrzymania części wspólnych, co jest korzyścią dla większości mieszkańców. Rozumiem, że właściciele mieszkań na parterze będę ZA utrzymaniem ochrony, gdyż jest to na ich korzyść. Zdecydowana większość mieszkańców, posiada jednak mieszkania na wyższych piętrach, więc ochrona wg mnie jest im zbędna. Oczywiście uważam, że w przyszłości monitoring to fajne rozwiązanie, aby uniknąć dewastacji części wspólnych, kolizji samochodowych itp. Nie rozumiem, po co czekać do końca marca (spotkanie wspólnoty 1 kwartał 2018r, najczęściej robią to pod koniec kwartału) i płacić prawie 1zł. do czynszu. Ochroniarz jest jeden na blok nr 10 a klatek chyba jest z 6, więc i tak niemożliwe jest aby w tym samym czasie, był w kilu miejscach (co monitoring w przyszłości nam zapewni). Każdy ma prawo wyboru i zagłosowania wg uznania, proszę tylko, aby nie pozostawać biernym i opowiedzieć się za jakaś opcją ZA/PRZECIW.
Pozdrawiam Magda.

sand

Postautor: sand » 26 paź 2017, 9:45

Po pierwsze powinniśmy się zastanowić nad alternatywą w postaci monitoringu. Dopiero kolejną rzeczą powinna być rezygnacja z ochrony.
Na tę chwilę, przy obecnej liczbie mieszkańców nie oddanie głosu jest dla przeciwników rezygnacji z ochrony skuteczniejsze niż oddanie głosu na "nie".
Ostatnio zmieniony 10 sty 2018, 16:56 przez sand, łącznie zmieniany 1 raz.

Selassie

Postautor: Selassie » 26 paź 2017, 10:25

sand pisze:Po pierwsze powinniśmy się zastanowić nad alternatywą w postaci monitoringu. Dopiero kolejną rzeczą powinna być rezygnacji z ochrony.
Na tę chwilę, przy obecnej liczbie mieszkańców nie oddanie głosu jest dla przeciwników rezygnacji z ochrony skuteczniejsze niż oddanie głosu na "nie".

Dokladnie! ja sam to widze w swoim bloku - ludzie sie jeszcze nie powprowadzali a juz glosowania nad rezygnacja z ochrony bo komus 60zl ciazy jak kamien u szyji.

Ja tez wstrzymywalbym sie przed oddaniem glosu w takiej sytuacji jako, ze glosowanie trwa dopoki nie opowie sie za jakas opcja 51% (przynajmniej u nas)

bedkowsk

Postautor: bedkowsk » 26 paź 2017, 13:09

Każdy może wystąpić do zarządu z propozycją poddania konkretnej uchwały pod głosowanie, również w sprawie monitoringu. Można nawet pomyśleć nad wnioskiem o zwołanie zebrania, szczególnie że wątpliwych pozycji kosztowych jest więcej.
Osobiście dawno już zagłosowałem za rezygnacją z ochrony, w takiej postaci nie ma ona żadnego sensu. Nie przekonują mnie ani argumenty o odbieraniu poczty, ani o wątpliwej możności zapobieżenia jakimkolwiek zagrożeniom. Wspólne centrum monitoringu dla trzech bloków jest chyba najlepszym rozwiązaniem, w razie wyjątkowych zdarzeń jest wideo, jest operator, jest możliwość powiadomienia służb.

Adam M.

Postautor: Adam M. » 26 paź 2017, 20:05

A przed czym ten monitoring ma niby nas "Chronić"? Lub czemu służyć? Bo nie rozumiem, wytłumaczcie mi bo może jestem głupi, ale w czym? Ale konkretnie. Po co ten monitoring? Byście mogli sobie pooglądać jak wam ktoś dewastuje samochód? W czym monitoring jest lepszy? Na razie nie padły żadne sensowne argumenty

Zdjęcia z monitoringu NIE SĄ dowodem w sprawie. Zdjęcia z monitoringu są jak robione ziemniakiem. Zdjęcia z monitoringu są nic nie warte.

No i ja się pytam o koszty, plus rozmieszczenie kamer, zanim zagłosuję za monitoringiem, bo osobiście uważam, że koszty będą te same jak nie wyższe.
Trzeba policzyć koszty zakupu, montażu, obsługi i konserwacji.
Nie Pani Magdo to się samo nie robi, jak to Pani raczyła stwierdzić, to nie domek jednorodzinny z jedną kamerą i to nie jest jedna, Pani ulica sąsiadująca z Orlinskiego 8 i 6, ale również strony które panią nie obchodzą jak widać, czyli ta sąsiadująca z Avia 5 i Orlinskiego 12 oraz patio.

Monitoring jak najbardziej, na klatkach schodowych, przy wejściach czy windzie, w celu identyfikacji sprawców ewentualnych dewastacji, ale jako substytut ochrony nie jak się ma do rzeczywistości.

Z resztą, sprawa powinna w ogóle wyjść na światło dziennie dopiero po wprowadzeniu się przynajmniej 3/4 mieszkańców, a nie jak teraz z 10 podpisami uchwalać uchwały i głosowania jak połowa mieszkań nie została odebrana.

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”