Postautor: Adam M. » 25 paź 2017, 22:42
Hmmm...
Tak tu czytam i czytam i trochę wierzyć mi się nie chce, że starego dobrego "Pana Mietka" chcecie zamienić na co? Na Monitoring? że nie lepiej rozpisać
Ok, może 0.96gr za metr2 to dużo, ktoś się zastanowił nad kosztami monitoringu? Nad tym gdzie niby by te kamery miały by być? Kto i jak będzie to obsługiwał? Jakie są koszty instalacji tegoż monitoringu? Ktoś zrobił konkretną wycenę, że tak się śpieszy?
Nie rozumiem dlaczego w ogóle wpłynął taki wniosek do administracji, skoro mieszka w bloku garstka osób a ponad połowa mieszkań nie została nawet odebrana? Może takie głosowanie powinno mieć miejsce już po zawiązaniu wspólnoty, by każdemu dać szansę zobaczyć co tu się czasami dzieje w weekendy, a mieszkam od 15.08. mieszkam, nie remontuję, jak rdzenni mieszkańcy Nowej Huty w strojach ludowych, którym zabraliśmy naturalny Habitat, maszerują z wesołym śpiewem na ustach ( czyli Wisła to stara K... lub inne nie znane mi bliżej przyśpiewki tego ludu) pod naszymi oknami kopiąc sobie w to i tamto po drodze? I jak to "Pan Mietek" ich przepędza, nie zważając na groźby i obelgi mocno zachwianego towarzystwa? Rozumiem, że Monitoring też to potrafi, tak samo jak potrafi na ten przykład zadzwonić po straż pożarną, czy powstrzymać od dewastacji mienia jednego czy drugiego delikwenta?
Warto też wspomnieć, że monitoring NIE JEST dowodem w sprawie, "Pan Mietek" już jest.
Wszyscy chyba pamiętamy sytuację 30 zniszczonych lusterek samochodowych, czyż nie?
Zrobicie co chcecie oczywiście, ale wydaje mi się, że sprawa ta powinna zostać szczerzej przedyskutowana, z użyciem konkretnych argumentów za i przeciw oraz wstępnym kosztorysem alternatywnych rozwiązań.
Moje pomysły na obniżenie kosztów:
-Zmiana Administracji.
-Zmiana Firmy Ochroniarskiej.
-Zmiana godzin urzędowania "Pana Mietka" czyli np. tylko w nocy od 22:00-6:00 z 96gr za 1m2 zrobi się automatycznie 32gr 1m2 ( na 50m mieszkanie to 16 zł)
-Założenie czujek na światło na piętrach, gdyż w tym momencie otwierając drzwi od klatki schodowej na parterze, świeci się wszystkie 7 pięter.
Nie zapominajmy, że z czynszu w pewnym momencie odejdzie wywóz odpadów budowlanych, że opłaty za wodę czy ogrzewanie są ryczałtowane itd. itd. Czyli de facto, to ile ktoś będzie płacił w przyszłości, nie zależy wcale od "pana Mietka" który będzie sobie buszował gdzieś w nocy, tylko od faktycznego naszego zużycia mediów.
Pozdrawiam i proszę o przemyślenie tej sprawy jeszcze raz.
Sąsiad.