Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Kowal90

Re: Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Postautor: Kowal90 » 20 lis 2018, 20:48

ked14 pisze:Udało mi się uzyskać informację na ilu sąsiadów się składamy płacąc za śmieci (czyli ilu kombinatorów nie zgłosiło osób, a co za tym idzie nie płaci za śmieci):

Dzień dobry,

55 mieszkań nie zadeklarowało osób do rozliczenia śmieci.

Już zwyczajna przyzwoitość nakazywalaby, żeby chociaż jedną osobę zgłosić i cokolwiek za tę śmieci płacić.

B&P

Postautor: B&P » 30 lis 2018, 0:38

Dopiero dziś odkryłem wątek i cieszę się, że wykazaliście się nie małą wytrwałością, aby zdobyć sporo informacji.

Wątek był o segregacji i myślę, że jak ktoś nie płaci za śmieci to ma to gdzieś i nie segreguje wcale.
Kpiną jest opłata ponoszona przez lokale, więc myślę że lokale powinny płacić różnicę (całkowity koszt - ilość osób w Avii x np 20 zł), ale w momencie kiedy pozbędziemy się mieszkań z 0 mieszkańców (poza tymi, gdzie nie ma zużycia żadnych mediów).

W wątku kilka osób zadeklarowało chęć stworzenia uchwały i zbierania podpisów samodzielnie. Przy czym uważam, że warto się zastanowić czy nie warto w takiej uchwale zawrzeć kilku kwestii związanych ze śmieciami: opłata za osobę i kwestia mieszkań z 0 mieszkańców (poza tymi, które nie mają zużycia mediów) oraz obowiązek nałożyć na Zarządcę, aby po pierwsze raz na kwartał sprawdzał czy ktoś nie zmienił ilości mieszkańców na mniejszą a utrzymuje ten sam poziom zużycia mediów, a po drugie raportował nam stan mieszkańców. Może macie jeszcze jakieś pomysły?

Jak znajdzie się przedstawiciel w każdej klatce (mogę się zająć klatką G) to może nam się udać to 2 tyg temat zamknąć - z doświadczenia z wcześniejszego zbierania głosów za odwołaniem ochrony wiem, że sąsiedzi najbardziej ufają swoim znajomym w klatce ;)

mirage

Postautor: mirage » 30 lis 2018, 0:53

Pytanie w takim razie, czy gdyby kogoś nakryć na tym, że w mieszkaniu mieszka więcej osób niż w deklaracji, to jest się w stanie cokolwiek coś na to zaradzić?

B&P

Postautor: B&P » 30 lis 2018, 1:13

Staram się wierzyć, że ludzie są uczciwi, ale może faktycznie warto byłoby koszt śmieci skorelować z zużyciem wody. Wydaje mi się, że dobry wpis w ustawie sprawę mógłby załatwić

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 30 lis 2018, 11:50

B&P pisze:Staram się wierzyć, że ludzie są uczciwi, ale może faktycznie warto byłoby koszt śmieci skorelować z zużyciem wody. Wydaje mi się, że dobry wpis w ustawie sprawę mógłby załatwić

Z praktyki w innych blokach wiem, że ludzie nie są uczciwi. Ciągle ktoś kombinuje, szczególnie wynajmujący. Prosty przykład: właściciel zgłasza 0 osób w mieszkaniu(w lipcu) i nie zmienia tego na pozostałe miesiące, a od października do czerwca w mieszkaniu przebywa 5studentów. Przez takie wałki innym "normalnym" ludziom, narzuca się głupie regulacje typu "śmieci uzależnione od zużycia wody". Wystarczy małe dziecko, żona i nastoletnia córka lubiące częste ciepłe kąpiele w wannie i stawka za śmieci jest na poziomie drużyny piłkarskiej.

ked14

Postautor: ked14 » 30 lis 2018, 13:53

mistrzuWiciu pisze:
B&P pisze:Staram się wierzyć, że ludzie są uczciwi, ale może faktycznie warto byłoby koszt śmieci skorelować z zużyciem wody. Wydaje mi się, że dobry wpis w ustawie sprawę mógłby załatwić

Z praktyki w innych blokach wiem, że ludzie nie są uczciwi. Ciągle ktoś kombinuje, szczególnie wynajmujący. Prosty przykład: właściciel zgłasza 0 osób w mieszkaniu(w lipcu) i nie zmienia tego na pozostałe miesiące, a od października do czerwca w mieszkaniu przebywa 5studentów. Przez takie wałki innym "normalnym" ludziom, narzuca się głupie regulacje typu "śmieci uzależnione od zużycia wody". Wystarczy małe dziecko, żona i nastoletnia córka lubiące częste ciepłe kąpiele w wannie i stawka za śmieci jest na poziomie drużyny piłkarskiej.

tylko w przytoczonym przez Ciebie przykładzie rodzina najbardziej traci przy obecnej sytuacji, bo wynajmujący (5 osób) płacą zero, a ich koszt przechodzi całkowicie na innych (w tym wypadku rodzinę). Przy rozliczeniu wg zużycia wody, wynajmujący coś (a przy 5 osobach pewnie już na konkretnym poziomie) by zapłacił, co dla rodziny byłoby na pewno bardziej opłacalne...

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 30 lis 2018, 14:04

Nie chcę sytuacji, że mieszkańcy nie zgłaszają ilości osób i niech płacą inni. Nie chcę również rozwiązania, że śmieci uzależnia się od zużycia wody.

mko13

Postautor: mko13 » 30 lis 2018, 18:33

B&P pisze:Dopiero dziś odkryłem wątek i cieszę się, że wykazaliście się nie małą wytrwałością, aby zdobyć sporo informacji.

Wątek był o segregacji i myślę, że jak ktoś nie płaci za śmieci to ma to gdzieś i nie segreguje wcale.
Kpiną jest opłata ponoszona przez lokale, więc myślę że lokale powinny płacić różnicę (całkowity koszt - ilość osób w Avii x np 20 zł), ale w momencie kiedy pozbędziemy się mieszkań z 0 mieszkańców (poza tymi, gdzie nie ma zużycia żadnych mediów).

W wątku kilka osób zadeklarowało chęć stworzenia uchwały i zbierania podpisów samodzielnie. Przy czym uważam, że warto się zastanowić czy nie warto w takiej uchwale zawrzeć kilku kwestii związanych ze śmieciami: opłata za osobę i kwestia mieszkań z 0 mieszkańców (poza tymi, które nie mają zużycia mediów) oraz obowiązek nałożyć na Zarządcę, aby po pierwsze raz na kwartał sprawdzał czy ktoś nie zmienił ilości mieszkańców na mniejszą a utrzymuje ten sam poziom zużycia mediów, a po drugie raportował nam stan mieszkańców. Może macie jeszcze jakieś pomysły?

Jak znajdzie się przedstawiciel w każdej klatce (mogę się zająć klatką G) to może nam się udać to 2 tyg temat zamknąć - z doświadczenia z wcześniejszego zbierania głosów za odwołaniem ochrony wiem, że sąsiedzi najbardziej ufają swoim znajomym w klatce ;)

Kontaktowalem się z zarządcą w sprawie śmieci. Uchwała już jest przygotowana i w przyszłym tygodniu będzie w naszych skrzynkach i będzie można głosować.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 30 lis 2018, 18:55

mistrzuWiciu pisze:

A to nie rozlicza sie proporcjonalnie do udzialu wtedy? Im wiecej osob sie zrzuca, tym mniej jest do zaplaty na poszczegolne mieszkanie.

Paradoksalnie, nawet uzywajac duzo wody mozna placic mniej niz przy deklaracji bo osoby, ktore do tej pory nie placily nic lub prawie nic nagle zaczna placic i dorzucac sie do puli.

B&P

Postautor: B&P » 30 lis 2018, 20:18

mko13 pisze:
B&P pisze:Dopiero dziś odkryłem wątek i cieszę się, że wykazaliście się nie małą wytrwałością, aby zdobyć sporo informacji.

Kontaktowalem się z zarządcą w sprawie śmieci. Uchwała już jest przygotowana i w przyszłym tygodniu będzie w naszych skrzynkach i będzie można głosować.

a wiesz co się znajdzie w tej uchwale? Całościowo się tematem zajmą?

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”