Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
gapek

Re: Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Postautor: gapek » 07 lis 2018, 15:14

Victorie pisze:Niekoniecznie tak musi być. Wystarczy, że część właścicieli nie płaci albo płaci za mniej osób niż jest faktycznie. A do tego jeśli u nas jest jak na Orlinskiego 1 i taki Bar na Avii płaci 100 zł za miesiąc to nie dziwne że musimy dopłacać. Produkują śmieci jak za 100 osobowa rodzinę a płacą jak za 4 osoby.
Moja opinia o zzn jest fatalna bo do tej pory nic nie udało mi się z nimi załatwić. Raz że zarządca zmienia się co kilka miesięcy, stara osoba nie przekazuje nic nowej, był nawet okres że nie było w ogóle zarządcy więc sprawy zostają nierozwiazane. Piszę maile to nikt mi nie odpowiada. Idę tam to Pani nie wie każe napisać maila... W poniedziałek nawet byłam dowiedzieć się o te śmieci to w kantorku nikogo nie zastałam. Gdyby to moja firma świadczyła taki serwis dla klienta to dawno by rozwiązał z nami umowe

To mamy podobne zdanie.. tyle tylko że u nas jeszcze większe kwiatki wychodzą (jak np. płacenie z naszych pieniędzy za zobowiązania innej wspólnoty którą mają pod sobą - tzw. parking kolorowy..), ale bie będę robić pff topu.
U nas też lokale usługowe wrzucają z nami i tak naprawdę nie wiadomo ile oni tych wszystkich smieci generują.. a mamy sporo lokali.
Jeśli u Was bar będzie miał osobny kontener to przypilnujcie, żeby za niego płacił ;) No chyba że mieszkańcy będą z niego też korzystać..
A była u Was powieszona jakaś informacja, że dostaliście upomnienie o niesegregowanych śmieciach?

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 07 lis 2018, 17:34

Mam już serdecznie dość obecnej administracji, która ma problem ze wszystkim. Wkurza mnie, że nie potrafią ogarnąć zwykłego głosowania. Po zgłaszaniu usterek przez mieszkańców, często słyszę, że administracja nie wiedziała o takich problemach(nie wiem czy zlewają problemy, czy przez ciągłą zmianę osób odpowiedzialnych za nasz budynek panuje chaos). Dzisiaj przeczytałem, że restauracja i Żabka nie ma swoich koszy, co jest dla mnie przykładem, jak zarządca nie kontroluje naszego bloku. Mam do czynienia z innymi blokami i kamienicą w centrum. Jeżeli firma to małą działalność w mieszkaniu np jednoosobowa, która produkuje śmieci typu kilka kartek i fusy z kawy, może korzystać z kosza wspólnego. Restauracje, sklepy, apteki, itd powinny mieć własny kosz. Zarządca powinien sprawdzić ustawę o utrzymaniu czystości i porządku oraz akty praw miejscowych.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 08 lis 2018, 12:57

Dzień dobry,

możemy poddać pod głosowanie uchwałę rozliczenia śmieci w zależności od zużycia wody. Aby to się stało najlepiej na najbliższym zebraniu poddać pod głosownie wniosek o taką uchwałę. Może również Pni złożyć do nas wniosek o poddanie takiej uchwały pod głosowanie.

Lokale płacą po 100 zł. Podwyżka opłat za śmieci wynika z konieczności podwojenia liczby kontenerów w śmietnikach.
Taka odp od Zzn

Tylko skoro uchwała to i tak nie przejdzie.... błędne koło

ked14

Postautor: ked14 » 08 lis 2018, 13:03

Edyta. pisze:Dzień dobry,

możemy poddać pod głosowanie uchwałę rozliczenia śmieci w zależności od zużycia wody. Aby to się stało najlepiej na najbliższym zebraniu poddać pod głosownie wniosek o taką uchwałę. Może również Pni złożyć do nas wniosek o poddanie takiej uchwały pod głosowanie.

Lokale płacą po 100 zł. Podwyżka opłat za śmieci wynika z konieczności podwojenia liczby kontenerów w śmietnikach.
Taka odp od Zzn

Tylko skoro uchwała to i tak nie przejdzie.... błędne koło

lokale płacą po 100 zł ? :lol: :evil: :evil:

Edyta.

Postautor: Edyta. » 08 lis 2018, 13:06

No właśnie 100. Bar ma mieć jakiś swój dodatkowy kontener ale i żabka powinna

ked14

Postautor: ked14 » 08 lis 2018, 13:08

Edyta. pisze:No właśnie 100. Bar ma mieć jakiś swój dodatkowy kontener ale i żabka powinna

pytanie podstawowe, tylko dlaczego płacimy jakieś zmienne opłaty zamiast opłat zgodnych z cennikiem MPO dla zabudowy wielorodzinnej?

ked14

Postautor: ked14 » 08 lis 2018, 13:22

z tego co się dowiedziałem telefonicznie, to wystarczy że jeden mieszkaniec dostarczy wniosek o podjęcie uchwały dotyczącej zmiany sposobu rozliczenia za śmieci (wg zużycia wody) i uchwała trafi pod głosowanie.

Pomijając kwestię zbierania głosów i aktywności, czy jest w stanie ktoś podrzucić taką uchwałę w godzinach pracy zarządcy?

Edyta.

Postautor: Edyta. » 08 lis 2018, 14:22

ked14 pisze:z tego co się dowiedziałem telefonicznie, to wystarczy że jeden mieszkaniec dostarczy wniosek o podjęcie uchwały dotyczącej zmiany sposobu rozliczenia za śmieci (wg zużycia wody) i uchwała trafi pod głosowanie.

Pomijając kwestię zbierania głosów i aktywności, czy jest w stanie ktoś podrzucić taką uchwałę w godzinach pracy zarządcy?

A to nie oni powinni taką napisać?

Anna87

Postautor: Anna87 » 08 lis 2018, 14:39

ked14 pisze:
Edyta. pisze:No właśnie 100. Bar ma mieć jakiś swój dodatkowy kontener ale i żabka powinna

pytanie podstawowe, tylko dlaczego płacimy jakieś zmienne opłaty zamiast opłat zgodnych z cennikiem MPO dla zabudowy wielorodzinnej?

Podbijam pytanie.

Anna87

Postautor: Anna87 » 08 lis 2018, 14:41

Czemu nie mamy informacji, że jest upomnienie od MPO? Skąd macie taką informację? Ja nic o tym nie wiem.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”