Parkowanie przed budynkiem / gdzie parkować a gdzie nie - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
JacekSky

Re: Parkowanie przed budynkiem / gdzie parkować a gdzie nie - Orlińskiego 12

Postautor: JacekSky » 30 cze 2018, 1:40

OJ Chyba wiem kto spowodował ten alarm pożarowy. Na 7 pietrze ktoś coś wycinał na klatce chyba boshem...

Ale w sumie ja nie o tym a bardziej o ciekawej sytuacji na temat parkowania ale w kontekście jednego z naszych ochroniarzy. Mianowicie Pan ochroniarz w okularkach. Ostatnio zauważyłem ciekawa rzecz jak poganiał ludzi żeby nie parkowali na tych dwóch miejscach które są obok bloku bo nie są ich, ale najciekawsze było to że namiętnie poganiała wszystkich z miejsca dla niepełnosprawnych. Kilka godzin później wracam z pracy patrze a na miejscu dla niepełnosprawnych zaparkowany samochód i zgodnie z tym jak jest miejsce czyli jedno a nie 2 tak jak wszyscy parkują żeby się więcej samochodów zmieściło. Najzabawniejsze w tym wszystkim,po kilku dniach to ze ten samochód tam parkował oki rozumiem bo miał naklejkę osoby nie pełnosprawnej, tyle tylko ze samochód okazał się własnie wcześniej wspominanego ochroniarza.

Moja opinia na temat sytuacji z parkowanie jest znana. Załatwmy zakaz parkowania przed blokiem na chodniku bo faktycznie to wkurza, ale i to duże ALE bez przesady żeby ochroniarze i to w zasadnie z trojki która mamy dwójka : Pan wysoki i Pan w okularach,przestali być parkingowymi i zaczęli faktycznie być ochroną.

Wszyscy wiem jak wygląda parkowanie na tym osiedlu i ze miejsc jest mało. Nie wiem kto ale znak o miejscu dla niepełnosprawnych został zdjęty wiec niech tam parkuje dwóch mieszkańców a nie jeden upierdliwy ochroniarz który zamiast pilnować bloku goni ludzi żeby miejsce przed blokiem mu zwolnili. Ja bym to na prawdę rozumiał ale nie w sytuacji kiedy są obok 10-15 metrów dalej dwa cały czas wolne miejsca dla niepełnosprawnych na nowym parkingu.

Podsumowując moje wypociny wydawało mi się ze ochrona w naszym bloku ma sens ale patrząc na to jak to wygląda to wywalamy kasę w błoto...

PS: Jeden ochroniarz Taki niski jest Super :) ale dwóch pozostały nieznoszę.

Arav

Postautor: Arav » 30 cze 2018, 7:34

Ten nastarszy okularnik jest jakimś samozwańczyk królem tego bloku. Robi barykady z palet na wjezdzie do naszej uliczki. Stawia ukradziony z budowy parkingu pachołek. Parkuje sam na podwójnym miejscu. Kilka razy widziałem jego auto zaparkowane na parkingu podziemnym a raz to juz na maxa przegial bo stal na miejscu parkingowym a wszedzie dookola bylo mokro i samo jego auto rowniez.. co oznacza ze pan starszy w czasie pracy postanowil sobie umyc samochod na naszym podziemnym parkingu. Notorycznie oglada czarno biale filmy w tej swojej kanciapie w czasie pracy a ostatnią niedzielę spędził prawie całą pomiędzy naszym blokiem a Orlińskiego 10 ... ogładał pokazy lotnicze.Aż miałem go spytać czy "ochrania" nasz blok czy zatrudnili gonteż do obstawiania pokazów.. Ja wiem że to tylko emeryt który dorabia do emerytury ale jak już przychodzi do PRACY to mógłby się nią trochę bardziej zajmować.

Zgadzam się że ten najniższy Pan jest w porządku no ale niestety nie widzę sensu kontynuowania ochrony wnaszyk bloku.

Maciek93

Postautor: Maciek93 » 01 lip 2018, 15:13

Zgadzam się w temacie ochrony. Niski Pan sympatyczny i ogarnięty. Pozostali niespecjalnie. A juz tym bardziej nie rozumiem zatrudniania na takie stanowisko Pana który z parkingu na parter wjeżdża winda bo nie da rady wejść po schodach... Jak Już mieć ochronę to powinien to być kto sprawny, o trzezwym umyśle, kto w razie czego będzie potrafił szybko zareagować. W każdym innym przypadku ochrona jest zbędna. Chyba ze w godzinach 22-6 żeby interweniował w razie jakiegoś nieprzestrzegania ciszy nocnej czy cos.

nikolaus

Postautor: nikolaus » 02 lip 2018, 14:28

toolpusher pisze:Może ktoś kominek sobie montował i miał próbę generalną. Pod blokiem stoi samochód wykonawcy :lol:

To małe sprostowanie dla ochoczo komentujących oraz reporterów zdarzenia ;)

Auto od "próby generalnej" / montowania kominków zostało wynajęte na potrzeby przeprowadzki, którą akurat miałem w ostatni weekend, a stał tam tylko dlatego, że nie udało nam się dojechać do własnego miejsca postojowego w garażu. Mimo że auto ma wysokość poniżej 200cm, to w jednym miejscu instalacja schodzi kilka cm poniżej i delikatnie mówiąc.. niezła lipa (Budimex zapewniał mnie przy kupowaniu miejsca w garażu, że min wysokość 200cm obowiązuje w całym garażu).

Żadnego problemu z dojazdem straży pożarnej nie było, cały czas kursowaliśmy co kilka minut z gratami, w czasie postoju.
Mało tego, przy okazji przyjazdu straży pożarnej udało się chwilę porozmawiać z dowódcą o "dobrze znanym samochodzie, który zastawia od miesiąca hydrant i dojazd do budynku" - podobno straż MIEJSKA ma obowiązek scholować takie auto tylko w kilku uzasadnionych przypadkach, łatwiej było by gdyby w naszej uliczce dojazdowej było odowiednie oznakowanie żeby nie płacić za taką "usługę". Tak jak napisano alarm włączył się z powodu pyłu z prac remontowych.

Prawda jest taka, że cały ten "dziki parking" przed budynkiem jest nielegalny oraz mocno utrudnia wjazd do garażu (tudzież dojście do "śmietnika"). Miejsca przed budynkiem - nie licząc tego dla niepełnoprawnych - będą (lub są) wykupione do prywatnego użytku plus zniknie kontener na odpady budowlane, to trzeba będzie się przeprosić z parkingiem ogólnodostępnym przy orlińskiego.

Bardzo przepraszam sąsiadów za zaistniałe zamieszanie :)

all

Postautor: all » 23 lip 2018, 15:03

Pan ochroniarz w okularach też został przeze mnie przyłapany na parkowaniu i myciu samochodu w garażu,ale kilka zgłoszeń pomogło. Niestety wciąż ma problem żeby zaparkować auto dalej niż 5m od bloku.

Co do mieszkańców to także polecam trochę rozsądku i szacunku do innych, ponieważ takie parkowanie przed blokiem nie jest w porządku. Zastawione chodniki, hydrant, drzwi do śmietnika, rozjeżdzanie trawników czy zastawianie kontenera.
Najbardziej smuci to, że na nowowybudowanym parkingu często są miejsca, ale i tak niektórzy muszą stanąć pod samymi drzwiami.

Wiadomość kieruję szczególnie do osób, które zostawiają po 10 cm z każdej strony na przejazd i parkują na zjeździe do garażu, co jest zwykłym chamstwem przez, które prawie z sąsiadem mieliśmy stłuczkę.

Arav

Postautor: Arav » 23 lip 2018, 15:13

all pisze:Pan ochroniarz w okularach też został przeze mnie przyłapany na parkowaniu i myciu samochodu w garażu,ale kilka zgłoszeń pomogło. Niestety wciąż ma problem żeby zaparkować auto dalej niż 5m od bloku.

Za to jak juz parkuje na gorze to oscentacyjnie sam stawia swojego blekitnego rumaka na podwojnym miejscu...

Wczoraj tez przypadkiem wieczorem widzialem z balkonu jak nasz szeryf odjezdza spod bloku o 19:35

knd

Postautor: knd » 23 lip 2018, 20:08

No to chyba:

allegro.pl/karne-naklejki-nalepki-parkowanie-druk-250szt-wwa-i7442022427.html

Ciekawe czy ochroni swoje auto. ;)

bialy

Postautor: bialy » 23 lip 2018, 20:35

No z tym parkowaniem dalej są cuda. Naprawdę nieraz ciężko jest wyjechać czy też dojechać do garażu podziemnego. Rozumiem, że ktoś nie chciał kupować miejsc parkingowych, ale dlaczego przez to utrudnia życie innym i parkuje tak, że nie da się przejechać. Jeśli chciałbym przejechać busem czy innym większym autem to nie ma takiej opcji. Myślę, że na pierwszym zebraniu trzeba ustalić, że stawiamy tam znak zakazu postoju i po problemie.

Arav

Postautor: Arav » 24 lip 2018, 8:30

Znajac zycie to ze znakiem bedzie duuuuzo zachodu (chodzi mi o prawne zezwolenia pozwolenia itp). Latwiej bedzie postawic na przyklad betonowe donice na naszym kawaleczku chodnika do pomieszczenia z koszami.

weft

Postautor: weft » 17 sie 2018, 7:42

Jeśli chodzi o zaparkowanego krzywo czarnego fiata, to wystarczy aby jakiś płyn silnikowy ( np hamulcowy ) został wylany pod takim samochodem, wtedy potrzeba anonimowego zgłoszenia ,że płyn oraz niesprawny samochód zagraża bezpieczeństwu i straż pożarna odholuje dosyć pilnie.

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”