Etap VI, kupię mieszkanie, przepisanie umowy - Centralna Park

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
jaqbek

Re: Etap VI, kupię mieszkanie, przepisanie umowy - Centralna Park

Postautor: jaqbek » 20 lut 2020, 13:21

IT_ pisze:
Lukasz85 pisze:
krishic pisze:Mam podpisaną umowę rezerwacyjną z Develią na mieszkanie w tym etapie, umowa deweloperska pierwotnie miała być podpisana pod koniec zeszłego roku, później była aneksowana do połowy lutego. Niestety nadal czekam na wyznaczenie terminu podpisania aktu, czy ktoś z Was ma już podpisaną umowę z deweloperem (albo wyznaczony termin)?

Również czekam na termin, ta sama sytuacja co u Ciebie. Develia ma jeszcze 5 dni, zobaczymy co się okaże. Może mają problem z uzyskaniem pozowlenia ze względu na wcześniejsze zobowiązania? gazetakrakowska.pl/krakow-gdzie-jest-rondo-na-centralnej-i-soltysowskiej-mieszkancy-czekaja-na-nie-od-lat/ar/c4-14763218

Ja piątek dzwoniłem i się dowiedziałem że dalej nie mają pozwolenia. Można przedłużyć rezerwację do 15 kwietnia lub zrezygnować i zwrócą zaliczkę. Ponoć mają zmienić projekt budynku J bo coś nie pasował dla urzędu. W przyszłym tygodniu planują złożyć dokumenty po zmianach. Szczerze? Już nie wiem co myśleć...
Ja rozmawiałem z biurem we wtorek 18.02. Rezerwację mam przedłużoną do 29.02. Chciałem się dowiedzieć czy są jakieś realne szanse na wyrobienie się w tym terminie. Dowiedziałem się tylko tyle że oczywiście zgody na budowę nie ma, a według prywatnej opinii Pana najwcześniejszą możliwą datą uzyskania zgody jest polowa marca. Zapytany czy w takim wypadku mogę już rozwiązywać umowę rezerwacyjną skoro wiadomo że termin rezerwacji zostanie przekroczony, nie z mojej winy, a co za tym idzie nie ruszy proces podpisywania umów dowiedziałem się tylko że inni przyszli mieszkańcy przedłużali a mnie umowa obowiązuje do 29go.

kimuril

Postautor: kimuril » 10 mar 2020, 8:30

U mnie sytuacja jest podobna. Aktualnie mam przedluzona umowe rezerwacyjna do 30 kwietnia. W teorii przekonywali, ze powinni sie wyrobic w umowionym terminie, ale jakos niespecjalnie w to wierze. Przez telefon tlumaczyli mi, ze staraja sie o pozwolenie na dwa budynki rownoczesnie i z jednym jest wszystko ok, a z drugim sa jakies problemy. Niestety anulowalem rezerwacje w innej inwestycji i chwilowo nie mam wyboru i musze poczekac jak to dalej pojdzie.

Trab

Postautor: Trab » 10 mar 2020, 21:31

A wiesz coś odnośnie planowanego terminu zakończenia budowy? Nadal utrzymują, że powinni się wyrobić w tym który był zakładany od początku? Czy coś się zmieniło?

procesor

Postautor: procesor » 17 mar 2020, 17:52

Zna ktoś może jakieś źródło (poza develią) gdzie można sprawdzić o co chodzi z tym pozwoleniem na budowę VI etapu (lub chociaż status jeśli złożone)... przeciąga się już zdrowo a na stronie gov nie moge nigdzie znaleźć tego wniosku o pozwolenie.
http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/

kimuril

Postautor: kimuril » 18 mar 2020, 22:03

Chyba tylko telefon do urzedu. Szukalem na stronie bipu gdzie ejst lista wydanych pozwolen, ale nie znzlaazlem nic wydanego dla nich.

bacha81

Postautor: bacha81 » 25 mar 2020, 21:46

Wie ktoś może czy będzie kolejny ankes z przedłużeniem rezerwacji i do kiedy? Podejrzewam, że teraz w związku z koronawirusem w najbliżsyzm czasie nie ma co liczyć na pozwolene tudzież na umawianie spotkania z notariuszem. :|

cruxeither

Postautor: cruxeither » 18 kwie 2020, 15:43

Notariusze (przynajmniej w Krakowie) pracuja normalnie.
Co do szukania pozwoleń na budowę to oczywiscie mozna szukać ich na stronie bip.krakow.pl w komunikatach ale tamtejsza wyszukiwarka nie działa najlepiej. Zdecydowanie łatwiej je znależć tutaj: msip.krakow.pl/kompozycje_mapowe/223731,2051,komunikat,przestrzen_miejska_i_planowanie.html , wyswietlamy mapę i właczamy warstwę "Pozwolenia i decyzje architektoniczne". Jeżeli jest pozowlenie na budowę to obszar na którym ma być prowadzona inwestycja będzie odpowiednio wyróżniony i po kliknięciu na niego będa dodatkowe informacje odnośnie pozwolenia na budowę. Dane sa tam odświeżane mniej więcej raz dziennie.

unknown

Postautor: unknown » 11 maja 2020, 12:57

Witam,
czy ktoś może otrzymał informację co z pozwoleniem na budowę?
Temat ciągnie się od zeszłego roku, a póki co brak konkretnych informacji co dalej. Przypuszczam że taka obsuwa będzie miała wpływ na termin zakończenia budowy.

Dodatkowo czy w związku z tą obsuwą + obecną sytuacją spowodowaną pandemią, próbował ktoś negocjować z deweloperem np. rabat cenowy, garaż, wariant płatności?

kimuril

Postautor: kimuril » 11 maja 2020, 15:40

Pytalem dzisiaj w Develi. Cytuje:

"w związku ze stanem epidemii bieg wszystkich spraw dotyczących pozwolenia na budowę został wstrzymany, zatem czekamy na wznowienie tematu i wydanie decyzji,"

Termin zakocnzenie budowy juz jest przesuniety. Oficjalnie na maj 2022, a odberanie klucz na lipiec 2022

bacha81

Postautor: bacha81 » 17 maja 2020, 13:16

unknown pisze:Witam,
czy ktoś może otrzymał informację co z pozwoleniem na budowę?
Temat ciągnie się od zeszłego roku, a póki co brak konkretnych informacji co dalej. Przypuszczam że taka obsuwa będzie miała wpływ na termin zakończenia budowy.

Dodatkowo czy w związku z tą obsuwą + obecną sytuacją spowodowaną pandemią, próbował ktoś negocjować z deweloperem np. rabat cenowy, garaż, wariant płatności?

Kolejna obsuwa.. zaczynam juz wątpić, że dostaną to pozwolenie. Zgadzam się, że powinismy wszyscy zacząc negocjować ceny. Z rezerwacji też nie mozemy się wycofać w dowolnym momencie bo tracimy 50% opłaty rezerwacyjnej. W ciągu tego roku kilka podobnych inwestycji powstalo a my czekamy i czekamy..i niewiadomo czy sie doczekamy.. :|

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”