Ja rozmawiałem z biurem we wtorek 18.02. Rezerwację mam przedłużoną do 29.02. Chciałem się dowiedzieć czy są jakieś realne szanse na wyrobienie się w tym terminie. Dowiedziałem się tylko tyle że oczywiście zgody na budowę nie ma, a według prywatnej opinii Pana najwcześniejszą możliwą datą uzyskania zgody jest polowa marca. Zapytany czy w takim wypadku mogę już rozwiązywać umowę rezerwacyjną skoro wiadomo że termin rezerwacji zostanie przekroczony, nie z mojej winy, a co za tym idzie nie ruszy proces podpisywania umów dowiedziałem się tylko że inni przyszli mieszkańcy przedłużali a mnie umowa obowiązuje do 29go.IT_ pisze:Lukasz85 pisze:krishic pisze:Mam podpisaną umowę rezerwacyjną z Develią na mieszkanie w tym etapie, umowa deweloperska pierwotnie miała być podpisana pod koniec zeszłego roku, później była aneksowana do połowy lutego. Niestety nadal czekam na wyznaczenie terminu podpisania aktu, czy ktoś z Was ma już podpisaną umowę z deweloperem (albo wyznaczony termin)?
Również czekam na termin, ta sama sytuacja co u Ciebie. Develia ma jeszcze 5 dni, zobaczymy co się okaże. Może mają problem z uzyskaniem pozowlenia ze względu na wcześniejsze zobowiązania? gazetakrakowska.pl/krakow-gdzie-jest-rondo-na-centralnej-i-soltysowskiej-mieszkancy-czekaja-na-nie-od-lat/ar/c4-14763218
Ja piątek dzwoniłem i się dowiedziałem że dalej nie mają pozwolenia. Można przedłużyć rezerwację do 15 kwietnia lub zrezygnować i zwrócą zaliczkę. Ponoć mają zmienić projekt budynku J bo coś nie pasował dla urzędu. W przyszłym tygodniu planują złożyć dokumenty po zmianach. Szczerze? Już nie wiem co myśleć...
Etap VI, kupię mieszkanie, przepisanie umowy - Centralna Park
Re: Etap VI, kupię mieszkanie, przepisanie umowy - Centralna Park
U mnie sytuacja jest podobna. Aktualnie mam przedluzona umowe rezerwacyjna do 30 kwietnia. W teorii przekonywali, ze powinni sie wyrobic w umowionym terminie, ale jakos niespecjalnie w to wierze. Przez telefon tlumaczyli mi, ze staraja sie o pozwolenie na dwa budynki rownoczesnie i z jednym jest wszystko ok, a z drugim sa jakies problemy. Niestety anulowalem rezerwacje w innej inwestycji i chwilowo nie mam wyboru i musze poczekac jak to dalej pojdzie.
A wiesz coś odnośnie planowanego terminu zakończenia budowy? Nadal utrzymują, że powinni się wyrobić w tym który był zakładany od początku? Czy coś się zmieniło?
Zna ktoś może jakieś źródło (poza develią) gdzie można sprawdzić o co chodzi z tym pozwoleniem na budowę VI etapu (lub chociaż status jeśli złożone)... przeciąga się już zdrowo a na stronie gov nie moge nigdzie znaleźć tego wniosku o pozwolenie.
http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/
http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/
Chyba tylko telefon do urzedu. Szukalem na stronie bipu gdzie ejst lista wydanych pozwolen, ale nie znzlaazlem nic wydanego dla nich.
Wie ktoś może czy będzie kolejny ankes z przedłużeniem rezerwacji i do kiedy? Podejrzewam, że teraz w związku z koronawirusem w najbliżsyzm czasie nie ma co liczyć na pozwolene tudzież na umawianie spotkania z notariuszem. 

-
Notariusze (przynajmniej w Krakowie) pracuja normalnie.
Co do szukania pozwoleń na budowę to oczywiscie mozna szukać ich na stronie bip.krakow.pl w komunikatach ale tamtejsza wyszukiwarka nie działa najlepiej. Zdecydowanie łatwiej je znależć tutaj: msip.krakow.pl/kompozycje_mapowe/223731,2051,komunikat,przestrzen_miejska_i_planowanie.html , wyswietlamy mapę i właczamy warstwę "Pozwolenia i decyzje architektoniczne". Jeżeli jest pozowlenie na budowę to obszar na którym ma być prowadzona inwestycja będzie odpowiednio wyróżniony i po kliknięciu na niego będa dodatkowe informacje odnośnie pozwolenia na budowę. Dane sa tam odświeżane mniej więcej raz dziennie.
Co do szukania pozwoleń na budowę to oczywiscie mozna szukać ich na stronie bip.krakow.pl w komunikatach ale tamtejsza wyszukiwarka nie działa najlepiej. Zdecydowanie łatwiej je znależć tutaj: msip.krakow.pl/kompozycje_mapowe/223731,2051,komunikat,przestrzen_miejska_i_planowanie.html , wyswietlamy mapę i właczamy warstwę "Pozwolenia i decyzje architektoniczne". Jeżeli jest pozowlenie na budowę to obszar na którym ma być prowadzona inwestycja będzie odpowiednio wyróżniony i po kliknięciu na niego będa dodatkowe informacje odnośnie pozwolenia na budowę. Dane sa tam odświeżane mniej więcej raz dziennie.
Witam,
czy ktoś może otrzymał informację co z pozwoleniem na budowę?
Temat ciągnie się od zeszłego roku, a póki co brak konkretnych informacji co dalej. Przypuszczam że taka obsuwa będzie miała wpływ na termin zakończenia budowy.
Dodatkowo czy w związku z tą obsuwą + obecną sytuacją spowodowaną pandemią, próbował ktoś negocjować z deweloperem np. rabat cenowy, garaż, wariant płatności?
Temat ciągnie się od zeszłego roku, a póki co brak konkretnych informacji co dalej. Przypuszczam że taka obsuwa będzie miała wpływ na termin zakończenia budowy.
Dodatkowo czy w związku z tą obsuwą + obecną sytuacją spowodowaną pandemią, próbował ktoś negocjować z deweloperem np. rabat cenowy, garaż, wariant płatności?
Pytalem dzisiaj w Develi. Cytuje:
"w związku ze stanem epidemii bieg wszystkich spraw dotyczących pozwolenia na budowę został wstrzymany, zatem czekamy na wznowienie tematu i wydanie decyzji,"
Termin zakocnzenie budowy juz jest przesuniety. Oficjalnie na maj 2022, a odberanie klucz na lipiec 2022
"w związku ze stanem epidemii bieg wszystkich spraw dotyczących pozwolenia na budowę został wstrzymany, zatem czekamy na wznowienie tematu i wydanie decyzji,"
Termin zakocnzenie budowy juz jest przesuniety. Oficjalnie na maj 2022, a odberanie klucz na lipiec 2022
unknown pisze:Witam,
Kolejna obsuwa.. zaczynam juz wątpić, że dostaną to pozwolenie. Zgadzam się, że powinismy wszyscy zacząc negocjować ceny. Z rezerwacji też nie mozemy się wycofać w dowolnym momencie bo tracimy 50% opłaty rezerwacyjnej. W ciągu tego roku kilka podobnych inwestycji powstalo a my czekamy i czekamy..i niewiadomo czy sie doczekamy..

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”