Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
AdamS

Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4

Postautor: AdamS » 06 lip 2016, 10:51

Zakładam oddzielny temat na zbliżające się wielkimi krokami spotkanie!
możemy w przybliżeniu ustalić czy jest już nas ponad 50% i czy są osoby chętne do zorganizowania takie forum plenum
pozostają kwestia:

kiedy?
gdzie?
kto przygotuje plan spoktania?
czy ktoś organizował podobne spotkania i wie na czy to polega?
ponoć trzeba wybrać radę?

i wpisujcie swoje pomysły jak to zorganizować, ale nie jakie macie pomysły - to ustalimy jak już będziemy wiedzieć kiedy się spotkamy, póki co pomysły trzymajcie w głowach lub zapisujcie na kartkach

Pasiek

Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4

Postautor: Pasiek » 06 lip 2016, 15:37

Cześć Adam,

Poniżej moje pomysły, oraz parę informacji.

AdamS pisze:możemy w przybliżeniu ustalić czy jest już nas ponad 50%

Bx jest jeszcze właścicielem 45 z 139 lokali mieszkalnych (część osób nie odebrała mieszkań, część nadal nie podpisała umowy przeniesienia własności) i 29 z 31 stanowisk w garażu podziemnych. Nie mam dokładnej informacji o ilości udziałów, ale z wyliczeń zarządcy wynika że BX posiada w przybliżeniu 40% ze 100 000 udziałów w nieruchomości. Więc jako wspólnota mamy większość.

AdamS pisze:kiedy?

Ja proponuję takie spotkanie zorganizować między poniedziałkiem a czwartkiem w godzinach wieczornych, piątek-niedziela odpada gdyż cześć osób może wjeżdżać na weekendy.

AdamS pisze:gdzie?

Chyba na pierwsze takie spotkanie najlepiej nadaje się parking podziemny, blisko, sucho, jest światło - tylko miejsc siedzących brak.

AdamS pisze:kto przygotuje plan spoktania?
czy ktoś organizował podobne spotkania i wie na czy to polega?
ponoć trzeba wybrać radę?

Nigdy nie planowałem takiego spotkania, nigdy też nie uczestniczyłem, więc w tym temacie się nie wypowiem.

Feelip

Postautor: Feelip » 06 lip 2016, 19:18

Spotkanie przygotuje wam zarzadca narzucony przez BX i bynajmniej nie w piwnicy :mrgreen: Pojawi sie notariusz, padnie wniosek by zarzadca pozostał ten wybrany przez BX i jak bedziecie chcieli zmian to juz szukajcie nowego tak by byl obecny na zebraniu i by mial projekty 1 uchwal. Powodzenia!

AdamS

Postautor: AdamS » 22 lip 2016, 11:12

ale chyba możemy sie spotkać na własną rekę i wziąć sprawy w swoje rece? bo poki co fala zadowolonych mieszkańców przelewa się w fale tych, którym BX zapewniał pewne ustalenia jako pewne a teraz umywa rece! i to co mówiono nam przy sprzedaży ma się ni jak z rzeczywistością która nas spotyka.

gucio

Postautor: gucio » 22 lip 2016, 19:10

AdamS pisze:ale chyba możemy sie spotkać na własną rekę i wziąć sprawy w swoje rece? bo poki co fala zadowolonych mieszkańców przelewa się w fale tych, którym BX zapewniał pewne ustalenia jako pewne a teraz umywa rece! i to co mówiono nam przy sprzedaży ma się ni jak z rzeczywistością która nas spotyka.

Np co ?

K&R&Z&F

Postautor: K&R&Z&F » 05 sie 2016, 8:15

Witam. Też jestem zainteresowana, ale zarządca będzie rzucał kłody pod nogi, on wie, czym pachnie takie spotkanie. A czas zacząć tu działać, jest wiele rzeczy wymagających już poprawienia,nawet w samych uchwałach, które były ustalane na korzyść bx i zarządcy, który bierze dużo kasy za zarządzanie (30 tys. zł /miesięcznie za nasz blok..) i uchwala, co mu pasuje, na naszą niekorzyść. a my za to płacimy. Także niech każdy się zastanowi, na co idą jego pieniądze. Podbijam temat spotkania i proponuję 02.09.2016, trzeba jeszcze zmusić zarządcę do zwołania zebrania.

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 05 sie 2016, 12:43

K&R&Z&F jak ci wyszlo 30tys ?

jak byś się wczytał w rozliczenie zauważył byś ze:
zarządca za swoja prace dostaje 0,4zł +0,04zl za materiały biurowe i 0,05 za materiały eksploatacyjne, wiec wychodzi 0,49zł, reszta z kwoty 3,17zł jest przeznaczona na konserwacje, media dla części wspólnej, ubezpieczenie, utrzymanie czystości, przeglądy techniczne, ochronę

wiec żeby zarabiali na nas 30 tys musielibysmy miec 61000m2 mieszkan a mamy 10 razy mniej

ATM

Postautor: ATM » 06 sie 2016, 1:38

Zarządca podobno chce zorganizować spotkanie chce wrześniu.. Na pewno nas poinformuja ;)

K&R&Z&F

Postautor: K&R&Z&F » 07 sie 2016, 22:07

Trohgal pisze:K&R&Z&F jak ci wyszlo 30tys ?

jak byś się wczytał w rozliczenie zauważył byś ze:
zarządca za swoja prace dostaje 0,4zł +0,04zl za materiały biurowe i 0,05 za materiały eksploatacyjne, wiec wychodzi 0,49zł, reszta z kwoty 3,17zł jest przeznaczona na konserwacje, media dla części wspólnej, ubezpieczenie, utrzymanie czystości, przeglądy techniczne, ochronę

wiec żeby zarabiali na nas 30 tys musielibysmy miec 61000m2 mieszkan a mamy 10 razy mniej

policz kwotę zawartą nawet w akcie notarialnym za czynsz. 6 zł/ metr kw. . Stąd ta kwota. A liczyła mi to osoba, która na co dzień rozlicza takie firmy jak firma naszego szanownego zarządcy, na podstawie tej właśnie ww. kwoty.

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 07 sie 2016, 22:35

Tyle ze kwota za czynsz to nie to samo co zarobek firmy zarządzającej

w akcie notarialnym tych 6 zł dla Promosu nie mogę znaleźć (podobna kwota była ale w protokole przekazania/odbioru mieszkania i obowiązywała do czasu aż się wspólnota nie zawiązała)
mam za to ze ustalono wynagrodzenie zarządcy netto
0,40 za powierzchnie użytkowa mieszkań mamy około 6500m2
0,2 powierzchnie schowków garaży i miejsc postojowych mamy około 1500m2
wiec dalej brakuje sporo do 30tys

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”