Zakładam oddzielny temat na zbliżające się wielkimi krokami spotkanie!
możemy w przybliżeniu ustalić czy jest już nas ponad 50% i czy są osoby chętne do zorganizowania takie forum plenum
pozostają kwestia:
kiedy?
gdzie?
kto przygotuje plan spoktania?
czy ktoś organizował podobne spotkania i wie na czy to polega?
ponoć trzeba wybrać radę?
i wpisujcie swoje pomysły jak to zorganizować, ale nie jakie macie pomysły - to ustalimy jak już będziemy wiedzieć kiedy się spotkamy, póki co pomysły trzymajcie w głowach lub zapisujcie na kartkach
Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4
Re: Pierwsze spotkanie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 4
Cześć Adam,
Poniżej moje pomysły, oraz parę informacji.
Bx jest jeszcze właścicielem 45 z 139 lokali mieszkalnych (część osób nie odebrała mieszkań, część nadal nie podpisała umowy przeniesienia własności) i 29 z 31 stanowisk w garażu podziemnych. Nie mam dokładnej informacji o ilości udziałów, ale z wyliczeń zarządcy wynika że BX posiada w przybliżeniu 40% ze 100 000 udziałów w nieruchomości. Więc jako wspólnota mamy większość.
Ja proponuję takie spotkanie zorganizować między poniedziałkiem a czwartkiem w godzinach wieczornych, piątek-niedziela odpada gdyż cześć osób może wjeżdżać na weekendy.
Chyba na pierwsze takie spotkanie najlepiej nadaje się parking podziemny, blisko, sucho, jest światło - tylko miejsc siedzących brak.
Nigdy nie planowałem takiego spotkania, nigdy też nie uczestniczyłem, więc w tym temacie się nie wypowiem.
Poniżej moje pomysły, oraz parę informacji.
AdamS pisze:możemy w przybliżeniu ustalić czy jest już nas ponad 50%
Bx jest jeszcze właścicielem 45 z 139 lokali mieszkalnych (część osób nie odebrała mieszkań, część nadal nie podpisała umowy przeniesienia własności) i 29 z 31 stanowisk w garażu podziemnych. Nie mam dokładnej informacji o ilości udziałów, ale z wyliczeń zarządcy wynika że BX posiada w przybliżeniu 40% ze 100 000 udziałów w nieruchomości. Więc jako wspólnota mamy większość.
AdamS pisze:kiedy?
Ja proponuję takie spotkanie zorganizować między poniedziałkiem a czwartkiem w godzinach wieczornych, piątek-niedziela odpada gdyż cześć osób może wjeżdżać na weekendy.
AdamS pisze:gdzie?
Chyba na pierwsze takie spotkanie najlepiej nadaje się parking podziemny, blisko, sucho, jest światło - tylko miejsc siedzących brak.
AdamS pisze:kto przygotuje plan spoktania?
czy ktoś organizował podobne spotkania i wie na czy to polega?
ponoć trzeba wybrać radę?
Nigdy nie planowałem takiego spotkania, nigdy też nie uczestniczyłem, więc w tym temacie się nie wypowiem.
Spotkanie przygotuje wam zarzadca narzucony przez BX i bynajmniej nie w piwnicy
Pojawi sie notariusz, padnie wniosek by zarzadca pozostał ten wybrany przez BX i jak bedziecie chcieli zmian to juz szukajcie nowego tak by byl obecny na zebraniu i by mial projekty 1 uchwal. Powodzenia!

ale chyba możemy sie spotkać na własną rekę i wziąć sprawy w swoje rece? bo poki co fala zadowolonych mieszkańców przelewa się w fale tych, którym BX zapewniał pewne ustalenia jako pewne a teraz umywa rece! i to co mówiono nam przy sprzedaży ma się ni jak z rzeczywistością która nas spotyka.
AdamS pisze:ale chyba możemy sie spotkać na własną rekę i wziąć sprawy w swoje rece? bo poki co fala zadowolonych mieszkańców przelewa się w fale tych, którym BX zapewniał pewne ustalenia jako pewne a teraz umywa rece! i to co mówiono nam przy sprzedaży ma się ni jak z rzeczywistością która nas spotyka.
Np co ?
Witam. Też jestem zainteresowana, ale zarządca będzie rzucał kłody pod nogi, on wie, czym pachnie takie spotkanie. A czas zacząć tu działać, jest wiele rzeczy wymagających już poprawienia,nawet w samych uchwałach, które były ustalane na korzyść bx i zarządcy, który bierze dużo kasy za zarządzanie (30 tys. zł /miesięcznie za nasz blok..) i uchwala, co mu pasuje, na naszą niekorzyść. a my za to płacimy. Także niech każdy się zastanowi, na co idą jego pieniądze. Podbijam temat spotkania i proponuję 02.09.2016, trzeba jeszcze zmusić zarządcę do zwołania zebrania.
K&R&Z&F jak ci wyszlo 30tys ?
jak byś się wczytał w rozliczenie zauważył byś ze:
zarządca za swoja prace dostaje 0,4zł +0,04zl za materiały biurowe i 0,05 za materiały eksploatacyjne, wiec wychodzi 0,49zł, reszta z kwoty 3,17zł jest przeznaczona na konserwacje, media dla części wspólnej, ubezpieczenie, utrzymanie czystości, przeglądy techniczne, ochronę
wiec żeby zarabiali na nas 30 tys musielibysmy miec 61000m2 mieszkan a mamy 10 razy mniej
zarządca za swoja prace dostaje 0,4zł +0,04zl za materiały biurowe i 0,05 za materiały eksploatacyjne, wiec wychodzi 0,49zł, reszta z kwoty 3,17zł jest przeznaczona na konserwacje, media dla części wspólnej, ubezpieczenie, utrzymanie czystości, przeglądy techniczne, ochronę
wiec żeby zarabiali na nas 30 tys musielibysmy miec 61000m2 mieszkan a mamy 10 razy mniej
Zarządca podobno chce zorganizować spotkanie chce wrześniu.. Na pewno nas poinformuja 

Trohgal pisze:K&R&Z&F jak ci wyszlo 30tys ?
policz kwotę zawartą nawet w akcie notarialnym za czynsz. 6 zł/ metr kw. . Stąd ta kwota. A liczyła mi to osoba, która na co dzień rozlicza takie firmy jak firma naszego szanownego zarządcy, na podstawie tej właśnie ww. kwoty.
Tyle ze kwota za czynsz to nie to samo co zarobek firmy zarządzającej
w akcie notarialnym tych 6 zł dla Promosu nie mogę znaleźć (podobna kwota była ale w protokole przekazania/odbioru mieszkania i obowiązywała do czasu aż się wspólnota nie zawiązała)
mam za to ze ustalono wynagrodzenie zarządcy netto
0,40 za powierzchnie użytkowa mieszkań mamy około 6500m2
0,2 powierzchnie schowków garaży i miejsc postojowych mamy około 1500m2
wiec dalej brakuje sporo do 30tys
w akcie notarialnym tych 6 zł dla Promosu nie mogę znaleźć (podobna kwota była ale w protokole przekazania/odbioru mieszkania i obowiązywała do czasu aż się wspólnota nie zawiązała)
mam za to ze ustalono wynagrodzenie zarządcy netto
0,40 za powierzchnie użytkowa mieszkań mamy około 6500m2
0,2 powierzchnie schowków garaży i miejsc postojowych mamy około 1500m2
wiec dalej brakuje sporo do 30tys
Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”