Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
sand

Re: Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Postautor: sand » 07 lip 2016, 21:35

Sprawy zwrotu przedmiotowych działek skończą się najwyżej na odszkodowaniach. Nie wyobrażam sobie, aby działki wróciły w ręce prywatnych właścicieli. Moim zdaniem powstanie parku nie jest na tę chwilę zagrożone. Jeśli chodzi o sam park, im więcej zieleni tym lepiej. Przede wszystkim drzewa i krzewy, w dalszej kolejności ławki i alejki do spacerowania. Plac zabaw dla dzieci i ewentualny pagórek do jazdy na sankach rówież wydaje się niezłym pomysłem. Należy jednak pamiętać, że ewentualny pagórek będzie wykorzystywany jedynie zimą. Jestem zdecydowanie przeciwny miejscom na grille. Zmieni to park w idealne miejsce dla libacji alkoholowych i efekt będzie taki, że strach będzie pójść do parku z dziećmi. Nie mówiąc o tym, że w sezonie letnim okna we wszystkich mieszkaniach od strony parku będą musiały być zamknięte ze względu na grillowe zapachy. Do tego dochodzą tony śmieci i walające się butelki po piwie. Grillowanie proszę bardzo - na prywatnych działkach za miastem, nie w jego centrum. Zielone ekrany akustyczne są niezłym pomysłem. Nie powinny być jednak finansowane z budżetu parku, gdyż pochłonęły by sporą jego część. Tutaj powinien zadziałać Zikit.

D89

Postautor: D89 » 07 lip 2016, 21:53

sand pisze:Sprawy zwrotu przedmiotowych działek skończą się najwyżej na odszkodowaniach. Nie wyobrażam sobie, aby działki wróciły w ręce prywatnych właścicieli.
Działki na których są budowane nasze mieszkania jakoś nie zostały wykupione. A przypominam że według "aktywistów" teren ten stanowił wprost niebywałą wartość zabytkowo-społeczno-kulturalną. Poza tym jeśli przegłosowano 2,5 mln na park to myślisz że miasto dorzuci jeszcze z 10 na wykup?

Luker10

Postautor: Luker10 » 07 lip 2016, 22:19

Najważniejsze, żeby finalnie nie wyszło jak na poniższym przykładzie z Wronek :)

joemonster.org/filmy/77419/_Park_za_300_tys._zl_Wronki_cie_zaskocza

Atael

Postautor: Atael » 08 lip 2016, 23:00

Do licha ciężkiego krzysztof1 i cała reszta roztrząsająca własności działek pod przyszłym parkiem - mam nadzieję, że umiecie czytać. Już podczas głosowania powstał offtopic, który został przeniesiony tutaj: viewtopic.php?f=18&t=738 więc może z łaski tam prowadźcie wszystkie dyskusje w tym temacie. Dlaczego zrozumienie ogólnych zasad panujących na forach jest tak ciężkie?

Kontynuując przemyślenia odnośnie samego parku - jeśli ekrany od ulicy to faktycznie trzeba temat dobrze przemyśleć żeby bez sensu się nie zastawić.
ngy16687 rozwaliłeś mnie zdjęciem Stonehenge :D Co do grillów, może lepiej zamiast gotowych instalacji pomyśleć o przestrzeni do tego przeznaczonej, ktoś z grillem zawsze się znajdzie i dobrze by było gdyby to były właśnie zorganizowane akcje żeby nie zrobić z parku miejsca spotkań alkoholowych.
Zgadzam się też, że park mógłby być tematycznie w jakiś sposób związany z lotnictwem z racji otaczających go nazw osiedli, hangaru, położenia. Pod wszystkimi pozostałymi pomysłami: plac zabaw, oczko wodne, pagórek podpisuję się obiema rękami.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 09 lip 2016, 7:13

Atael pisze: (...) ngy16687 rozwaliłeś mnie zdjęciem Stonehenge :D .

Czyżyński byłby atrakcją dla więcej niż samych mieszkańców Krakowa ;)

Co do grilla zmieniam zdanie, pozostańmy przy fragmencie łączki bez stałych elementów do grilla, jak ktoś będzie chciał zrobić przyniesie swój i mam nadzieję po sobie posprząta. Stały element może stać się paleniskiem do zimowego piwka, a po co nam taki przybytek. Co do oczka na pewno trzeba się zastanowić, bo zbyt duże koszty utrzymania parku spowodują, że zamiast oczka będzie zarośnięte bagienko.

Yankes

Postautor: Yankes » 09 lip 2016, 8:56

moim zdaniem

grille fajna sprawa
pomysł z oczkiem wodnym fajnie, ale rzeczywiście warto się zastanowić kto to będzie utrzymywał we właściwym stanie. Wątpię by dało się to utrzymać. Nie ma sensu robić by później zasypać.

Trzeba też zwrócić uwagę, iż teren nie jest za duży i jak zdecydujemy się zbyt dużo atrakcji to nie wiele zostanie nam zieleni.
Warto by też coś wymyśleć by połączyć te dwa kawałki parku w miarę jedną całość biorą pod uwagę iż są one oddzielone parkingiem :roll:

Ścieżka rowerowa myślę , iż odpada w tak małej powierzchni - poza tym ścieżka jest wzdłuż Stella.

Chciałbym zaproponować skromnie jedną rzecz, która z pozoru nie jest bez znaczenia, ale może znacząco wpłynąć na stan trawników na osiedlach.
A mianowicie wydzielenie małego skrawka na brzegu parku jako wybieg dla psów. Niech właściciele mają gdzie wyprowadzać psy i tym samym nie brudzili by na trawnikach.

kuba

Postautor: kuba » 09 lip 2016, 12:46

Yankes pisze:Warto by też coś wymyśleć by połączyć te dwa kawałki parku w miarę jedną całość biorą pod uwagę iż są one oddzielone parkingiem :roll:

Można podzielić te dwie części "tematycznie". Jedna spacerowa... ławki, drzewa (przed o4 gdzie drzewa są), druga bardziej wypoczynkowa, łąka + jakis fajny pomysl.
;)

supper

Postautor: supper » 09 lip 2016, 12:56

Dla mnie powinno być na sportowo:
*2 korty tenisowe
* boisko do kosza/piłki
Coś jak na Jordana, możne nawet mała kawiarnia, którą ktoś przejmie w dzierżawę. Pewnie byłaby się w stanie utrzymać z zwłaszcza gdyby hangar kiedyś wystartował jako oddział muzeum

Atael

Postautor: Atael » 09 lip 2016, 13:34

Jeśli chodzi o sportowy aspekt parku, Avia ma, lub ma mieć, całkiem spory plac zabaw z różnego rodzaju udogodnieniami tego typu. Wiem, że to z drugiej strony i jak wszyscy będą chcieli tam pójść to zwyczajnie nie będzie miejsca dla nikogo, jednak walczyliśmy o park dla zieleni, tak bardzo tam potrzebnej.

sand

Postautor: sand » 09 lip 2016, 13:44

Projekt zakładał powstanie parku czyli zielonego miejsca wśród gęstej betonowej zabudowy. Nie strefy sportowej, grillowej, gastronomicznej. Park to drzewa, krzewy, zieleńce i alejki dla spacerujących.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”