Ochrona w budynku Orlińskiego 4 w Krakowie

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
AdamS

Re: Ochrona

Postautor: AdamS » 06 lip 2016, 13:12

wojtekf pisze:Zwracać uwagę można ale w kulturalny sposób, a nie jak by był panem i władcą haha :D Jakoś reszta ochrony nie potrzebuje dodatkowych rozrywek w swojej pracy tylko akurat ten jeden :D
A po za tym to z tego co się orientuje to z naszych pieniędzy dostaje wypłatę więc należało by choć trochę szacunku mieć do mieszkańców bloku w którym ma pracę a nie gadać tak jakby rozmawiał z kumplem z knajpy.
To zwracanie uwagi powinien skupić bardziej na budynku bo na razie kiepsko to wygląda, zginęły grzejniki, były rozbite szybki przy włącznikach oddymiania, skradziona została cześć kontaktu na klatce, a to dopiero 3 miesiące minęły.
Według mnie tylko marnujemy pieniądze na ochronę.

Panie wojtekf z całym szacunkiem do być może kiedyś kolegi, sąsiada ale za kogo ty się uważasz tym razem? ja moge cię teraz zapytać czy jak kupiłeś mieszkanie za 4k to myślisz ze mieszkasz w pałacu, jesteś królem, a ochroniarz to jest twój lokaj i będzie ci służył na każde zawołanie? napluł ci w twarz? używał wulgaryzmów? że tak go posądziłeś? "bo z naszych pieniędzy", beton też wylali z naszych pieniędzy, winda też jest z naszych i jak sie zepsuje to twierdzisz ze cie z szacunkiem nie traktuje? kumplem być moim nie musi ale na pewno warto wiedzieć czy ktos nowy sie nie kreci wokoło bloku, czy czasem twoje auto nie wyjeżdża z parkingu - skoro już jest to niech pomaga (też jestem przeciwny ochroniarzom w bolu bo nie na to się godziłem ale póki co jest i póki co wiele nieznajomych twarzy się kręci w bloku a grzejniki już wyjechały)
moim skromnym zdaniem upomniał cie bo ma prawo, takie sa jego obowiązki, z nie wszystkich sie wywiązuje ale próbuje - przy jego pensji to i tak jest mocno zaangażowany w to co robi w porównaniu do starszego pana który jest ochroniarzem na zmianie i tylko odklikuje sie przy punktach kontrolnych,
skarżysz się w sieci (bo czytam forum i dużo jest twoich uwag) i to jest kolejny powód, ze nie potrafisz powiedzieć pewnych rzeczy wprost. Chciałbyś aby ktoś cie za to wyręczył? niestety nikt tego nie zrobi, póki co dyskutujemy, cieszymy sie nowym, za chwile zapał opadnie i zamkniemy sie w 4 ścianach i mijając się na klatce nie będzie nawet miłego dzień dobry.

wojtekf

Re: Ochrona w budynku Orlińskiego 4 w Krakowie

Postautor: wojtekf » 06 lip 2016, 13:28

@AdamS tak dla twojej informacji to jemu też zwróciłem uwagę i jego przełożonych też poinformowałem, a ciekawe co byś ty zrobił jakby ochroniarz w tonie rozkazującym mówił ci co masz zrobić ?
A poza tym to forum jest po to aby dyskutować na pewne tematy i może ty masz takie odczucia że się skarżę w sieci ale to już twój problem :lol:
A co do ochroniarza lokaja no to właśnie o to mi chodzi że ma się skupić na pracy jako ochrona a nie np wozić komuś materiały budowlane do mieszkania.

Feelip

Postautor: Feelip » 06 lip 2016, 21:27

michalb pisze:Jeżeli większość we wspólnocie przegłosuje na zebraniu pozostawienie ochrony, to czy kogoś stać płacić 1,07 zł za metr użytkowy czy nie, będzie płacić. Kluczowe pytanie czy jeśli płaci się na ochronę, to czy spełnia ona swoje zadanie i przynosi korzyści wspólnocie. Wypadek z grzejnikami temu raczej przeczy, ale zadecyduje większość.

A co robi sklep gdy z kasy ginie 200PLN? Obciąża kasjerkę. Jestescie zleceniodawcą, to wy okreslacie warunki zlecenia, wiec chyba mozecie wprowadzic odpowiedzialnosc finansowa ochrony? Budynek jest tez zapewne ubezpieczony, i zniszczenie mienia i kradzieze powinny byc uwzglednione w polisie. Za to tez placicie, wiec wymagajcie.. :roll:

M&M

Postautor: M&M » 07 lip 2016, 7:26

Feelip pisze:
michalb pisze:Jeżeli większość we wspólnocie przegłosuje na zebraniu pozostawienie ochrony, to czy kogoś stać płacić 1,07 zł za metr użytkowy czy nie, będzie płacić. Kluczowe pytanie czy jeśli płaci się na ochronę, to czy spełnia ona swoje zadanie i przynosi korzyści wspólnocie. Wypadek z grzejnikami temu raczej przeczy, ale zadecyduje większość.

A co robi sklep gdy z kasy ginie 200PLN? Obciąża kasjerkę. Jestescie zleceniodawcą, to wy okreslacie warunki zlecenia, wiec chyba mozecie wprowadzic odpowiedzialnosc finansowa ochrony? Budynek jest tez zapewne ubezpieczony, i zniszczenie mienia i kradzieze powinny byc uwzglednione w polisie. Za to tez placicie, wiec wymagajcie.. :roll:

Jak jeden człowiek ma upilnować cały blok? zamontujcie kamery, żeby chociaż miał możliwość a potem miejcie pretensje. Taki człowiek zarabia jakieś 4-5 zł za godzinę... Ciekawe czy Wy byście za taka kwotę pracowali... A mówisz o tym żeby obciążać takiego człowieka odpowiedzialnością finansową. Najpierw trzeba dać coś od siebie (godne wynagrodzenie albo chociaż narzędzia [kamera itd]) żeby wymagać.

Feelip

Postautor: Feelip » 09 lip 2016, 11:05

M&M pisze:
Feelip pisze:

Jak jeden człowiek ma upilnować cały blok? zamontujcie kamery, żeby chociaż miał możliwość a potem miejcie pretensje. Taki człowiek zarabia jakieś 4-5 zł za godzinę... Ciekawe czy Wy byście za taka kwotę pracowali... A mówisz o tym żeby obciążać takiego człowieka odpowiedzialnością finansową. Najpierw trzeba dać coś od siebie (godne wynagrodzenie albo chociaż narzędzia [kamera itd]) żeby wymagać.

Sorry, ale kogo to obchodzi? Kazdy pracuje na takich warunkach na jakie się godzi. Obejscie bloku przez 1 ochroniarza to zaden problem, ba w obecnych czasach norma staje się montowanie czytnikow w wyznaczonych miejscach gdzie ochrona musi podejsc i zeskanowac karte by udowodnic ze ruszyla tylek z kanciapy. Jak kogos zadawalo oplacanie ochrony ktora oglada seriale w swoim pokoiku - droga wolna, osobiscie wolalbym wykupic drozsze ubezpieczenie, bez ochrony.

s_k

Postautor: s_k » 09 lip 2016, 16:55

Jednoosobowa ochrona bloku jak nasz O4 ( nieogrodzonego), bez zamontowanego monitoringu, mija się z celem. Choć nie wiem jakby panowie się starali. Z tego co piszecie, po stronie osiągnięć mamy zwrócenie uwagi mieszkańcowi co i gdzie wyrzucać, po stronie porażek skradzione grzejniki i podrzucany gruz do kontenera.
Wiem, upraszczam, ale słabo to wygląda.

M&M

Postautor: M&M » 12 lip 2016, 7:21

Feelip pisze:
M&M pisze:
Feelip pisze:

Sorry, ale kogo to obchodzi? Kazdy pracuje na takich warunkach na jakie się godzi. Obejscie bloku przez 1 ochroniarza to zaden problem, ba w obecnych czasach norma staje się montowanie czytnikow w wyznaczonych miejscach gdzie ochrona musi podejsc i zeskanowac karte by udowodnic ze ruszyla tylek z kanciapy. Jak kogos zadawalo oplacanie ochrony ktora oglada seriale w swoim pokoiku - droga wolna, osobiscie wolalbym wykupic drozsze ubezpieczenie, bez ochrony.

s_k pisze:Jednoosobowa ochrona bloku jak nasz O4 ( nieogrodzonego), bez zamontowanego monitoringu, mija się z celem. Choć nie wiem jakby panowie się starali. Z tego co piszecie, po stronie osiągnięć mamy zwrócenie uwagi mieszkańcowi co i gdzie wyrzucać, po stronie porażek skradzione grzejniki i podrzucany gruz do kontenera.
Wiem, upraszczam, ale słabo to wygląda.

Tak jak s_k napisał bez monitoringu mija się z celem 1 osoba.

ostry

Postautor: ostry » 21 sie 2016, 20:07

Trzeba zrobić coś z ochroną. Dzisiaj jest taki Pan który pojawia się od niedawna a wraz z nim nieprzyjemny zapach od wejścia. Przychodzą goście I wstyd bo pierwsze co to pytają co tak śmierdzi na dole. No trochę higieny nikomu nie zaszkodzi. Druga kwestia w nocy widziałem jak inny ochroniarz lądował coś do swojego auta po cichaczu.

Diament30

Postautor: Diament30 » 22 sie 2016, 22:12

Pewnie kaloryfer ukradkiem chował :)

Piepia

Postautor: Piepia » 17 wrz 2016, 19:00

Witam mam takie pytanie może głupie hehe czemu jest ochrona przy waszym bloku? Skoro przy kupowaniu mieszkania nie było mowy o tym tylko o AVI a teraz się okazuje że Budimex narzucil Ochronę i z tego co wiem na AVI chcieli się jej pozbyć ale nie mogę przez 2 lata ponieważ jest podpisana umowa z firmą więc o co tu chodzi? Lokatorzy z AVI wiedzieli że będzie ochrona ale na Orlinskiego nic takiego miało nie być, a jest i koszt nie mały i tak wogole po co ochrona na otwartym osiedlu jak dla mnie to jest naciąganie lokatorów na nie potrzebne koszty i w dodatku bez ich wiedzy i zgody

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”