Potrzeba wyciszenia nowego mieszkania na osiedlu Orlińskiego w Krakowie

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
NataliaMaria

Potrzeba wyciszenia nowego mieszkania na osiedlu Orlińskiego w Krakowie

Postautor: NataliaMaria » 16 lip 2016, 14:39

Mam pytanie do osób, które już wprowadziły się do mieszkań w O4. Czy ściany między mieszkaniami są cienkie i macie problemy z hałasem od sąsiadów. Słychać zwykłe rozmowy, muzykę, odgłosy z łazienek? My czekamy na mieszkanie przy Orl 6 i zastanawiamy się nad jego wyciszeniem, ale nie wiemy czy warto i czy jest taka rzeczywista potrzeba. Wiem, że mieszkanie w bloku jest specyficzne i trzeba przyzwyczaić się do pewnych rzeczy, ale jeśli jest kiepsko pod względem hałasu to może warto zastanowić się nad jego minimalizacją ;)

jasiek

Re: Potrzeba wyciszenia nowego mieszkania na osiedlu Orlińskiego w Krakowie

Postautor: jasiek » 16 lip 2016, 16:23

Natalia mieszkańcy O4 ci tego nie powiedzą bo póki co od rana do wieczora słychać tylko remonty :roll: Dopiero jak w bloku zapanuje cisza to można to ocenić, a to portwa ;)

NataliaMaria

Postautor: NataliaMaria » 16 lip 2016, 21:08

Hmm w sumie racja, chyba przeniosę to pytanie na Avia4, tam już powinno być wiadomo jak z akustyką :) dzieki

gucio

Postautor: gucio » 17 lip 2016, 3:46

Moje drogie panie AVIA i Orlińskiego są niestety budowane trochę inaczej niż podaje to Budimex.
Według bdx bloki różnią się tylko wykończeniem części wspólnych czyli drewniane poręcze na schodach dookoła drzwi płyta "chyba drewniana" i liczniki obudowane "chyba drewnem ":-) ocieplenie budynku jest na AVI w większości wełna szklana natomiast na Orlińskiego tylko styropian, ściany konstrukcyjne i żelbetonowe na AVi są w większości z silikatow natomiast na Orlińskiego żelbetonowe. . . I można jeszcze dużo pisać tylko po co ? :-) także każde mieszkanie będzie indywidualnie ciche albo głośne :-(

sam.slater

Re: Potrzeba wyciszenia mieszkania

Postautor: sam.slater » 17 lip 2016, 9:51

ocieplenie budynku jest na AVI w większości wełna szklana natomiast na Orlińskiego tylko styropian, ściany konstrukcyjne i żelbetonowe na AVi są w większości z silikatow natomiast na Orlińskiego żelbetonowe. . .

@Gucio nie do końca jest to prawda. Zarówno na Avii jak i na Orlińskiego na większej części elewacji jest styropian, wełna mineralna jest zakładana powyżej 7 kondygnacji bo przepisy pożarowe taki obowiązek nakładają. Zwróć uwagę że na wieżach Avii na niższej części był styropian, a powyżej już wełna. U nas na Orlińskiego nie ma więcej jak 7 kondygnacji więc jest tylko styropian.

Podobnie jeśli chodzi o ściany konstrukcyjne. Owszem zarówno na Avii jak i na Orlińskiego chodzi o kasę, dlatego powyżej około 5 kondygnacji ściany są już z silikatów - są tańsze, ale też zwyczajnie nie potrzebują przenosić takiego obciążenia jak ściany żelbetowe z dolnej kondygnacji. To wynika ze względów konstrukcyjnych. I dla porównania foto z forum Avii 3 i Orlińskiego 6:
Avia:
Obrazek

Orlińskiego 6
Obrazek

Istotą rzeczy przy akustyce pomiędzy mieszkaniami są przegrody poziome i ściany. Jeśli chodzi o stropy, to są wykończone w formie "pływającej podłogi" czyli na płycie żelbetowej leży styropian, u nas chyba jest 5 cm, na tym robiona jet wylewka. Takie rozwiązanie przy prawidłowym wykonaniu gwarantuje że nie powinniśmy słyszeć obcasów sąsiadki z piętra wyżej.

Jeśli chodzi o ściany, to tu może być rzeczywiście różnie. U mnie na Orlińskiego jest silikat gr. 18 cm, ale niektórym może wypaść w miejscu granicy między mieszkaniami ściana żelbetowa. Ona jest troszkę gorsza pod względem izolacji od dźwięków uderzeniowych, ale lepsza pod względem izolacji akustycznej dla dźwięków przenoszonych "powietrzem" czyli np głośnej muzyki.
Generalnie izolacyjność akustyczna przegrody jest funkcją masy materiału z którego została wykonana.

Myślę że nie ma potrzeby dodatkowego izolowania ścian :)

gucio

Postautor: gucio » 17 lip 2016, 13:09

sam.slater pisze:
ocieplenie budynku jest na AVI w większości wełna szklana natomiast na Orlińskiego tylko styropian, ściany konstrukcyjne i żelbetonowe na AVi są w większości z silikatow natomiast na Orlińskiego żelbetonowe. . .

@Gucio nie do końca jest to prawda. Zarówno na Avii jak i na Orlińskiego na większej części elewacji jest styropian, wełna mineralna jest zakładana powyżej 7 kondygnacji bo przepisy pożarowe taki obowiązek nakładają. Zwróć uwagę że na wieżach Avii na niższej części był styropian, a powyżej już wełna. U nas na Orlińskiego nie ma więcej jak 7 kondygnacji więc jest tylko styropian. (...)

Sam jestem bardzo często na budowie wiec wiem jak jest budowana AVIA i Orlińskiego :-) zapraszam do oglądnięcia na żywo dopóki coś widać jeszce na AVi od parteru są silikaty łącznie z betonem w konstrukcji nośnej a Orlińskiego cechuje się samym pięknym betonem do 12piętra potem już jest mieszane :-) jak będę to zrobię zdjęcia i pokaże o co mi chodzi .
Z drugiej strony słyszałem od Pana który śledzi w budownictwie ze jednak lepszy jest żelbeton i znacznie droższy w produkcji niż silikat który podobno się przy źle zrobionych łączeniach pęka i wtedy najbardziej to wychodzi jak osiada blok :') ale ty tylko zasłyszane informacje ja się na tym niestety nie znam. . .

gucio

Postautor: gucio » 17 lip 2016, 13:13

Dodam tyko tyle że cały czas pisze o wieżowcach :-)

wojtekf

Postautor: wojtekf » 17 lip 2016, 21:10

Panie Gucio nie wiem jak ty patrzysz i gdzie ale patrząc na AVIA 1 i Orlińskiego 5 można dojść do wniosków że są budowane identyczną technologią.
A jeżeli są jakieś miejsca w których konstrukcja się różni to jest uwarunkowane tym że żelbet lepiej chroni przed hałasem a bloki AVII są daleko od drogi więc można mniej betonu lać ;)

Nowy

Postautor: Nowy » 18 lip 2016, 18:55

Jeśli chodzi o konstrukcję bloków i technologię budowy, to nie ma różnic pomiędzy osiedlem Avia i osiedlem Orlińskiego - jeśli ktoś myślał, że za to płaci więcej, to muszę rozczarować ;) Zaś jeśli chodzi o wyciszenie ścian w mieszkaniach na Orlińskiego od Budimexu, to wydaje się, że jest całkiem nieźle, nigdy nie zdarzyło mi się słyszeć ludzkich głosów z za ścian sąsiednich mieszkań (a mam już sąsiadów). Oczywiście jeszcze nie wszyscy mieszkają, w tej chwil najbardziej uciążliwe są faktycznie wiertarki i młoty udarowe, ale to z czasem przejdzie. W każdym razie jak na razie do wyciszenie mieszkań w wielkiej płycie nie ma żadnego porównania :)

Inna sprawa, że zarówno żelbet, jak i silikaty izolują akustycznie całkiem dobrze - obydwa materiały są ciężkie, mają dużą gęstość.

NataliaMaria

Postautor: NataliaMaria » 18 lip 2016, 19:46

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, skoro nie jest tak źle to raczej rezygnujemy z wyciszenia ;) tym bardziej, że zabrałoby to cenną powierzchnię no i kosztuje pewnie też nie mało.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”