Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Staś

Re: Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty

Postautor: Staś » 21 lip 2016, 15:57

Prawo Budowlane - warunki techniczne

§ 18.
1. Zagospodarowując działkę budowlaną, należy urządzić, stosownie do jej przeznaczenia i sposobu zabudowy, miejsca postojowe dla samochodów użytkowników stałych i przebywających okresowo, w tym również miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają osoby niepełnosprawne.
2. Liczbę i sposób urządzenia miejsc postojowych należy dostosować do wymagań ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, z uwzględnieniem potrzebnej liczby miejsc, z których korzystają osoby niepełnosprawne.
§ 19.
1. Odległość wydzielonych miejsc postojowych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także od placu zabaw dziecięcych i boisk dla dzieci i młodzieży nie może być mniejsza niż:
1) 7 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,
2) 10 m – w przypadku 5 do 60 stanowisk włącznie,
3) 20 m – w przypadku większej liczby stanowisk, z uwzględnieniem § 276 ust. 1.
2. Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż:
1) 3 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,
2) 6 m – w przypadku 5–60 stanowisk włącznie,
3) 16 m – w przypadku większej liczby stanowisk.
3. Odległości, o których mowa w ust. 1 i 2, stosuje się do sytuowania wjazdów do zamkniętego garażu w stosunku do okien budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także placów zabaw i boisk dla dzieci i młodzieży.
4. Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 1 i 2, nie jest wymagane przy sytuowaniu miejsc postojowych między liniami rozgraniczającymi ulicę.
§ 20.
Miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają wyłącznie osoby niepełnosprawne, mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 5 m od okien budynku mieszkalnego wielorodzinnego i zamieszkania zbiorowego oraz zbliżone bez żadnych ograniczeń do innych budynków. Miejsca te wymagają odpowiedniego oznakowania.
§ 21.
1. Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych powinny mieć co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5 m, przy czym dla samochodów użytkowanych przez osoby niepełnosprawne szerokość stanowiska powinna wynosić co najmniej 3,6 m i długość 5 m, a w przypadku usytuowania wzdłuż jezdni - długość co najmniej 6 m i szerokość co najmniej 3,6 m, z możliwością jej ograniczenia do 2,3 m w przypadku zapewnienia możliwości korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego.
2. Stanowiska postojowe i dojazdy manewrowe dla samochodów osobowych powinny mieć nawierzchnię utwardzoną lub co najmniej gruntową stabilizowaną, ze spadkiem zapewniającym spływ wody.
3. Stanowiska przeznaczone do mycia i niezawodowego przeglądu samochodów w zgrupowaniach miejsc postojowych powinny mieć doprowadzenie wody oraz twardą nawierzchnię ze spadkami zapewniającymi spływ wody do wpustów kanalizacyjnych z osadnikami błota i łapaczami oleju.

sand

Postautor: sand » 21 lip 2016, 16:01

§ 19 Rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie

@Staś - ubiegłeś mnie

wojtekf

Postautor: wojtekf » 21 lip 2016, 16:05

No i wszystko jasne :) dzięki za info czyli żadnych zmian nie może być.

Staś

Postautor: Staś » 21 lip 2016, 16:21

Zapewniam wszystkich, że żadnego dodatkowego miejsca już się nie wciśnie. Bx to wszystko precyzyjnie zagospodarował. :-) W dodatku musi się jeszcze zgadzać % terenów zielonych.
Pomysły, żeby zmniejszyć trawnik, a dorobić miejsca (nawet jeśli były by zachowane przepisowe odległości ) uważam za z gruntu zły w tym morzu kostki brukowej.

D89

Postautor: D89 » 21 lip 2016, 16:54

Koledzy mnie ubiegli. W każdym razie Bx zapłacił ciężką kasę projektantom za to żeby wycisnęli ile się da z powierzchni osiedla - gdyby można było zaprojektować więcej miejsc projektowych to na pewno by to zrobili.

kibras

Postautor: kibras » 21 lip 2016, 17:16

Nie wiem skąd, to zdziwienie odnośnie pracy SM. Kupując mieszkanie zastanawiałem się nad kupnem miejsca parkingowego. Po namyśle takie miejsce zakupiłem. Fakt, Bx trochę przegiął z cenami, ale miałem wybór, albo takie miejsce kupuje, mam gdzie zaparkować i mam blisko do klatki, albo parkuje na sąsiednich osiedlach i idę na piechotę kilkaset metrów. Pewnym było, już od dawna, że parkowanie na chodniku, to takie chybił-trafił, albo się uda, albo mandat. Realnie rzecz biorąc ulokowanie dodatkowych miejsc parkingowych w miejsce zieleni, to tylko mrzonka. Parkowanie na chodniku specjalnie mi nie przeszkadza, chociaż ciężko jest się "złamać", żeby wjechać na miejsce parkingowe. W przyszłości (po zamieszkaniu sąsiednich budynków) nie widzę szans na takie parkowanie. Trochę mnie to boli, bo goście będą musieli parkować gdzieś indziej, ale kupując tutaj mieszkanie liczyłem się z tymi utrudnieniami i MIAŁEM WYBÓR.

m_mm

Postautor: m_mm » 21 lip 2016, 23:17

Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie można parkować wzdłuż bloku. Jeżeli jesteśmy właścicielami gruntu oraz drogi to my decydujemy jakie znaki mają stać i gdzie wolno parkować. Obecnie każdy elektryk, glazurnik, hydraulik, dostawca parkuje pod blokiem niezgodnie z postawionymi znakami, ponieważ Budimex przewidział dokładnie ZERO miejsc postojowych dla gości.

KOSMO

Postautor: KOSMO » 22 lip 2016, 6:44

m_mm pisze:to my decydujemy jakie znaki mają stać i gdzie wolno parkować.

nie wszyscy są tego samego zdania co ty, że parkować można wszędzie, zwłaszcza ci co płacili za miejsce i mają więcej do powiedzenia bo mają większy promil udziałów w gruncie, na darmowe miejsce to wszyscy są chętni nawet ci co mają miejsce tylko po to aby zaoszczędzić je dla swoich rodzin i gości, więc marne szanse na stałe i darmowe parkowanie, głupie nadzieje masz, złe miejsce znalazłeś na spędzenie reszty życia

m_mm pisze:Budimex przewidział dokładnie ZERO miejsc postojowych dla gości.

są tacy goście co stale parkowaliby na tych miejscach, więc lepiej jak ich nie ma
są tacy goście co cudzym miejscem postojowym nie pogardzą

mało kultury w narodzie, więc trzeba pałą i grzywną edukować.

D89

Postautor: D89 » 22 lip 2016, 6:45

Jak będzie Ci się paliło mieszkanie, a strażacy nie będą mogli rozłożyć drabiny bo samochody zastawią im miejsce to Twoje procesy myślowe bardzo przyspieszą i szybko zrozumiesz dlaczego tam nie wolno było parkować.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 22 lip 2016, 12:13

Dlaczego nie możecie podporządkować się do przyjętych zasad. Dlaczego Polacy muszą zawsze kręcić, parkowanie na zakazach, pirackie filmy, muzyka, jazda bez biletów, jak ktoś polakowi zwróci uwagę to polak musi wrzaskiem wytłumaczyć, że on jest święty.
Nie wiem kto zadzwonił na SM, ale ta osoba nic złego nie zrobiła. Wielokrotnie widziałem jak ostrzegano słownie lub za pomocą kartki za wycieraczką. Coraz mniej osób reaguje na łamanie prawa. Jeżeli kogoś biją, niszczą czyjeś mienie, blokują ruch, utrudniają innym życie np przez głośne imprezy, to dlaczego inni nie mogą na to zareagować??
Jak studenci będą organizować głośne imprezy i nie będą wam dawać spać, to też nie będziecie mieli nic przeciwko??
Podporządkujcie się do przyjętych zasad i wszystkim będzie się lepiej żyło.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”