Witam
Drodzy sąsiedzi z 4 co Wy wyrabiacie , my z innych bloków jak to czytamy to nam włosy dęba stają

Zamiast postarac sie wypracować jakis kompromis, który moglibysmy zastosować u nas w 06, 01, 03 itd. to cały czas tylko słowne przepychanki miedzy mieszkancami.
według mnie macie do wyboru;
1. Zakaz parkowania pod blokiem, czyli ludzie, którzy wykupili miejsca mają względny spokoj z parkowaniem. Reszta bez miejsc, żadnych możliwości zaparkowania auta w pobliżu swojego miejsca zamieszkania.
Konsekwencja podział na tych lepszych " z miejscem" i na tych gorszych "bez miejsc", rozżalonych poniewaz "chcialem kupić , ale miejsc nie bylo juz",
albo "dlaczego nie moge zaparkować skoro nikomu nie przeszkadzam a miejsce przeciez jest".
2. Pojscie na kompromis i przeglosowanie przez Wasza wspolnotę np. mozliwosci zaparkowania przez wszystkich mieszkańców na tym chodniku auta na krótki okres czasu - 15 minut-godzina, kwestia do dogadania między wami.
Wszyscy mieszkańcy mieliby wtedy możliwosć zaparkować, zeby wnieść ciezkie zakupy, odprowadzić małe dziecko, zaprosić na szybką kawę gościa zeby pochwalić się swoim M. i.t.d.
Korzystacie wszyscy i Ci z miejscami i Ci bez. Sens to ma tylko wtedy kiedy czas postoju jest BEZWZGLĘDNIE przestrzegany i ktoś tego pilnuje. Bez cwaniactwa i nadużyc . Własciciel takiego auta z racji tego, ze parkuje krótko , jest pod tel., w razie niebezpieczeństw moze szybko zareagować, przestawic auto .
3. Dlaczego nie stałe parkowanie na chodniku na zasadzie, " jak juz stanąłem to będe stał i co mi kto zrobi?"
ponieważ
- względy bezpieczeństwa , wielokrotnie tu poruszane.
- auta postawione pod blokiem, utrudniają zaparkowanie innym a nie każdy jest mistrzem kierownicy. doceńmy to, ze ktoś wydał mnóstwo kasy, zeby mieć jakis komfort zaparkowania swojego auta.
- jeśli będzie tam można parkowac przez czas nieograniczony to z racji tego , ze tych miejsc "na chodniku " też jest niewiele, to tak naprawde bardzo niewielu z Was z tego skorzysta. głownie będą to tzw."cwaniacy", czyli według mnie osoby,
które posiadają auta , ale niewiele nimi jeżdżą, raz na dwa, trzy tygodnie do domu odwiedzić rodziców.np wynajmujący studenci. A w międzyczasie raz postawione autko będzie całymi dniami stało zaparkowane pod czujnym okiem ochroniarza pod blokiem.
Osoby, które uzywaja auta na codzień ,nie beda ryzykowac codziennego polowania na wolne miejsce pod blokiem po powrocie z pracy bo to się po prostu nie opłaca czasowo i znajdą inne rozwiązanie.
Wielu z Was mieszkańców 04 i Ci z miejscami i Ci bez miejsc parkingowych aktywnie działało na rzecz parku. Osiągneliście razem wielki sukces i własciwie wygraliście to głosowanie. Pokazaliscie że wspólnymi siłami mozna wiele osiągnąć.
Wierze, ze znajdziecie sensowne rozwiązanie , które będziemy mogli zastosować i u nas.
Pozdrawiam