Postępy na budowie Orlińskiego 6
Re: Postępy na budowie Orlińskiego 6
Ja z kolei wątpię żeby lali beton poniżej 0 st
ale zobaczymy 
A ja nie wątpię bo koło mojej pracy buduje się drugi już blok. Ten pierwszy powstał w zasadzie ubiegłej zimy. Są teraz specjalne dodatki do betonu umożliwiające wylewanie zimą. Jeśli nie będzie większego mrozu niż -5 st. C.to chyba nie ma żadnego problemu. Znalazłem w internecie informacje o takich dodatkach. Harmonogram budowy Orlińskiego 6 przewiduje do połowy lutego 2015 r. wykonanie parteru wraz ze stropem. Wniosek z tego taki, że będzie musiał powstawać zimą.
Beton się leje w znacznych ilościach.

Powstają filary i ściany. Przy okazji donoszę , że Orlińskiego 4 zyskuje II piętro.

Stan na 5 XI 14

Stan na 5 XI 14
postępy 8 XI

Chyba jest delikatne opóźnienie. Ekipa budowlana stara się nadrobić, pracując do 22.00 (według słów portiera). Do 17 XI ma być wykonana cała płyta fundamentowa oraz połowa ścian i słupów. Sporo jeszcze brakuje, ale trzymam kciuki. Pogoda, mimo deszczu, sprzyja.

Mamy podgląd prawie live
Ale, że pracują do 22, to faktycznie musi ich nieźle cisnąć
Choć z drugiej strony widać wyraźnie, że postępy na budowie są naprawdę duże. Widać, że to również będzie wielki budynek. No a skoro płatność ma być niedługo, to i się sprężają. Dobrze, że banki to kontrolują, bo pewnie trudniej im wcisnąć kit, niż "malutkim" klientom. Swoją drogą nie wiecie, czy był kredy zaciągnięty na tą budowę, czyli czy jest o tym wzmianka w księdze wieczystej nieruchomości?
W prospekcie jest informacja, że 13% ( o ile się nie mylę) pochodzi z kredytu (nie obciążającego hipoteki), a 20% ze środków własnych Budimexu. Te 33 % to akurat tyle co ma być zrobione do 17 XI , czyli : zakup gruntu, plany, pozwolenie, wykop, płyta oraz 50 % poziomu -1. Jak się wyrobią to w zasadzie 17 XI dostaną zwrot i będą na zero.
Prawie live bo lubię patrzeć na tego typu inwestycje. Staram się tam być co najmniej w każdą sobotę.
Na stronie można zobaczyć jeszcze kilka całkiem aktualnych zdjęć z budowy Orlińskiego 6. Prace w wykopie idą nieźle, jest już nawet jedna jego boczna ściana, kręci się tam również duża ilość pracowników, więc widać, że zależy im na tym, żeby jak najszybciej wyjść spod ziemi 
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”