Miejsca parkingowe w okolicach ulicy Orlińskiego - jak sobie radzić?

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Piepia

Re: Miejsca parkingowe na Orlińskiego - jak sobie radzić?

Postautor: Piepia » 26 lip 2016, 17:06

Forum jest chyba po to żeby sobie po pisać wyrazić swoje opinie więc te posty typu po co kupowałes itp. są zbędne mam ochotę pisze takie jest moje zdanie i tyle a tu zaraz zbędne posty typu po co kupowałes dla mnie to jest zdzierstwo 50 tysięcy za garaż :-) a co nie którzy tylko czekają na posta i piszą swoje riposty wes wyluzuj człowieku

Piepia

Postautor: Piepia » 26 lip 2016, 17:12

I nie jestem naiwiakiem tylko chodzi o fakt kupujesz mieszkanie mówią że będzie tak, a jest inaczej kupie jeszcze drugie miejsce pod chmurką żeby znajomi mieli gdzie stanąć jak przyjadą do mnie.

Luker10

Postautor: Luker10 » 26 lip 2016, 17:40

Piepia, jak poczułeś się urażony którąś z wypowiedzi, to mi przykro, jednak fakty są jakie są. Przy takiej ilości mieszkańców na osiedlu, 10 czy 100 miejsc parkingowych ogólnodostępnych to jest kropla w morzu potrzeb. Niestety, czy nam się to podoba czy nie trzeba zawsze zadbać o własny interes.

Teren w całości został zakupiony przez Budimex czyli dewelopera, więc nie można było liczyć na darmowe parkowanie. Droga jest oddana miastu (bo jej utrzymanie będzie w gestii miasta a nie Budimexu) i przepisy, które regulują ilość miejsc dla niepełnosprawnych zapewne zadecydowały o ich ilości a nie złośliwość urzędnicza. Być może później dałoby się porozmawiać z miastem na temat zmniejszenia ich ilości w stosunku do ilości mieszkań ale wątpię.

Konkludując, miejsca są drogie tylko i wyłącznie jak nie weźmiesz pod uwagę pozostałych czynników. Jeżeli z tego powodu wylewasz żale i się denerwujesz, to jest to błędne myślenie, wybacz.

Piepia

Postautor: Piepia » 26 lip 2016, 19:59

Ja się nie denerwuje luźna guma :-) Takie życie porostu wyraziłem swoją opinię że jak dla mnie są porostu strasznie drogie i tyle chodzi mi o same miejsca bo reszta jest naprawdę spoko, a komentarze typu po co kupowałes itp. są po prostu zbędne co nie których forumowiczów pozdro

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 09 sie 2016, 20:26

Pisałem z ZIKiT odnośnie ogólnodostępnych miejsc postojowych w okolicy. Jedno zapytanie dotyczyło linii poziomych aby podnieść efektywność wykorzystania już dostępnych miejsc, drugie odnośnie tworzenia nowych miejsc. Odpowiedzi poniżej. Każdy powinien ponaciskać i miasto, i również Budimex o więcej miejsc płatnych i ogólnodostępnych. Tylko nie piszczcie o swoich gościach, bo ja nie robię tego dla gości. Dla nich jest parking pod Krokusem, albo M1, albo Galeria Krakowska :lol: Piszmy o miejsca dla mieszkańców nowych i starych osiedli.

Obrazek

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 15 sie 2016, 9:50

Jak podwoić liczbę miejsc parkingowych ;)
techinsider.io/disappearing-underground-parking-spot-garage-hide-car-2016-8

Nowy

Postautor: Nowy » 15 sie 2016, 12:20

No to trzeba będzie złapać za łopaty ;) I jeszcze zrobić odwodnienia dookoła, bo by samochód nie był w akwarium :) A tak swoją drogą, to szkoda, że Budimex nie pomyślał o tym, żeby zrobić dwupoziomowy parking tam, gdzie jest teraz ten duży, obok przyszłego nowego parku w Czyżynach. Tam pewnie spokojnie można było wkopać jeden poziom i zrobić kilkadziesiąt dodatkowych miejsc, a może dałoby się to zrobić jakimś nie przesadnie wielkim kosztem... Ale to, co pokazałeś, to ciekawe, widziałem, że coraz częściej w nowych inwestycjach robi się platformy parkingowe w garażach podziemnych, czyli, że na jednym miejscu mieszczą się dwa samochody. To chyba będzie coraz powszechniejsze, w takiej sytuacji deweloper zamiast robić dwa poziomy parkingu podziemnego, robi jeden, a stanowisk dla samochodów jest dwa razy więcej ;)

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 15 sie 2016, 12:38

Fajnie byłoby, coś zdziałać, żeby nie parkować na drogach osiedlowych w sposób uniemożliwiający przejazd karetek, czy straży. W tym roku jest wysyp spraw w sądach o odszkodowania, od osób które blokowały przejazd karetek, a ubezpieczyciele zganiają winę na źle zaparkowane samochody, które uniemożliwiają przejazd straży. Właściciele źle zaparkowanych samochodów, ponoszą koszty wypłaconych odszkodowań dla właściciele spalonych mieszkań. 90% spraw wygrywają ubezpieczyciele, nie wiem jak wyglądają statystyki osób prywatnych o przejazd karetki np. do babci która zasłabła.
Ze statystyk sądowych, nie miałem pojęcia, że ubezpieczyciele wytaczają sprawy(wypadki,kolizje) rowerzystom którzy jadą w słuchawkach czy pieszym, którzy również wchodzą w słuchawkach na pasy!! Teraz strach wychodzić z domu i na kogoś patrzeć, żeby nie złożył pozew o "świdrujący wzrok" :)

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 15 sie 2016, 13:57

No dobra, to trzeba instalować naziemne, youtube.com/watch?v=3s-djbYnUY0, tyle że one są zależne od siebie, ale i tak miejsc 2x. Droższe niezależne też są makrum.pl/pl/parkingi/modulo-multi-9.

Ciekaw jestem czy właściciele miejsc parkingowych zewnętrznych na tym parkingu przy Orlińskiego 4 potrafiliby się dogadać, zablokować na rok miejsca parkingowe i w ich miejsce zbudować 4 - 5 poziomowy parking naziemny. Budowanie w głąb jest za drogie, jedna kondygnacja podziemna parkingu to koszt 2/3 kondygnacji naziemnych. Trzeba by trochę zainwestować, ale później z wynajmu lub sprzedaży miejsc można odzyskać kapitał i jeszcze zarobić.

adi

Postautor: adi » 15 sie 2016, 16:52

Tu problem jest nieco bardziej skomplikowany, bo po pierwsze, to nie wiem czy na pewno ludzie którzy kupowali mieszkania z widokiem na parking na poziomie gruntu, chcieliby mieć mieszkania z widokiem na 4-5 poziomowy parking, który umówmy się, nigdy ozdobą okolicy nie jest ;)

Ale jest chyba jeszcze jedna, ważniejsza kwestia, mianowicie większość tych osób, które nie kupiły normalnego miejsca postojowego, wcale nie mała zamiaru go kupować, więc raczej nie kupiłyby go też na nowym parkingu wielopoziomowym... No chyba, że dawaliby za darmo ;) Gdzieś tam Budimex deklarował, że dla wszystkich chętnych znajda się miejsca postojowe (nie wiem czy ta deklaracja będzie miała pokrycie w faktach), ale ciągle w garażu podziemnym pod Orlińskiego 4 większość stanowisk jest wolnych - kto chce, może kupić od ręki, choć tanio nie jest ;) Pewnie kiedyś ludzie "zmiękną", miejsca poschodzą i okaże się, że przydałoby się więcej, ale to tak, że kto chciał kupić, to kupił, kto nie chciał, nie kupił i tym samym skazuje się na szukanie codzienne kawałka przestrzeni dla siebie na parkingu miejskim (jeszcze darmowym) lub wynajęcie czegoś, na przykład na pasie... Dobrze "na siłę" raczej nikt nikomu nie będzie robił :)

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”