Operator telewizji i internetu w bloku Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Pasiek

Re: Operator telewizji i internetu w bloku Orlińskiego 4

Postautor: Pasiek » 03 lip 2016, 22:23

Fiszka pisze:U mnie padło na cyfrowy Polsat ale mam problem z uruchomieniem.

Jeżeli chodzi ci o telewizję to u mnie w lewym gniazdku w salonie jest sygnał z satelity - do niego podpinasz dekoder - o ile to jest dekoder satelitarny, w środkowym mam kablówkę + internet i w tym przypadku UPC wpinało mnie w pomieszczeniu w garażu. Generalnie z tego co widziałem na dole i to co mamy w skrzynce teletechnicznej to są kable opisane 1 - to jest sygnał satelitarny - w szafie w garażu każde mieszkanie było wpięte do sygnału satelitarnego i numer 2 - wolny kabel dla innego operatora. Do tego dochodzą dwie skrętki (gniazdka RJ45) opisane NUMER_MIESZKANIA/1 i /2 te kable też są poprowadzone do pomieszczeń technicznych i dwa światłowody. W razie czego pisz na priv to coś wymyślimy.

Fiszka

Postautor: Fiszka » 04 lip 2016, 14:53

Dziękuję za pomoc ale okazuje się że nie mam sygnału w gniazdku. I to nie jest tylko mój problem. Od zarządcy wiem, że inni mają podobną usterkę.

ATM

Postautor: ATM » 20 lip 2016, 22:14

Fiszka, czy udało Ci się już rozwiązać problem?
My póki co korzystamy z naziemnej i problem polega na tym że nie łapie nam kanałów TVP oraz lepiej odbiera gdy z gniazdmlkiem zwarty jest sam kabel)(bez wtyczki/złączki).
Może ktoś nam podpowiedzieć o co biega?

Fiszka

Postautor: Fiszka » 21 lip 2016, 1:13

Niestety nadal mam problem. U mnie też odbiera tylko 8 kanałów z telewizji naziemnej Nic z kanałów TVP nie da się obejrzeć. Sygnału telewizji satelitarnej w ogóle nie ma. Zgłosiłam sprawę 4 lipca i do tej pory czekam na to, aż ktoś przyjdzie i naprawi usterkę. Procedura jest taka, że przez moje mieszkanie przewinęło się kilka osób sprawdzając czy prawidłowo podłączyłam kabel i dostroiłam telewizor. O zgrozo... Jak na złość w ramach umowy nie płacę na razie za telewizję, bo wysłałabym fakturę do Bdx za usługę, z której nie mogę korzystać. Najbardziej ubawił mnie telefon od pani, która była przy moim odbiorze z Bdx, która poradziła mi, żebym zadzwoniła najpierw na infolinię operatora bo to na pewno tam jest problem ;-) w tym miejscu pochwalę panów z Promosu, bo zaangażowaniem w chęć rozwiązania problemu przebili dewelopera.

Fiszka

Postautor: Fiszka » 21 lip 2016, 13:22

Mały update... Zaskakująco szybko po nocnym poście dostałam rano telefon od techników, którzy rzekomo mieli przyjść i naprawić usterkę. Przyszli dziś, odkręcili gniazdko, obejrzeli skrzynkę teletechniczną, wymienili końcówki od kabla koncentrycznego i znów rozłożyli ręce bo dalej nic nie działa. I oni nic więcej zrobić nie mogą. Ręce mi opadły... Przez ostatni miesiąc do jednej usterki przewinął się cały tabun ludzi: zarządca, kontrola, kontrola kontroli, specjalny pan od podpisu na zgłoszeniu usterki dzisiaj technicy. Wszyscy przychodzą, patrzą, dumają po czym rozkładają ręce twierdząc, że nic nie mogą zrobić. Zastanawiam się czy biorą na przeczekanie aż sama odpuszczę. Trudno mnie wyprowadzić z równowagi ale podejście dewelopera do usuwania usterek doprowadza mnie do szewskiej pasji. Drodzy sąsiedzi czy ktoś z Was ma albo miał podobny problem z telewizją satelitarną. Może jakaś zbiorowa interwencja okaże się skuteczna.
ATM problem z telewizją naziemną to ponoć efekt przepalonego nadajnika w serwerowni.

ATM

Postautor: ATM » 21 lip 2016, 13:41

Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź, też zaczniemy drążyć temat niebawem. Niech panowie technicy robią co chcą byle nie ingerowało to w moje ściany czy podłogi :D :D :D :D

sand

Postautor: sand » 21 lip 2016, 14:02

Czy w momencie odbioru mieszkania jest możliwość sprawdzenia sygnałów?

s!mon

Postautor: s!mon » 27 lip 2016, 19:48

Jak na moją głowę to chyba łatwo powinno dać się sprawdzić czy sygnał dociera do mieszkania jak należy... czyżby tacy specjaliści Was odwiedzają, czy może faktycznie jest to ciężki? :)

Pasiek

Postautor: Pasiek » 29 lip 2016, 15:20

Tak działa UPC:
Obrazek

Yankes

Postautor: Yankes » 05 wrz 2016, 13:59

cześć

Jeśli ktoś korzysta z internetu z ISTS to mam prośbę o podzielenie się opinią.
Z góry wielkie dzięki

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”