Czynsz za nowe mieszkania w bloku Orlińskiego 4 w Krakowie

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ngy16687

Re: Czynsz za nowe mieszkania w bloku Orlińskiego 4 w Krakowie

Postautor: ngy16687 » 19 sie 2016, 9:55

Uwzględniając wolne środki 0.4193 zł z tych 2.45 zł płacimy pozornie podobnie ;) Niestety budynki trudno mimo wszystko do końca porównać, bo Wasz jest 4 razy większy, przez co w moim budynku takie windy wychodzą nadal stosunkowo drogo :) Na pewno trzeba się przyglądać kosztom i je optymalizować, tak jak u nas ten serwis, o którym wyżej pisałem.

michalb

Re: Czynsz za nowe mieszkania w bloku Orlińskiego 4 w Krakowie

Postautor: michalb » 21 sie 2016, 9:31

2 lata temu na potrzeby firmy w której pracowałem, robiłem badanie cen czynszów w Krakowskich wspólnotach i spółdzielniach. Na podstawie zebranych danych można było wysnuć taki wniosek cenowy - ta część czynszu, która dotyczy zarządzania częścią wspólną nieruchomości nie powinna przekraczać 2,50 zł/m2. wówczas jest to już drogi czynsz. Badanie dotyczyło wspólnot które w przeważającej części miały jakąś formę ochrony (monitoring, ochroniarz), czynsz we wspólnotach, które na to się nie decydowały był na poziomie max 2,10 zł/m2.

Patrząc na zestawienie dla O4, to uważam że bez problemu można zebrać oferty na poziomie cenowym o 60gr na m2 mniej.
Jeśli wspólnota będzie zainteresowana to mogę polecić kilku tanich i dobry zarządców.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”