Opóźnienie w budowie inwestycji Avia 5 w Czyżynach

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
Risager

Re: Opóźnienie w budowie inwestycji Avia 5 w Czyżynach

Postautor: Risager » 01 mar 2016, 14:20

Risager pisze:Ja prosiłem ostatnio Budimex o wyznaczenie nowego harmonogramu wpłat w związku z opóźnieniem i zadeklarowali następujący harmonogram prac:
-70% do 10 marca;
-80% do 10 maja;
-90% do 20 lipca;
-100% do 6 września, czyli w terminie zgodnym z umową.

Bądźmy zatem dobrej myśli :)

Wygląda na to, że idą zgodnie z tym harmonogramem. Na 26 lutego potwierdzone zaawansowanie to 68% więc powinno być 70% do 10 marca.
Ma ktoś jakieś inne informacje w tym temacie?

supper

Postautor: supper » 02 mar 2016, 1:02

70% to miało być 15 stycznia, przynajmniej ja mam tak w umowie

dudicom

Postautor: dudicom » 15 mar 2016, 19:43

Według oficjalnej odpowiedzi z Budimexu harmonogram wygląda następująco:
70% - do 17 marca br.
80% - do 17 maja br.
90% - do 27 lipca br.
100% do 14 września br.
Z zastrzeżeniem, że gdyby ukończyli wcześniej to będą o tym informować i prosić o kasę wcześniej.

Tak więc mała obsuwa jest, i zwracam na to uwagę osobom które mają w szczególności dopłatę MDM ona zazwyczaj jest wpisana w umowę kredytową na konkretny dzień (ostatniej transzy) więc sprawdzcie sobie za wczasu czy nie musicie aneksować umowy kredytowej (dużo zależy przede wszystkim od zapisów jakie macie w umowach kredytowych i elastyczności osób pracujących w banku), żeby nie było problemów z dopłatą MDM.

supper

Postautor: supper » 20 kwie 2016, 22:39

Macie jakiś update zaawansowania prac?
Na portalu jakoś zapomnieli..

Risager

Postautor: Risager » 21 kwie 2016, 0:41

Ostatnie oświadczenie, które dostałem dotyczyło 70% i było datowane na 11 marca.
Sądzę, że na początku maja powinniśmy się spodziewać kwitów potwierdzających realizację 80%.

dudicom

Postautor: dudicom » 21 kwie 2016, 7:01

Myślę, że będą się trzymać tego harmonogramu który wrzuciłem 15 marca (i to była oficjalna deklaracja wpisana do "papierów" przez BDX). Podejrzewam, że przed 17 maja pojawi się na portalu klienta informacja o aktualnym stanie zaawansowania...tak aby można było uruchomić kolejną płatność.
P.S. Byłem tam wczoraj, cały budynek ocieplają, i chyba powoli kończą ten etap prac choć jeszcze słychać i widać krzątaninę wielu pracowników na rusztowaniach.

xksisnki

Postautor: xksisnki » 21 kwie 2016, 8:46

dudicom pisze:Myślę, że będą się trzymać tego harmonogramu który wrzuciłem 15 marca (i to była oficjalna deklaracja wpisana do "papierów" przez BDX). Podejrzewam, że przed 17 maja pojawi się na portalu klienta informacja o aktualnym stanie zaawansowania...tak aby można było uruchomić kolejną płatność.
P.S. Byłem tam wczoraj, cały budynek ocieplają, i chyba powoli kończą ten etap prac choć jeszcze słychać i widać krzątaninę wielu pracowników na rusztowaniach.

Avia5 budynek 2 jest cały ocieplony, pierwszy budynek ma ocieplenie tylko na wewnętrznej stronie

dudicom

Postautor: dudicom » 22 kwie 2016, 17:26

xksisnki pisze:
dudicom pisze:Myślę, że będą się trzymać tego harmonogramu który wrzuciłem 15 marca (i to była oficjalna deklaracja wpisana do "papierów" przez BDX). Podejrzewam, że przed 17 maja pojawi się na portalu klienta informacja o aktualnym stanie zaawansowania...tak aby można było uruchomić kolejną płatność.

Avia5 budynek 2 jest cały ocieplony, pierwszy budynek ma ocieplenie tylko na wewnętrznej stronie

@ksisnki - zgadza się, troszkę się zagalopowałem (głodnemu chleb na myśli ;) )

P.S. Na stronie BDMX pojawiły się nowe zdjęcia datowane na 12 kwietnia.

http://www.budimex-nieruchomosci.pl/krakow-osiedle-avia-5/zobacz-swoje-osiedle.html

supper

Postautor: supper » 01 maja 2016, 22:40

z dnia 29.04.2016r.

Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Avia na dzień 25.04.2016r wynosi 75%

aagnieszqaa

Postautor: aagnieszqaa » 19 sie 2016, 11:33

Przyszli mieszkańcy Avia 5

Jeśli jeszcze nie otrzymaliście to pewnie w najbliższych dniach otrzymacie pismo o przesunięciu zakończenia robót na Avia 5 na 4 października. jednocześnie deweloper informuje że termin odbioru kluczy nie powinien ulec zmianie.

Szanowni Państwo,

uprzejmie informujemy, iż na osiedlu Avia 5 (enklawa 2 projektu Nowe Czyżyny) trwają ostatnie prace budowalne, które zostaną zakończone w terminie późniejszym, niż wynika to z terminów podanych w umowie deweloperskiej i realizatorskiej. Zakończenie robót potwierdzone wpisem inspektora nadzoru do dziennika budowy nastąpi do 4 października 2016 r. Tym samym wpłata ostatniej raty powinna zostać dokonana najpóźniej do 10 października 2016 r.

Przepraszając za tę zmianę, pragnę poinformować, że do czasu zakończenia prac budowlanych nie ma konieczności dokonywania wpłat na poczet umowy, zatem płatność przypadająca na 6 września 2016 r. nie musi być dokonywana.

Tych z Państwa, którzy posiadają kredyt mieszkaniowy, prosimy o poinformowanie banku o przesunięciu terminu uruchomienia ostatniej transzy kredytu.

Z kolei osoby, które korzystają z kredytu preferencyjnego z dopłatą MdM prosimy o niezwłoczny kontakt z bankiem, tj. do wtorku 23 sierpnia.

Jednocześnie informujemy, że powyższa zmiana nie będzie miała wpływu na ustalony w umowie deweloperskiej termin odbioru lokalu, jak i na podpisanie umowy przeniesienia własności. Klucze do mieszkań będą więc przekazywane zgodnie z zapisami w umowie.

W powyższej sprawie oraz w sprawie podpisania aneksu do umowy będziemy się z Państwem kontaktować telefonicznie. W załączeniu przesyłamy stosowne oświadczenie Budimeksu Nieruchomości.

W przypadku jakichkolwiek pytań bądź wątpliwości zachęcam do kontaktu z biurem obsługi klienta w Krakowie – z p. Gabrielą Busztą, tel. 603-953-208, mail: gabriela.buszta@budimex.pl lub z p. Dorotą Boberską, tel. 571-308-806, mail: dorota.boberska@budimex.pl.

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”