Hynk 64B Kraków - Spółdzielnia Mieszkaniowa Czyżyny (forum i opinie) - pas startowy

Forum budynku Hynka 64B w Krakowie dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od Spółdzielni Mieszkaniowej Czyżyny.
sam.slater

Re: Inwestycja Spółdzielni Mieszkaniowej Czyżyny forum - Kraków pas startowy

Postautor: sam.slater » 22 sie 2016, 18:56

Drogo te mieszkania wychodzą...Odważnie poszli jak na sąsiedztwo Orlińskiego i Avii.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 22 sie 2016, 20:23

Interesowałem się tematem i tylko cena miejsc postojowych była ok, chyba 30tyś. Cena za m2, balkony i wielkość mieszkań do max 55m2. Wolałbym mieszkania na orlińskiego i avii... nawet przeżyłbym miejsce postojowe za 50tyś :(

alucarD

Postautor: alucarD » 23 sie 2016, 6:15

sam.slater pisze:Drogo te mieszkania wychodzą...Odważnie poszli jak na sąsiedztwo Orlińskiego i Avii.

Według mnie oni nie konkurują a Budimexem, a z Dastą,która nota bene będzie budowała bloki obok Proinsu (tam gdzie ogrodzili teren). Na Avii/Orlińskiego bardzo dużo osób kupuje mieszkania jako inwestycję pod wynajem, czasami nawet po kilka mieszkań. Z tego powodu sąsiadów można mieć nieciekawych. W budynku przy Hynka jeszcze nikt nie kupił mieszkania pod wynajem, każdy kupuje dla siebie :)

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 23 sie 2016, 8:58

alucarD pisze:
sam.slater pisze:Drogo te mieszkania wychodzą...Odważnie poszli jak na sąsiedztwo Orlińskiego i Avii.

Na Avii/Orlińskiego bardzo dużo osób kupuje mieszkania jako inwestycję pod wynajem, czasami nawet po kilka mieszkań. Z tego powodu sąsiadów można mieć nieciekawych.

Uwierz mi, że wszędzie można mieć sąsiadów nieciekawych, nawet studentów w osiedlu domków jednorodzinnych. Jak kiedyś w kamienicy, do mieszkania obok wprowadzali się studenci(chyba z 7 do jednego mieszkania), to mówiłem do żony, że mamy przekichane. Prawda taka, że wszystkim życzę takich sąsiadów. Innym razem wprowadziły się studentki z Kielc i one tak dawały po d*pie z imprezami, paleniem na klatkach, śmieceniem, że mnie gotowało.
Problem z niewygodnymi wynajmującymi jest taki, że ludzie przymykają oko na to co robią np. studenci. Jak o 22:01 jest imprezka, wystarczy zadzwonić na policję. Sprawdzona technika, bo jeżeli studenci się nie uspokoją lub właściciel nie zainterweniuje, to policja po np 3 zgłoszeniach do jednego mieszkania, kieruje sprawę do sądu za uporczywe zakłócanie ciszy nocnej. Uwierzcie mi, że takie studentki płaczą później w sądzie, że one są dobre, że ją chłopak zmusił(nie wiem do czego, ale to pominę :-) )

alucarD

Postautor: alucarD » 23 sie 2016, 10:38

Mi nawet nie chodzi o to, że ktoś będzie robił imprezy, bo to i u ludzi kupujących dla siebie mieszkanie może się zdarzyć. Raczej miałem na myśli, że ludzie wynajmujący mieszkania mogą nie być zainteresowani szanowaniem części wspólnych. Dlatego cieszę się, że na razie ludzie nie kupują tu mieszkań pod wynajem :)

lofinden

Postautor: lofinden » 23 sie 2016, 11:40

alucarD pisze: zainteresowanie tymi mieszkaniami też ogromne

Ogromne zainteresowanie to miał Budimex jak po tygodniu miał zarezerwowane ponad 200 mieszkań w bloku. Tutaj po kilku miesiącach sprzedane lub zarezerwowane są 33 mieszkania (jakieś 40%).

alucarD pisze: Na Avii/Orlińskiego bardzo dużo osób kupuje mieszkania jako inwestycję pod wynajem, czasami nawet po kilka mieszkań.

alucarD pisze: W budynku przy Hynka jeszcze nikt nie kupił mieszkania pod wynajem, każdy kupuje dla siebie :)

Jakie jest źródło tych informacji?

alucarD

Postautor: alucarD » 23 sie 2016, 11:55

Patrząc na ilość inwestycji w okolicy oraz na to, że budynek nie ma skończonego jeszcze parteru, to sprzedaż 40 % mieszkań, to jest dla mnie bardzo dużo.

Informacje o budynku Spółdzielni mam od osoby zajmującej się sprzedażą tych mieszkań. Natomiast jeśli chodzi o Budimex, sam mam kilkoro znajomych, którzy kupili tam mieszkanie w celu wynajmu oraz wiem o innych przypadkach z drugiej ręki.

Nowy

Postautor: Nowy » 23 sie 2016, 13:25

Pewnie jedna i druga inwestycja ma swoje plusy, mnie w tym, co buduje Spółdzielnia Mieszkaniowa Czyżyny podoba się duża liczba miejsc w garażu (w porównaniu przynajmniej do Budimexu), choć z drugiej strony żal trochę parteru na to poświęconego - przynajmniej z perspektywy nie mieszkańca, wolałbym tam lokale usługowe, co sprzyjałoby powstawaniu tam małego, lokalnego centrum (kościół, sklepy, spory plac). Super są tu też komórki lokatorskie do wszystkich mieszkań, i to nie w piwnicy, tylko na piętrach, blisko lokali :)

Ale jak dla mnie, sporo do życzenia pozostawiają rozkłady mieszkań, jasne, że da się znaleźć coś ciekawego, ale w wielu sporo powierzchni się marnuje na przykład na spore przedpokoje.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 23 sie 2016, 19:13

Według mnie oni nie konkurują a Budimexem, a z Dastą,która nota bene będzie budowała bloki obok Proinsu (tam gdzie ogrodzili teren). Na Avii/Orlińskiego bardzo dużo osób kupuje mieszkania jako inwestycję pod wynajem, czasami nawet po kilka mieszkań. Z tego powodu sąsiadów można mieć nieciekawych. W budynku przy Hynka jeszcze nikt nie kupił mieszkania pod wynajem, każdy kupuje dla siebie :)

To z kim konkurują weryfikuje rynek. Fajnie że stosunek miejsc postojowych do liczby mieszkań jest większy od 1, ale mimo wszystko cena jest duża - dla porównania mieszkanie 40m2 na Orlińskiego kosztuje 4700zł a garaż 50 000 zł, takie samo mieszkanie w SM Czyżyny kosztuje średnio 5500 zł, a garaż 30 700zł co daje różnicę w sumie średnio 12 700 zł, czyli de facto jeśli ktoś zdecyduje się na Orlińskiego zamiast SM Czyżyny, to mu jeszcze powinno kasy zostać na wykończeniówkę pomimo kupna miejsca postojowego w garażu ;)

Co do sąsiedztwa, to powiedz mi @alucarD powyżej jakiej kwoty za metr kwadrat zaczyna się "dobre sąsiedztwo" ? Czy jak ktoś kupi mieszkanie za 12 000 zł/ m2 to ma gwarancje że sąsiad będzie kulturalny i nie będzie hałasował? Wydaje mnie się, że nie ma reguły. Mieszkam teraz na starych Grzegórzkach i co drugie piętro w moim bloku to studenci - nie zauważam nawet tego.

alucarD

Postautor: alucarD » 24 sie 2016, 6:57

Nowy pisze:Ale jak dla mnie, sporo do życzenia pozostawiają rozkłady mieszkań, jasne, że da się znaleźć coś ciekawego, ale w wielu sporo powierzchni się marnuje na przykład na spore przedpokoje.

Masz rację, mieszkania nie są zbyt optymalnie rozplanowane, ale Spółdzielnia nie robi żadnych problemów w kwestii przeróbek. Minusem jest też "krzywa" ściana południowa. Jednak lepiej mieć mieszkanie na planie prostokąta ;)

sam.slater pisze:Co do sąsiedztwa, to powiedz mi @alucarD powyżej jakiej kwoty za metr kwadrat zaczyna się "dobre sąsiedztwo" ?

Zostałem źle zrozumiany. Chodziło mi o to, że lepiej jest mieć sąsiadów mieszkających na stałe, niż osoby wynajmujące mieszkanie. Ta druga grupa osób może (ale wcale nie musi!) mieć podejście, że "skoro za rok/dwa i tak mnie tu nie będzie to co mnie obchodzą części wspólne". Takie samo podejście również mogą mieć osoby mieszkające na stałe, ale wydaje mi się, że jednak to jest dużo mniej spotykany przypadek. Oczywiście żadna cena za m^2 nie zabezpieczy przed takimi ludźmi. Pozostaje mieć nadzieję, że trafi się na normalnych lokatorów w bloku :)

Wróć do „Hynka 64B - SM Czyżyny - forum mieszkańców”