To się nazywa relacja live z budowy Swoją drogą, po prawej stronie gdzie kończy się styropian, ocieplają wełną, ciekawe dlaczego... To pewnie związane z jakimiś przepisami przeciwpożarowymi (wełna się nie pali). Ciekawe co tam się znajduje za ścianą Swoją drogą bardzo sprawnie im to idzie, ciekawe jak prace wewnątrz budynku. Z elewacją to im pewnie też zależy na tym, żeby zrobić jak najwięcej, zanim zrobi się brzydko i zimno
Mam, prawie, po drodze do pracy, więc odwiedzam jak mogę Co do tej wełny też się zastanawiałem, ale raczej tam nic takiego chyba nie ma... Klatka z szybek windy?
Poniżej zdjęcie okna, może tego tak nie widać, ale całkiem ładnie wygląda
Swoją drogą, po prawej stronie gdzie kończy się styropian, ocieplają wełną, ciekawe dlaczego... To pewnie związane z jakimiś przepisami przeciwpożarowymi (wełna się nie pali). - też tak sądzę, tym bardziej, iż wełna wydaje się być ulokowana idealnie po środku całego budynku. Odcinek wełny znajduje się bodajże między dwoma mieszkaniami (dwa okna z lewej, dwa z prawej). W takim razie na korytarzach powinny być jeszcze oddzielne drzwi przeciwpożarowe jeśli jest tam korytarz (ale tego nie mamy jak podejrzeć) bądź ściana o zwiększonym współczynniku . między w/w mieszkaniami.
Cześć, Zgodnie z Warunkami technicznymi jakim powinny odpowiadać budynki: § 235. 2. Ścianę oddzielenia przeciwpożarowego należy wysunąć na co najmniej 0,3 m poza lico ściany zewnętrznej budynku lub na całej wysokości ściany zewnętrznej zastosować pionowy pas z materiału niepalnego o szerokości co najmniej 2 m i klasie . ogniowej EI 60.
Z pewnością w miejscu gdzie układana jest wełna jako izolacja termiczna ścian zewnętrznych występuje podzielenie strefy pożarowej. Dla naszego budynku strefa pożarowa ma powierzchnię 5000m2, zgodnie z Warunkami technicznymi § 227.- Dopuszczalne powierzchnie stref pożarowych ZL (ZL V - zamieszkania zbiorowego, średniowysokie (SW) - ponad 12 m do 25 m włącznie nad poziomem terenu lub mieszkalne o wysokości ponad 4 do 9 kondygnacji nadziemnych włącznie;).
Jak by ktoś mógł zrobić zdjęcie okna tak aby można było odczytać plakietę na nich naklejoną. Można sprawdzić współczynniki przenikania ciepła i porównać z określonymi w prospekcie informacyjnym.