Hałas z wentylatorów dachowych na osiedlu Avia w Krakowie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
mg100

Hałas z wentylatorów dachowych na osiedlu Avia w Krakowie

Postautor: mg100 » 11 wrz 2016, 16:21

Stojąc przed w zasadzie skończonym budynkiem Avia 2 (od strony południowej) słychać hałas, najprawdopodobniej z wentylatorów na dachach (odgłos podobny do odkurzacza). Dodatkowo uciążliwy wydaje się być szum powietrza z czterech kominów na dziedzińcu. Wentylatory dachowe słyszalne są nawet w okolicy Avia 6! Na pozostałych budynkach Avia /Orlinskiego montowane są te same urządzenia, co na Avia 2. Nie chcę być złym prorokiem ale jak to wszytko ruszy, to nie pójdzie tu żyć...

duda88

Re: Hałas z wentylatorów dachowych na osiedlu Avia w Krakowie

Postautor: duda88 » 12 wrz 2016, 9:41

Wydaje mi się, że to kwestia tego, czego się spodziewasz przeprowadzając się na duże osiedle w dużym mieście...Jeśli ktoś mieszkał wcześniej na wsi lub małej miejscowości to może rzeczywiście mieć problem z szumem wentylatora, odgłosami dochodzącymi z klatki, sąsiednich mieszkań czy choćby z ulicy - bo w dużym mieście jest głośno.
Z jednej strony niektórzy narzekają na dalekie odległości do przystanków i chcieliby je zrobić najlepiej w środku osiedla, a z drugiej strony przeszkadzają im odgłosy przejeżdżających autobusów i tramwajów :) coś za coś - albo wiejska sielanka z szumem drzew, śpiewem ptaków ale ze sporą odległością do centrum albo "odgłosy" miasta z możliwością korzystania "z buta" z wszelkiej komunikacji miejskiej ;)
Pocieszające jest to że do wszystkiego można się przyzwyczaić - lub sprzedać mieszkanie i jednak wybrać wiejską sielankę ;)

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 12 wrz 2016, 10:27

Jak byłem się tam przejść ostatnio, to nie przypominam sobie żadnego hałasu z wentylacji mechanicznej, ale być może mało się wsłuchiwałem... Dla mnie i tak wszystko w tej okolicy przebija szum od Stella-Sawickiego, więc owe wentylatory to dla mnie szczegół. Choć może bardziej mogą odczuwać je ci, którzy będą je mieć przed oknami, jak w przypadku instalacji na dachu Orlińskiego 1 - widok słaby, a pewnie będzie jeszcze szumiało... :?

duda88

Postautor: duda88 » 12 wrz 2016, 19:43

Ja też często bywam na osiedlu i w ciągu dnia jest głośno z trwającej ciągle budowy, i to może być uciążliwe do ich(bloków) całkowitego ukończenia, ale wieczorami czy w niedzielę w środku osiedla wydaje się, że jest tak cicho, że słychać echo odbijające się od budynków :) a tych wentylatorów też nie słyszałam ;)

D89

Postautor: D89 » 12 wrz 2016, 20:49

Możliwe że robili jakąś próbę wydajności wentylacji, np. dla straży pożarnej.

mg100

Postautor: mg100 » 13 wrz 2016, 21:59

W tym momencie huczy bardzo, godzina 22. Najbardziej słychać od strony placu zabaw. Mam nadzieję, że jest to test wentylatorów oddymiajacych, które wyglądają jak silnik odrzutowy.

gucio

Postautor: gucio » 13 wrz 2016, 22:48

Tez dzisiaj byłem pod avią i od strony pd jest względnie cicho to od stony pn tak bardzo huczalo ze nie da się przez dłuższą chwilę tam stać a byłem na wybiegu dla psów i nawet jeszcze dalej . .
Wydaje mi się że to niemożliwe żeby to były wentylatory bo na Orlinskiego 4 ani na żadnej avi takich odgłosów nie ma a budowa ta sama i firma ta sama i projekty te same. .
Pytanie jest takie: co to jest? :shock:

mg100

Postautor: mg100 » 13 wrz 2016, 23:06

Mieszkam w Avia 6 i widzę wszystkie dachy. Na Orlinskiego 4 i Avia 4 są inne urządzenia niż na pozostałych budowanych budynkach. Huk napewno jest z dachu Avia 2! Oby nie było jak na osiedlu Bocianie Gniazdo. bocianiegniazdo.p2a.pl/viewtopic.php?id=48&p=1. Teraz jestem na balkonie i słychać ten huk.

duda88

Postautor: duda88 » 14 wrz 2016, 7:38

Może to kwestia wysokości budynku? Nie znam się na tym, ale jeśli budynek ma 16 pięter to pewnie potrzeba mocniejszych urządzeń wentylacyjnych niż do 7 piętrowego?
Jako mieszkaniec możesz napisać maila/zadzwonić do Budimexu z pytaniem skąd ten huk i powinni wyjaśnić o co chodzi :idea:

mg100

Postautor: mg100 » 14 wrz 2016, 13:32

Raczej nie kwestia vwysokosci. Wentylatory zamontowane są na niższej części 7 piętrowej, także hałas napewno uciążliwy będzie dla miewzkancow 2 wież.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”