Czynsz w mieszkaniach od Budimexy na Orlinskiego 1 - wysokość / oszczędności

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Re: Czynsz w mieszkaniach od Budimexy na Orlinskiego 1?!

Postautor: iti » 18 lis 2014, 16:43

@Nietoperzu - słuszna uwaga, czyli grunt to zabrać się za wymianę firmy zarządzającej nieruchomością jak najszybciej, żeby było taniej i lepiej dla mieszkańców :!:

@dzin - z tymi 200 zł to chyba przesadziłeś. Np. za mieszkanie jakieś 33 m2 na Łobzowie (blok z lat 60/70, ale ocieplony i w dobrym stanie) czynsz to było jakieś 270 zł. No i jak wyżej, jeśli zmieni się firmę zarządzającą, to powinno być lepiej, bo przecież bloki budowane przez Budimex raczej nie będą droższe w utrzymaniu niż budynki oddane przez innych deweloperów w tej lub innych lokalizacjach w Krakowie. Oczywiście tak będzie, jeśli ktoś sobie nie wymyśli ochroniarza, monitoringu i basenu w piwnicy ;)

pmj85

Postautor: pmj85 » 19 lis 2014, 23:02

czynsz narzucony przez Developera będzie w wysokości 3,2zł/m^2 powierzchni użytkowej plus media.

iti

Postautor: iti » 19 lis 2014, 23:57

@pmj85 - a powiedz skąd masz takie informacje? To już wiadomo jak to będzie? I mimo wszystko wydaje się, że to podejrzanie mało... To np. bez zaliczek na media czyli ogrzewanie i ciepłą wodę?

pmj85

Postautor: pmj85 » 20 lis 2014, 1:08

@iti, jak zawsze - czyli od przedstawiciela Budimexu :) media czyli prąd i woda, bo gazu jak wiadomo nie będzie, zapomniałem dopytać o ogrzewanie

jasiek

Postautor: jasiek » 20 lis 2014, 10:44

U nich czynsz jest liczony osobno jako czynsz i tyle to jest metraż mieszkania x stawka. a te zaliczki na ogrzewanie, wodę, śmieci, ścieki to jest jako media. A wiecie że oni sobie liczą do tych mediów wywóz śmieci nietypowych-gruz: metraż mieszkania x 0,25 zł (na Avii) bo będę gruz wyrzucać z mieszkania co 2 tygodnie !! :lol: Mam fotkę tych wytycznych tylko jestem w pracy i nie mam się jak rozpisywać o tym :D

iti

Postautor: iti » 20 lis 2014, 11:09

To w takim razie zaczekamy aż wyjdziesz z pracy ;) A co do wywozu śmieci nietypowych, to nie wiem czy nie jest tak, że płaci się to w tej ogólnej opłacie za śmieci (tzw. podatku śmieciowym) i w zamian za to, raz na jakiś czas firma zajmująca się wywozem odpadów postawia pod blok kontener właśnie na śmieci nietypowe.

madoxx

Postautor: madoxx » 20 lis 2014, 15:53

Zaciągając języka w znajomych i rodziny, który mieszkają w miejscach zarządzanymi wspólnotami to cena czynszu wynosi około 5zł/m2. Ewentualnie mniej. Do tego oczywiście prąd i inne media nie zawarte w czynszu co już należy liczyć indywidualnie.

Nowy

Postautor: Nowy » 20 lis 2014, 16:47

@madoxx i ta cena jest dla mnie o wiele bardziej wiarygodna. Do tego doliczyć jeszcze w kilka m3 ciepłej i kilka m3 zimnej wody i wychodzi za mieszkanie koło 40 m2 jakieś 270-300 zł. Wszystko by się mniej więcej zgadzało. Ja w tej sprawie jestem raczej dobrej myśli, ewentualnie trzeba będzie szybko zmienić firmę zarządzającą nieruchomością :)

Feelip

Postautor: Feelip » 25 gru 2014, 22:57

Cena rynkowa to ok. 2,5 PLN/m2 za utrzymanie tzw. części wspólnych (włacznie z wynagrodzeniem zarządcy) + media wg zużycia. Kwestia tzw. zarządu tymczasowego, czyli zarzadzania budynkiem przez Dewelopera do czasu powstania Wspolnoty Mieszkaniowej, to temat sliski, poruszany nie raz w salach sądowych, ocierajacy sie o tzw. klauzule abuzywne (zakazane zapisy w umowach deweloperskich) Jezeli Budimex zaproponuje nierynkowe ceny zarządu i nie przedstawi szczegołowej kalkulacji uzasadniającej zaproponowaną stawkę, to po prostu nalezy jej nie zaakceptować. Zyjemy w czasach, gdy Nabywcy moga spokojnie powalczyc o swoje, najpierw indywidualnie (pisma), a jesli bedzie koniecznosc to i w sadzie :mrgreen:

tomasz

Postautor: tomasz » 03 sty 2015, 18:53

Dla porównania mogę dodać, że niedaleko na osiedlu Albertyńskim w wielkiej płycie czynsz za 38 m2 przy dwóch osobach wynosi bodajże 240 zł (w tym ogrzewanie i zimna woda+ścieki - ciepła jest z piecyka).

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”