Nowe inwestycje w otoczeniu Centralna Park w Krakowie

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
karolajna

Re: Inwestycje w otoczeniu Centralna Park

Postautor: karolajna » 16 wrz 2016, 13:00

Wrona pisze:ad 1. temat poruszany co rusz na naszym forum w różnych wątkach. Na razie nie ma tam żadnego pozwolenia na budowę. Teren jest prywatny, nie wiadomo do kogo należy. Wg procedowanego planu zagospodarowania mają być na tych gruntach parki/skwery o ile plan zdążą uchwalić zanim inwestor nie wystąpi o pozwolenie na budowę.

wydaje mi się, że ta działka należy do ARGE (lub jakiejś innej firmy paliwowej), pamiętam, że rozmawiałam o tym w LCC jak kupowałam mieszkanie

i przy okazji witam forumowiczów :)

Mario_B

Postautor: Mario_B » 16 wrz 2016, 14:19

Wrona pisze:ad 1. temat poruszany co rusz na naszym forum w różnych wątkach. Na razie nie ma tam żadnego pozwolenia na budowę. Teren jest prywatny, nie wiadomo do kogo należy. Wg procedowanego planu zagospodarowania mają być na tych gruntach parki/skwery o ile plan zdążą uchwalić zanim inwestor nie wystąpi o pozwolenie na budowę.

Byłoby super, niestety już z którymś z wątków pojawiła się odmienna informacja mówiąca o 4-piętrowym bloku mieszkalnym. Myślę, że plany co do tej działki już są, tylko jeszcze nie rozpoczęły się prace. W końcu nikt nie grodzi kawałka ziemi bez powodu - siatka też kosztuje. A park/skwer/jakikolwiek obszar zieleni jak najbardziej jest wskazany, tym bardziej iż cała inwestycja będzie liczyć sporo mieszkańców. Do tego zapewne zaraz pojawią się nowe inwestycje i będzie blok na bloku.....

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 16 wrz 2016, 20:09

W drugiej połowie września rozpoczną się prace związane z rozbiórką 225-metrowego komina elektrociepłowni w Krakowie. Budowla szpecąca panoramę miasta stała się zbędna po wybudowaniu przez właściciela zakładu - EDF Polska proekologicznych instalacji.

Jak poinformował dzisiaj Leszek Ziobro, dyrektor krakowskiego oddziału EDF Polska, po zakończeniu prac przygotowawczych, w październiku rozpocznie się rozbiórka wewnętrznej obmurówki komina, a od połowy grudnia po kawałku zacznie znikać sam komin. Codziennie powinno ubywać około dwóch metrów z budowli liczącej 225 metrów wysokości.

Więcej na
wiadomosci.onet.pl/krakow/krakow-rusza-rozbiorka-225-metrowego-komina-elektrocieplowni/vd05td

Raffle

Postautor: Raffle » 20 wrz 2016, 12:55

biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/prawdopodobnie-tu-powstanie-kolejne-krakowskie-centrum-handlowe_16755.html
Czyżby nowy sąsiad?

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 20 wrz 2016, 13:10

A to Ciekawe... Zobaczymy.

misstrout

Postautor: misstrout » 20 wrz 2016, 13:54

Nie wiem czy się cieszyć ... :) To może oznaczać ogromny ruch na drogach dojazdowych.

kustosz

Postautor: kustosz » 20 wrz 2016, 14:05

Znalazł ktoś sensowny kontakt do tego centrum handlowego aby coś podpytać?
Osobiście dla mnie to słaba opcja - nie tyle ilością samochodów do otoczeniem...

misstrout

Postautor: misstrout » 20 wrz 2016, 14:17

Dla mnie w ogóle kolejne centrum handlowe w tym mieście i w tej okolicy to trochę chory pomysł. Niedługo będziemy mieli zestaw opustoszałych galerii.

Z drugiej strony wolę niskie centrum handlowe niż las mieszkaniówki jak w Avia ;)

kustosz

Postautor: kustosz » 20 wrz 2016, 14:49

Pytanie czy i jak niskie będzie :)

Pegaso

Postautor: Pegaso » 20 wrz 2016, 16:00

Ale z treści artykułu wynika ,ze to bardziej miedzy expo a selgroesm .
Mapka tez wskazuje na tamto miejsce - dla nas może to oznaczać alternatywną drogę wyjazdu.
Zresztą otoczenie osiedla jest na razie przerażające i ja jestem za budową jak najbardziej.

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”