Ilość przewodów sygnałowych w budynach Avia / Orlińskiego

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
xksisnki

Ilość przewodów sygnałowych w budynach Avia / Orlińskiego

Postautor: xksisnki » 21 wrz 2015, 11:22

Czy ktoś jest w temacie ile takich przewodów jest przewidzianych na mieszkanie? Pytam bo niedawno zetknąłem się z problemem podłączenia sygnału z zbiorczej anteny telewizji naziemnej. Przez sygnał upc transmitowany głównym przewodem idącym do mieszkania nie szło podłączyć już sygnału TV (słowa montera UPC). Kto jest w temacie ten we że ciężko przesłać nakładające się częstotliwości jednym medium.

Więc jak ma się jeden przewód sygnałowy to możemy odbierać :
- sygnał UPC
- albo sygnał dvb-t
- albo sygnał z zbiorczej anteny satelitarnej

Chyba, że jest kumaty monter i potrafi podłączyć to wszystko aby działało :)

swieshu

Re: Ilość przewodów sygnałowych w budynach Avia / Orlińskiego

Postautor: swieshu » 06 lis 2015, 23:39

Witam, jeśli chodzi o budynek avia 6 faktycznie jest tam tylko jeden kabel koncentryczny do podziału między UPC a antene zbiorczą.
Generalnie posiadając TYLKO INTERNET Z UPC, można do mieszkania dosłać telewizje naziemną DVB-T LUB sygnał satelitarny. Jest to niestety związane z kosztami po stronie lokatora, gdyż urządzenia które sumują sygnały trochę kosztują...
Posiadając telewizję z UPC nie można posiadać sygnału z anteny zbiorczej.
W przypadku budynku AVIA 6 numer telefonu do monterów telewizji naziemnej powinien być dostępny u ochrony lub w administracji.

Jeżeli nie posiadamy żadnych usług z UPC a chcemy sygnał z anteny zbiorczej to po jednym kablu mamy do dyspozycji JEDEN sygnał z satelity i WIELE sygnałów anteny zbiorczej NA RAZ.

Pozdrawiam serdecznie

ragar

Postautor: ragar » 21 lis 2015, 22:23

Dzięki @swieshu za informację, to teraz już wszystko jasne, jak to będzie z sygnałami teleinformatycznymi sygnałami w nowych mieszkaniach :)

jasiek

Postautor: jasiek » 01 lip 2016, 18:53

Wybaczcie, ale ja tego nie rozumiem. Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć jak mam rozdzielić sygnał nc plus żeby móc nagrywać niezależnie i oglądać w tym samym czasie inny program? Skoro mam jedno wyjście z anteny? Pomoże ktoś? Ktoś z obecnych mieszkańców korzysta z nc plus? :roll:

newkind

Postautor: newkind » 02 lip 2016, 8:57

jasiek pisze:Wybaczcie, ale ja tego nie rozumiem. Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć jak mam rozdzielić sygnał nc plus żeby móc nagrywać niezależnie i oglądać w tym samym czasie inny program? Skoro mam jedno wyjście z anteny? Pomoże ktoś? Ktoś z obecnych mieszkańców korzysta z nc plus? :roll:

Nie rozdzielisz, musisz mieć dwa osobne kable idące do konwertera. W takich instalacjach może być to inaczej, ale wciąż musisz mieć dwa źródła sygnału i nie zrobisz tego z jednego kabla.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2016, 11:06 przez newkind, łącznie zmieniany 1 raz.

jasiek

Postautor: jasiek » 02 lip 2016, 9:58

Czyli żadne multiswiche i inne nie pomogą, tak? Pozostaje jak w poprzednim mieszkaniu talerz z podwójnym konwerterem? :roll:

newkind

Postautor: newkind » 02 lip 2016, 12:25

Może jakimś multiswitchem się da, musisz zapytać w sklepie z takim sprzętem. Moja wypowiedź była czysto co do kabla w ścianie, bez żadnego dodatkowego sprzętu ;) A co do anteny to wątpię, żeby wspólnota wyraziła zgodę na talerz skoro jest antena zbiorcza właśnie po to, żeby nie było tysiąca talerzy na ścianie budynku.

GrzegorzDragon

Postautor: GrzegorzDragon » 19 paź 2016, 15:46

czy to znaczy, że jest tylko jeden dostawca tv kablowej i internetu?
nie ma możliwości wybrania innego?

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”