Koszt utrzymania i status własności miejsc postojowych os. Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
gucio

Koszt utrzymania i status własności miejsc postojowych os. Orlińskiego

Postautor: gucio » 20 paź 2016, 0:51

Czesc wszystkim , mam pytanie do Was do tych ktorzy maja miejsce postojowe ale to wzdluz bloku oraz tych ktorzy maja miejsce na parkingu tym duzym od strony poludniowej . Kto ustala ceny "czynszu" i na jakiej podstawie? Jakie to sa teraz koszty miesieczne?

Czym sie roznia te miejsca bo z tego co rozumiem te miejsca wdluz bloku to jest udzial w nieruchomosci wspolnej i to nalezy do wspolnoty mieszkaniowej ale co ja moge zrobic z takim miejscem pozniej gdybym chcial sie go pozbyc i czy musze placi tez podatek od nieruchomosci i wieczyste uzykowanie (chyba nie skoro nie jestem wlascicielem )
czy to jest tylko w tym drugim wypadku ten duzy od strony poludniowej , która to działka objęta jest księgą wieczystą – udział w wysokości . we współwłasności Działki Parkingowej, z którym będzie prawo do wyłącznego korzystania z Zewnętrznego miejsca postojowego na Działce Parkingowej....
CZYM te dwa rozne miejsca roznia sie od siebie i jakie moge miec z tego korzysci lub straty ? Tak prosto i logicznie prosze .... ;)

Nowy

Re: Koszt utrzymania i status własności miejsc postojowych os. Orlińskiego

Postautor: Nowy » 20 paź 2016, 9:38

Jeśli chodzi o koszt utrzymania miejsca pod blokiem (mającego status części wspólnej przeznaczonej do wyłącznego użytkowania), to jest to koszt kilkunastu zł miesięcznie i o tym, jak jest on wysoki, decyduje ostatecznie wspólnota mieszkaniowa chyba. To koszty sprzątania, odśnieżania, nie wiem czy jest w tym jakiś fundusz na ich remont kiedyś tam. Takie miejsce można podobno sprzedać tylko innemu mieszkańcowi bloku.

Jeśli chodzi o miejsca na tym parkingu po południowej stronie Orlińskiego 4, to tam nie wiem czy jakieś miejsca są sprzedane, przynajmniej mieszkańcom tego bloku, ale zdaje się, że tam własność nie będzie powiązana z konkretnym budynkiem i będzie je można łatwiej sprzedać, choć nie wiem czy tak jest na pewno. Trudno powiedzieć też coś o kosztach utrzymania, nie wiem czy powstanie "wspólnota parkingowa" albo coś takiego, czy jakoś inaczej się tym zarządza.

Tommy

Re: Czynsz za miejsce postojowe w hali

Postautor: Tommy » 27 gru 2016, 13:08

Temat czynszu ze miejsca postojowe przewijał się jakiś czas temu w różnych wątkach. A jak wygląda sytuacja obecnie? Ile płacicie za miejsce w hali? I drugie pytanko jeśli ktos wie - czy pod Orlińskiego 4 są jeszcze dostępne miejsca w garażu czy jednak się wszystkie sprzedały?

jasiek

Postautor: jasiek » 27 gru 2016, 13:37

Na 04 w garażu jest wykupione może 6 miejsc na 31 dostępnych :roll:

Tommy

Postautor: Tommy » 27 gru 2016, 13:53

No to na O5, na zeszły miesiąc było zarezerwowanych gdzieś około połowy miejsc w hali...

Kala

Postautor: Kala » 27 gru 2016, 14:24

Tommy pisze:No to na O5, na zeszły miesiąc było zarezerwowanych gdzieś około połowy miejsc w hali...

to jest chwyt marketingowy BX mówią tak by kupować miejsca szybko szybko bo zaraz może nie być a efekt jest jak na O4 chyba 4 czy 5 sprzedanych miejsc w hali...

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 06 sty 2017, 1:17

Na O3 w wrześniu jak się pytałem to sprzedane było około 20 miejsc z 50 dostępnych.

Tommy

Postautor: Tommy » 06 sty 2017, 1:25

Na 05 w hali jest 60 miejsc ogółem.

_damian

Postautor: _damian » 06 sty 2017, 2:55

Z tego co się orientuję to hala garażowa jest objęta osobną Księgą Wieczystą. Kupując miejsce parkingowe stajesz się współwłaścicielem hali i masz wyłączne prawo do korzystania z danego miejsca. W związku z własnością jesteś zobowiązany płacić podatek od nieruchomości od powierzchni swojego miejsca oraz solidarnie z innymi właścicielami miejsc podatek od części wspólnej hali garażowej. Jeśli dobrze pamiętam w Krakowie stawka podatku wynosi rocznie 7,68 zł za m2. O użytkowaniu wieczystym byłaby mowa gdyby grunt nie należał do dewelopera tym samym do przyszłych właścicieli. Co do zbycia takiego miejsca możesz je spokojnie sprzedać (nie tylko mieszkańcom bloku czy osiedla lecz dowolnej osobie).

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”