Witajcie,
nie wiem czy ktoś z Was przejeżdżał w ostatnim czasie tamtą ulicą, natomiast to już dzisiaj jest jakaś masakra. 3/4 bloków jest jeszcze w budowie a połowa ulicy jest już zastawiona samochodami przez całą dobę w taki sposób, że nie idzie się tam wyminąć, gdyż zajmują jeden pas. Jak tak dalej pójdzie to po oddaniu całego osiedla tą drogą nie będzie się dało jeździć...
Wyjazd z Osiedla Orlińskiego w stronę Osiedla 2 Pułku Lotniczego
Re: Wyjazd z Osiedla Orlińskiego w stronę Osiedla 2 Pułku Lotniczego
O ile się nie mylę jest to droga miejska, więc tam łatwiej chyba będzie wnioskować o słupki albo cos w tym stylu 

Tylko, że tam niektórzy nie parkują na chodniku jednym kołem tylko stawiają samochód na jednym pasie jezdni, wiele razy tamtędy jechałam i widziałam 

Też widziałem, że ta droga jest zastawiona.
A na ogólnodostępnych parkingach przy Avia 3 i Avia5 wolne miejsca :/
A na ogólnodostępnych parkingach przy Avia 3 i Avia5 wolne miejsca :/
Taka sama sytuacja jest pod biurem budimexu - jeden pas zstawiony i ciężko sie minąć, mam nadzieję że to tylko do czasu zakończenia budowy.
Przecież nie można parokwać na drodze zastawiając całkowicie jeden pas - chyba nie potrzeba do tego specjalnych znaków
Przecież nie można parokwać na drodze zastawiając całkowicie jeden pas - chyba nie potrzeba do tego specjalnych znaków

Obawiam się, że o ile nie ma odpowiednich znaków poziomych ani pionowych to jednak nie jest to zakazane... patrząc po lokalizacji tych samochodów wnioskuję, że to mieszkańcy bloku 26 z 2 PL.
O ile nic nie zostanie w tym kierunku zrobione to przejazd tą ulicą po otwarciu choćby jednego bloku z Orlińskiego będzie już masakrą, nie wspominając o sytuacji gdy całe osiedle będzie "żyło". Tam wręcz się nie da minąć jak jeden pas jest zastawiony...
O ile nic nie zostanie w tym kierunku zrobione to przejazd tą ulicą po otwarciu choćby jednego bloku z Orlińskiego będzie już masakrą, nie wspominając o sytuacji gdy całe osiedle będzie "żyło". Tam wręcz się nie da minąć jak jeden pas jest zastawiony...
Mysle ze pismo do zikitu mogloby cos zdziałać
michalxg pisze:Obawiam się, że o ile nie ma odpowiednich znaków poziomych ani pionowych to jednak nie jest to zakazane... patrząc po lokalizacji tych samochodów wnioskuję, że to mieszkańcy bloku 26 z 2 PL.
Jeśli jest to droga publiczna, to w tej sprawie władny jest ZIKiT. I na ogół w takich sprawach interweniuje tak, że zakazuje parkowania na jezdni - stawiając odpowiednie znaki. Co oznacza, że w praktyce po waszej interwencji do ZIKiT zakażą także parkowania na chodnikach i poza miejscami wyznaczonymi (zatoki).
jas78 pisze:michalxg pisze:Obawiam się, że o ile nie ma odpowiednich znaków poziomych ani pionowych to jednak nie jest to zakazane... patrząc po lokalizacji tych samochodów wnioskuję, że to mieszkańcy bloku 26 z 2 PL.
Jeśli jest to droga publiczna, to w tej sprawie władny jest ZIKiT. I na ogół w takich sprawach interweniuje tak, że zakazuje parkowania na jezdni - stawiając odpowiednie znaki. Co oznacza, że w praktyce po waszej interwencji do ZIKiT zakażą także parkowania na chodnikach i poza miejscami wyznaczonymi (zatoki).
A to źle? Według mnie parkowanie powinno odbywać się jedynie w miejscach do tego wyznaczonych. Z pewnością nie powinno się całkowicie blokować jednego pasa na jedynej drodze wyjazdowej z osiedla. Kwestię parkowania na chodniku już w ogóle przemilczę, bo nie po to są chodniki.
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”