Plac zabaw na osiedlu Centralna Park LC Corp

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Demiko

Re: Plac zabaw na osiedlu Centralna Park LC Corp

Postautor: Demiko » 08 lis 2016, 16:43

Nie sadze, zeby byla mozliwosc wywrzec jakikolwiek wplyw na lcc w tym zakresie. I nawet ciezko im sie dziwic, w koncu wszyscy podpisujacy umowy otrzymali plany i widzieli, jak mala powierzchnie przeznacza sie w nich na plac zabaw. To tak jak gdyby teraz wnioskowac do nich ze wlasciwie to chcialoby sie wieksze miejsca postojowe. Jak to mawiaja 'widzialy galy co braly' ;)

Wrona

Postautor: Wrona » 08 lis 2016, 16:48

Demiko gdzie widziały gały co brały. Widziałeś jak będzie wyposażony plac zabaw przed zakupem?
Ja widziałem gdzie ma być i jak duży. A teraz interesuje mnie co konkretnie tam będzie i bardzo chciałbym by było po prostu jak najwięcej urządzeń dla dzieci tylko tyle bo wiem że plan zagospodarowania jest zatwierdzony i nikt teraz nie będzie powiększał placu.

sidney

Postautor: sidney » 08 lis 2016, 17:23

Zgodnie z warunkami technicznymi:
Rozdział 8. Zieleń i urządzenia rekreacyjne
§ 39.
Na działkach budowlanych, przeznaczonych pod zabudowę wielorodzinną, budynki opieki zdrowotnej (z wyjątkiem przychodni) oraz oświaty i wychowania co najmniej 25% powierzchni działki należy urządzić jako powierzchnię terenu biologicznie czynnego, jeżeli inny procent nie wynika z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.
§ 40.
1. W zespole budynków wielorodzinnych objętych jednym pozwoleniem na budowę należy, stosownie do potrzeb użytkowych, przewidzieć place zabaw dla dzieci najmłodszych i miejsca rekreacyjne dostępne dla osób niepełnosprawnych, przy czym co najmniej 30% tej powierzchni powinno znajdować się na terenie biologicznie czynnym, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.
2. Nasłonecznienie placu zabaw dla dzieci powinno wynosić co najmniej 4 godziny, liczone w dniach równonocy (21 marca i 21 września) w godzinach 10oo-16oo. W zabudowie śródmiejskiej dopuszcza się nasłonecznienie nie krótsze niż 2 godziny.
3. Odległość placów i urządzeń, o których mowa w ust. 1, od linii rozgraniczających ulicę, od okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz od miejsc gromadzenia odpadów powinna wynosić co najmniej 10 m

Według mnie, rozwiązaniem zapewniającym powiększenie powierzchni placu zabaw (nawet w późniejszym terminie za sprawą wspólnoty bez udziału dewelopera) było by wykonanie jego powierzchni jako biologicznie czynnej. Dzięki temu nie zmienimy warunków pozwalania na budowę a co za tym idzie pozwolenia na użytkowanie.
Pytanie... czy są systemowe rozwiązania powierzchni placu zabaw które można uznać za powierzchnię biologicznie czynną. Jedyne co przychodzi mi do głowy to trawa z pokrzywami ;) Ale jeszcze poszukam w wolnej chwili.
A i jeszcze jak by komuś się chciało to niech przeliczy jaką max powierzchnie możemy przeznaczyć na plac zabaw w oparciu o powyższe warunki techniczne ;)

Demiko

Postautor: Demiko » 08 lis 2016, 18:08

sidney pisze:Według mnie, rozwiązaniem zapewniającym powiększenie powierzchni placu zabaw (nawet w późniejszym terminie za sprawą wspólnoty bez udziału dewelopera) było by wykonanie jego powierzchni jako biologicznie czynnej. Dzięki temu nie zmienimy warunków pozwalania na budowę a co za tym idzie pozwolenia na użytkowanie.

A jaki wplyw ma powierzchnia biologicznie czynna na calkowita powierzchnie placu zabaw? Z przytoczonych przez Ciebie zapisow nie wynika takie powiazanie, co wiecej zapisy te nie reguluja powierzchni placu zabaw pozostawiajac to w gestii dewelopera i wskazujac jedynie, ze 30% obszaru placu zabaw ma stanowic powierzchnia biologicznie czynna. Zatem to z powiekszenia placu zabaw powinno wynikac powiekszenie zawartej w nim powierzchni biologicznie czynnej, a nie na odwrot.

sidney

Postautor: sidney » 08 lis 2016, 19:27

Demiko pisze:
sidney pisze:Według mnie, rozwiązaniem zapewniającym powiększenie powierzchni placu zabaw (nawet w późniejszym terminie za sprawą wspólnoty bez udziału dewelopera) było by wykonanie jego powierzchni jako biologicznie czynnej. Dzięki temu nie zmienimy warunków pozwalania na budowę a co za tym idzie pozwolenia na użytkowanie.

A jaki wplyw ma powierzchnia biologicznie czynna na calkowita powierzchnie placu zabaw? Z przytoczonych przez Ciebie zapisow nie wynika takie powiazanie, co wiecej zapisy te nie reguluja powierzchni placu zabaw pozostawiajac to gestii dewelopera i wskazujac jedynie, ze 30% obszaru placu zabaw ma stanowic powierzchnia biologicznie czynna. Zatem to z powiekszenia placu zabaw powinno wynikac powiekszenie zawartej w nim powierzchni biologicznie czynnej, a nie na odwrot.

Poniekąd masz rację, ale nie bierzesz pod uwagę tego, że jeśli masz określoną powierzchnię działki budowlanej to poszczególne jego rodzaje zabudowy (budynek, parkingi, drogi dojazdowe, chodniki, pow. biol. czynne) w oparciu o warunki techniczne mają swoje max i min obszary. I tak, zakładając optimum, że nasz deweloper wykonał zagospodarowanie terenu projektując optymalne wykorzystanie powierzchni zabudowy. Nadmienię tylko, ze drogi dojazdowe i chodniki i place zabaw (w zależności od powierzchni) nie wliczane są do powierzchni biologicznie czynnej. Tak więc, wyszło mu, że przy tej ilości chodników i parkingów zmieści jedynie (wspomniane wcześniej) dwa place zabaw o łącznej pow. 15m2. Więc jeśli chcemy zwiększyć ich pow np do 20m2 to już nie spełniamy warunków technicznych. Więc faktycznie wspomniane 30% nie stanowi problemu, ale pozostałe 70% już tak jesli przekracza "limit".
Dlatego, jedynym rozwiązaniem wg mnie, jest przeliczenie (ale mi się nie chce) rodzajów powierzchni występujących na naszej inwestycji i sprawdzenie jaką max powierzchnie może zajmować przedmiotowy plac zabaw.
Chyba, że ustawimy zabawki na trawnikach. Mi tam nie przeszkadza wydeptana trawa przez ganiające dzieciaki :)

Boston

Postautor: Boston » 08 lis 2016, 21:04

Ja jednak wolalbym, zeby nie deptaly calej trawy i zieleni jaka zostanie zasadzona dookola bloku ( zwlaszcza, ze nie ma w bezposredniej okolicy wiele zieleni)- chcecie zeby wam dzieciaczki sie bawily prosze bardzo od tego jest plac zabaw - taki jaki nam postawia albo dbajacych o swoje pociechy zapraszam do parku AWF znajdujacego sie w okolicy od naszego bloku a i spacer mozecie zaliczyc i zaciesniac wiezi rodzinne :lol:

antek

Postautor: antek » 08 lis 2016, 21:45

Zawsze plac zabaw może być ogrodzony niskim płotkiem (przydaje się, żeby dzieci się nie rozbiegały), ale jego część może być trawiasta - wtedy liczy się jako powierzchnia biologicznie czynna :) A i trawa ewentualnie wydeptana tylko w obrębie ogrodzenia, choć są też bardziej . gatunki traw przeznaczone właśnie na obsiewane takich miejsc.

Pegaso

Postautor: Pegaso » 08 lis 2016, 21:58

Długo nie trzeba było czekać na podział WAM/NAM
Ot Polska - 850 zdań. Będzie wesoło :-)
Zdrowia i spokoju Sąsiadom życzę.

madziks

Postautor: madziks » 08 lis 2016, 23:20

I własnie dlatego LCC na bank nie będzie z nikim dyskutować nad wielkością i jakością placu zabaw :)

sidney

Postautor: sidney » 09 lis 2016, 8:19

Tez tak uważam, że nie będzie dyskutował.
Mamy jednak mały przedsmak zebrań wspólnotowych... będzie sie działo :D

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”