ok
to załóżmy że do każdego mieszkania idzie osobny kabel do mieszkania.
Sygnał trafia najpierw do dekodera,a potem poprzez multiroom można rozdzielić go inne pokoje.
Dobrze dedukuje?
Gniazdka telewizyjne i internetowe w nowym mieszkaniu co do czego - Orlińskiego 6
Re: Gniazdka telewizyjne i internetowe w nowym mieszkaniu co do czego - Orlińskiego 6
Źle. Multiroom jedynie przesyła uprawnienia (klucz deszyfrujący) pomiędzy dekoderami, przez co "czarny obraz" zaczynaja działać. To jego jedyna rola. Każdy dekoder zmieniając kanał zmienia transponder na konwerterze. Nie da się tego ominąć i 1 kabel w mieszkaniu = 1 kanał na wszystkich telewizorach. Jedyna opcja to montaż własnej anteny i konwertera z większą ilością wyjść, ale chyba nie taki był cel, żeby wszyscy mieli tysiące anten na elewacji ...
Ostatnio zmieniony 09 lis 2016, 12:19 przez newkind, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Gniazdka telewizyjne i internetowe w nowym mieszkaniu co do czego - Orlińskiego 6
no właśnie - sprawa zamknięta.
Odnośnie kwestii tv naziemnej.
Sygnał naziemnej jest tylko w gniazdkach czy też w skrzynkach?
W mnie jest tylko w gniazdku, a satelitarny w gniazdku i skrzynce
Odnośnie kwestii tv naziemnej.
Sygnał naziemnej jest tylko w gniazdkach czy też w skrzynkach?
W mnie jest tylko w gniazdku, a satelitarny w gniazdku i skrzynce
Nieprawda bo multiroom jest właśnie do podziału sygnału tak aby można było oglądać różne kanały na dwóch tv
cyfrowypolsat.pl/oferta/telewizja-cyfrowa/multiroom.cp
cyfrowypolsat.pl/oferta/telewizja-cyfrowa/multiroom.cp
Przeczytaj uważnie na stronie :
Twin - dwa wyjścia na konweretrze, dwa kable w mieszkaniu
Quad - cztery wyjścia na konwerterze, cztery kable w mieszkaniu
Skonsultuj ze sprzedawcą możliwość podłączenia w Twoim domu dekoderów dodatkowych. UWAGA: każdy dekoder musi być podłączony do instalacji antenowej. Można podłączyć więcej niż jeden dekoder do jednej anteny przy użyciu konwertera typu "twin" lub "quad" albo podłączyć dekodery do oddzielnych anten satelitarnych.
Twin - dwa wyjścia na konweretrze, dwa kable w mieszkaniu
Quad - cztery wyjścia na konwerterze, cztery kable w mieszkaniu
Faktycznie nie doczytałem ale i tak zasięgnę informacji u źródła czy w moim bloku aby na pewno nie ma możliwości na multiroom 
No a rozjaśnij mi to jak jest rozwiązana sprawa zbiorczej anteny satelitarnej na tyle mieszkań ?

No a rozjaśnij mi to jak jest rozwiązana sprawa zbiorczej anteny satelitarnej na tyle mieszkań ?
Zauważ, że w mieszkaniach na Orlińskiego masz sygnał TV i gniazdka tylko w jednym pokoju - polecieli po kosztach. Podobno na Avii gniazdka TV są w każdym pokoju. Co do instalacji na dachu to musi być jakiś albo multiswitch albo coś takiego - to już wyższa szkoła jazdy, na której ja się nie znam 

wojtekf pisze:Faktycznie nie doczytałem ale i tak zasięgnę informacji u źródła czy w moim bloku aby na pewno nie ma możliwości na multiroom
Ja zasiegalam u różnych źródeł. W bx, u administracji, u wykonawców. Nie ma możliwości rozdzialu sygnału. Do Twojego mieszkania w "serwerowni" jest jeden sygnał sat i na tym koniec. Multiroom możesz miec tylko na zasadzie chce miec dwa telewizory i oglądać raz na jednym raz na drugim. Niezależnie się nie da co dla mnie jest niezrozumiałe bo zastosowanie anteny zbiorczej tu nie ma sensu. Jesli juz jest to powinna być możliwość modyfikacji ustawień tak żeby spełniała jak najwięcej funkcji.
Czy ktoś wie z której serii Legranda są te gniazdka?
Już chyba wiem. Wygląda na Niloe Eco.
Już chyba wiem. Wygląda na Niloe Eco.
Odświeżeń trochę celem podsumowania. Czyli do jednego gniazdka podpisać się upc - satelita - i mamy od nich tv. Drugie gniazdko mogę rozgałęzic - tv naziemna - i poprowadzić do pozostalach pokoi? Mogę jakoś sprawdzić które to naziemna ?
Pytanie 2 - chce porobić gniazdka do internetu w każdym pokoju. Jakie mamy kable w bloku? Kat 5e czy 6 czy może wyżej? Chce położyć w mieszkaniu 6 ftp ale jeśli w bloku działają po 5e to będzie to bez sensu.
Pytanie 2 - chce porobić gniazdka do internetu w każdym pokoju. Jakie mamy kable w bloku? Kat 5e czy 6 czy może wyżej? Chce położyć w mieszkaniu 6 ftp ale jeśli w bloku działają po 5e to będzie to bez sensu.
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”