Parking osiedlowy Avia / Orlińskiego w Krakowie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
kazlev

Re: Parking osiedlowy Avia / Orlińskiego w Krakowie

Postautor: kazlev » 25 lis 2016, 17:55

Jak pisałem na forum mojego bloku (Avia 3) miałem taką sytuacje że mnie informowali że miejsca wszyststkie są zajęte a koniec końców mam jedno:

"Napisałem więc maila do budimexu i w odpowiedzi dostałem informację że miejsca w parkingu są jeszcze wolne, natomiast wszystkie zewnętrzne zarezerwowane. Przypomniałem się jeszcze 2 razy i informacja była cały czas taka sama - nie ma możliwości kupna miejsca zewnętrznego, wszystko zarezerwowane. Jako że czułem że mi nie piszą całkiem pracy poszedłem do nich i porozmawiałem z innym handlowcem. Pani z którą tym razem rozmawiałem udzieliła mi takich informacji:
1) nie wszystkie miejsca przy bloku są jeszcze zakupione, kilka jest jeszcze wolnych ale są one przypisane do dużych niesprzedanych mieszkań,
2) miejsc w garażu jest jeszcze sporo
3) co jakiś czas będą sprzedawać po kilka miejsc parkingowych na parkingu koło Orlińskiego 4
Oczywiście najbardziej intersowały mnie miejsca z punktu pierwszego - pani kazała mi napisać w mailu podanie o udostępnienie do sprzedaży miejsca z dostęnej jeszcze puli (musiałem napisać wielkość mieszkania, która jest istotna - 62m) i poczekać na odpowiedź. Jeżeli by się nie udało Pani miała dać znać jak ruszy sprzedaż miejsc z punktu 3. Po kilku dniach dostałem jednak odwiedź pozytywną i możliwość wyboru jednego z 4 dostępnych miejsc. No i jak już pisałem dziś podpisałem umowę. Piszę to wszystko bo może komuś jeszcze uda się kupić takie miejsce.
Pozdrawiam."

mik

Postautor: mik » 28 lis 2016, 12:20

Dzięki za informację :)

mik

Postautor: mik » 29 lis 2016, 17:20

Swoją drogą zapytam, może ktoś będzie wiedział.

Jak to jest z wprowadzaniem zakazu parkowania bez identyfikatora spółdzielni na drogach publicznych? Czy to jest w ogóle zgodne z prawem?

Nowy

Postautor: Nowy » 29 lis 2016, 21:27

mik pisze:Jak to jest z wprowadzaniem zakazu parkowania bez identyfikatora spółdzielni na drogach publicznych? Czy to jest w ogóle zgodne z prawem?

To są drogi i parkingi na terenie spółdzielni, więc mogą sobie zrobić zakazy czy postawić szlabany, jeśli chodzą. Drogi publiczne, to np. Włodarczyka czy Kłosowskiego, wzdłuż nich są darmowe parkingi miejskie.

mik

Postautor: mik » 30 lis 2016, 9:34

Chyba pod warunkiem, że te drogi nie są na działkach miejskich tylko rzeczywiście na działkach spółdzielni. Inaczej całe miasto (wszyscy mieszkańcy) płaci za obsługę takiej drogi a korzystają tylko wybrani.
Ktoś się orientuje kto jest właścicielem gruntu np. takiej drogi jak ta koło ". drzew" nad pasem? Chodzi o przedłużenie Włodarczyka w stronę kościoła.

szt

Postautor: szt » 30 lis 2016, 10:24

mik pisze:Chyba pod warunkiem, że te drogi nie są na działkach miejskich tylko rzeczywiście na działkach spółdzielni. Inaczej całe miasto (wszyscy mieszkańcy) płaci za obsługę takiej drogi a korzystają tylko wybrani.
Ktoś się orientuje kto jest właścicielem gruntu np. takiej drogi jak ta koło ". drzew" nad pasem? Chodzi o przedłużenie Włodarczyka w stronę kościoła.

Nowy wyraźnie napisał, że to są działki spółdzielni i tak rzeczywiście jest. Jeśli chcesz sobie poanalizować strukturę własności działek to możesz to zrobić na tym portalu: http://msip2.um.krakow.pl/ musisz tylko znaleźć odpowiednią warstwę.

mik

Postautor: mik » 01 gru 2016, 9:00

Mam, znalazłem, dzięki.

Tylko Hynka, Włodarczyka i Kłosowskiego są gminne

Yassa

Postautor: Yassa » 01 gru 2016, 10:34

A Kremskiego, U. Polanieckiego i Braci Schindlerów?

mik

Postautor: mik » 02 gru 2016, 9:43

Aż tak daleko nie sięgałem

mik

Postautor: mik » 06 gru 2016, 17:24

Czy ktoś z Avii 1 wie co się dzieje z miejscami zewnętrznymi?

Pytałem BX ale milczą. Nie powiedzieli nic innego jak "nie prowadzimy sprzedaży miejsc zewnętrznych". Bez żadnego dodatkowego tłumaczenia.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”