Odbiory nowych mieszkań do dewelopera Budimex w inwestycji Avia 2 Kraków
Re: Odbiory nowych mieszkań do dewelopera Budimex w inwestycji Avia 2 Kraków
Mam pytanko do osób, które dostały informacje o drugim terminie odbioru pousterkowego. Czy tutaj też Budimex dzwonił do Was z tygodniowym wyprzedzeniem, po czym przesyłał Wam pismo?
Ja dzisiaj dzwoniłam i się umówiłam na 29.11. Pani powiedziała że przyślą jeszcze mailem potwierdzenie.
mireio pisze:Ja także nie odebrałam mieszkania. Kilkanaście usterek, w czym pęknięta ościeżnica w oknie balkonowym w dwóch miejscach, obita od wkrętarki. Pan inspektor i montażysta okna stwierdzili, że będą sklejać... Widzę, że problem ościeżnic jest dość częsty. W jaki sposób naprawiono Wam usterki?
Ja kolejny odbiór mam 28 listopada. Podobno, jeśli Budimex nie wystosował po pierwszym odbiorze pisma, wszystkie usterki będą usunięte.
Kolejnymi usterkami były:
wadliwe uszczelki w oknie.
pęknięta wylewka w przedpokoju (odpuściłam temat, bo czymś naprawili)
porysowane parapety
jakaś twarda bulwa w ścianie
brak kąta w łazience
obite futryny drzwi (podobno do zgłoszenia administracji)
brudna ściana na balkonie (odciśnięte dłonie)
itp itd.
Dołączam kilka zdjęć.
Życzę Wam powodzenia z odbiorami!
Pozdrowienia od sąsiadki z mieszkania 64
PS. Macie jakieś pomysły aranżacji łazienki?
My po drugim odbiorze i niestety nieodebrane- większość usterek nadal nie naprawiona (obite okno, brak kąta prostego w sypialni- porażka, próbowali to naprawić poprzez nadkucie paska o szerokości kilku centymetrów na ścianie

A czy ktoś wie jak wygląda odbiór części wspólnych w takim bloku? Kto sprawdza czy wszystko jest zgodnie z projektem (wykończenie klatek schodowych, otoczenia bloku, śmietniki itp)?
Ja też nie odebrałam przy drugim podejściu.
Po 30 dniach na drugim terminie odbioru okazało się, że najpoważniejsza usterka czyli pęknięta ościeżnica jest nienaprawiona.
Wezwali gościa, który na poczekaniu chciał się sprawą zająć.
Niepoważni są.
Parapety porysowane. Podobne próby naprawy jak powyżej, sprajem.
Po zadymie, okno mamy w miarę porządnie zreperowane. Zamiast wymiany parapetów zdecydowałam się na przeniesienie grzejnika w łazience. I materiał.
Czekam aż poinformują mnie o kolejnym terminie odbioru.
Po 30 dniach na drugim terminie odbioru okazało się, że najpoważniejsza usterka czyli pęknięta ościeżnica jest nienaprawiona.
Wezwali gościa, który na poczekaniu chciał się sprawą zająć.
Niepoważni są.
Parapety porysowane. Podobne próby naprawy jak powyżej, sprajem.
Po zadymie, okno mamy w miarę porządnie zreperowane. Zamiast wymiany parapetów zdecydowałam się na przeniesienie grzejnika w łazience. I materiał.
Czekam aż poinformują mnie o kolejnym terminie odbioru.
Witam wszystkich,
nie do końca w temacie ale czy byłby ktoś na tyle dobroduszny i podziali się dokumentacją podwykonawczą jaką otrzymał do odebranego mieszkania? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda zanim niemile zaskoczą mnie a odbiorze.
nie do końca w temacie ale czy byłby ktoś na tyle dobroduszny i podziali się dokumentacją podwykonawczą jaką otrzymał do odebranego mieszkania? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda zanim niemile zaskoczą mnie a odbiorze.
Czy macie pozakładane blokady na termostatach w mieszkaniu? U mnie maksymalnie można zmniejszyć na 1 nie da się całkowicie zakręcić grzejnika.
To zabezpieczenie przed użyszkodnikami którzy chcieliby wyłączyć ogrzewanie, zagrzybić sobie mieszkanie i zgłaszać pretensje z tytułu gwarancji.
tacy cacy to zakręcają zawór na klatce i termostat im nie przeszkodą w hodowli grzyba
grzyba ciężko będzie wyhodować przy wentylacji mechanicznej ale można próbować
raczej jest to po to żeby zachować zasady fair play w kosztach ogrzewania mieszkań w ramach stosunków ścienno-sąsiedzkich, ale jak pojedziesz na ferie i dasz wajchę na zero to masz do tego prawo, po powrocie będziesz miał temperaturę lodówkową we własnym M oby na +ie (sprawdzone mam mechaniczną i wajchę on off na klatce)
grzyba ciężko będzie wyhodować przy wentylacji mechanicznej ale można próbować
raczej jest to po to żeby zachować zasady fair play w kosztach ogrzewania mieszkań w ramach stosunków ścienno-sąsiedzkich, ale jak pojedziesz na ferie i dasz wajchę na zero to masz do tego prawo, po powrocie będziesz miał temperaturę lodówkową we własnym M oby na +ie (sprawdzone mam mechaniczną i wajchę on off na klatce)
Witam odbierających mieszkania.
proszę o informację jaki czas minął Wam pomiędzy pierwszym a drugim podejściem do odbioru.
i o jakim czasie mówią przedstawiciele developera odnośnie do trzeciego terminu?
swoją drogą ciekaw jest co się szybciej skwasi - to wino musujące w pakiecie odbiorczym , czy atmosfera po np. trzecim nieudanym podejściu do przekazania mieszkania.
chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach.
proszę o informację jaki czas minął Wam pomiędzy pierwszym a drugim podejściem do odbioru.
i o jakim czasie mówią przedstawiciele developera odnośnie do trzeciego terminu?
swoją drogą ciekaw jest co się szybciej skwasi - to wino musujące w pakiecie odbiorczym , czy atmosfera po np. trzecim nieudanym podejściu do przekazania mieszkania.
chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach.
Pokahontas pisze:Witam,
Bylismy dzis na palnowym odbiorze mieszkania. Bylismy z inspektorem budowalnym, tak wiec dogłębnie sprawdził nam mieszkanie.
W kuchni dwa rogi nie mialy kąta prostego( roznica 2-3 cm),
Okna i szyby na balkonie byly brudne co utrudnilo sprawdzenie czy nie ma zadnych rys,
Jeden parapet porysowany, miedzy parapetem a sciana byly szpary, tak samo przy drzwiach wejsciowych( wchodzilo swiatlo). Pani poinformowala nas ze jak odbieramy mieszkanie to takie jakie jest, a jesli chceby by nam je poprawili to nie daje nam kluczy. Jakim cudem wy odebraliscie klucze, a macie poprawki?
Możesz polecić inspektora, z którym odbieraliście mieszkanie?
Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”