Budowa wybiegu dla psów - roboty ziemne pomiędzy Kłosowskiego a Orlińskiego

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
maciek

Budowa wybiegu dla psów - roboty ziemne pomiędzy Kłosowskiego a Orlińskiego

Postautor: maciek » 08 gru 2016, 20:35

Od kilku dni trwają intensywne roboty ziemne na działce między ul. Kłosowskiego a ul. Orlińskiego (obok bloku nr 26 (2PL). Zastanawia mnie co tam będzie czy bardzo duży plac zabaw dla dzieci czy też "plac zabaw dla ... psów ? Gdyby miał to być plac zabaw - taki np. jak przy ul. Dąbrowskiej to jest to fajny pomysł i tłumaczy likwidację małych placyków zabaw między blokami na os. II Pułku. Jeśli natomiast ma to być park rozrywki dla psów ... to załamuję ręce i coraz bardziej się boję jak ma ta przyszłość wyglądać. . . . :o

szt

Re: Budowa wybiegu dla psów - roboty ziemne pomiędzy Kłosowskiego a Orlińskiego

Postautor: szt » 09 gru 2016, 10:09

A co jest złego w budowie infrastruktury dla psów? Co prawda nie mam psa, ale uważam, że takie miejsca w dogęszczanym mieście też są potrzebne.

Nowy

Postautor: Nowy » 09 gru 2016, 10:31

@maciek, wrzucisz jakieś zdjęcia :?: I skoro są prace, to może jest i tablica informacyjna obok nich i coś da się z niej wyczytać :?:

xXx

Postautor: xXx » 09 gru 2016, 12:31

Ja również nie widzę nic złego dla placu zabaw dla psów. Nawet byłby to dużo lepszy pomysł niż kolejny "plac zabaw dla dzieci".

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 09 gru 2016, 14:17

:|
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 15:14 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

Nowy

Postautor: Nowy » 09 gru 2016, 15:22

Wygląda na to, że faktycznie będzie to nowy wybieg dla psów... innowacyjny :)
https://www.facebook.com/noweczyzyny/po ... 7831804770

Moim zdaniem to nie jest zła idea, żeby tworzyć takie miejsca, o ile tylko zachowuje się zdrowe proporcje pomiędzy tego rodzaju inwestycjami, a innymi projektami dla mieszkańców, którzy niekoniecznie posiadają czworonogi :)

maciek

Postautor: maciek » 09 gru 2016, 18:33

Ja również nie widzę nic złego dla placu zabaw dla psów. Nawet byłby to dużo lepszy pomysł niż kolejny "plac zabaw dla dzieci".

Nasze obecne społeczeństwo uznaje wyższość posiadania psa nad posiadanie dzieci - można wywnioskować po tego typu wypowiedziach.
Jak wspomniałem na terenie spółdzielni likwiduje się małe place zabaw między blokami, wiesza się tablice z zakazem gry w piłkę, jazdy na rolkach itp. Nie jest to oczywiście wina spółdzielni, lecz jest to obraz zmiany sposobu postrzegania przez społeczeństwo. Wygodniej jest mieć pieska niż dziecko - po prostu. Po prostu w obecnych czasach wygodnie żyjemy. A co stanie się jak będziemy za wygodnie żyli - pokazuje 'eksperyment Calhouna" (tak dla zainteresowanych).
Swego czasu był tam projekt powstania strefy rekreacji - boisko, itp . Strefa rekreacji faktycznie powstanie tyle, że dla psów.
Ciekawe jak latem koło takiego psiego wychodka będzie się przechodzić (choć oczywiście są i tacy co po swoim pupilu sprzątają)
Ciekawe ilu ludzi będzie przyjeżdżać samochodami do tego innowacyjnego "parku".

Ehhh starczy, bo jeszcze niektórzy mnie zlinczują.

Karo88

Postautor: Karo88 » 09 gru 2016, 18:54

Porażka...

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 09 gru 2016, 20:37

Nazywa się to demoralizacja. Ktoś nie chcą, żeby dzieci, młodzież wychowywała się w duchu wartości, tylko tego wszechobecnego syfu: narkotyki, alkohol, dopalacze, papierosy, smartfony itp. Zgodzicie się ze mną, że zamiast tego g _ _ _ a lepiej zagrać w piłkę, pobawić się na placu zabaw lub w chowanego. Wiem jak dzisiaj jest, ale wychowałem się na wartościach dzięki czemu nie powiem drugiemu człowiekowi na ulicy s _ _ _ _ _ _ _ _j chociaż znam przekleństwa. Wartościową formą rozrywki jest Piknik Lotniczy w Czyżynach i dlatego właśnie niektórzy walczą, żeby pozbyć się tej imprezy. W czyimś interesie jest, by społeczeństwo wyrastało na głupich, łatwych w zmanipulowaniu, bez wartości.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, 15:21 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

adi

Postautor: adi » 10 gru 2016, 0:42

Nie popadałbym w takie skrajności... Choć faktycznie, jak dla mnie, jeśli chodzi o to, inwestycje dla kogo powinny być wyżej w hierarchii, czy dla dzieci (place zabaw dla mniejszych i boiska, siłownie dla większych), czy dla zwierzaków, to w sytuacji niedoboru jednych i drugich, wydaje się, że jednak potrzeby piesków i kotków powinny zejść na drugi plan jednak. Tym bardziej, że przecież mamy już niedaleko w dzielnicy wybieg dla psów... Ale też nie mówię, że to jakiś skandal specjalny, pewnie właściciele czworonogów będą tu mieli odrębne zdanie :)

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”