Miesięczny koszt utrzymania miejsca postojowego naziemnego i w garażu - Avia
Osiedle Avia - kosty utrzymania miejsca postojowego w garażu
mam pytanie do osób z bloków Avia 4 i Avia 6. Czy utrzymanie miejsca garażowego dalej kosztuje te 160 zł? Czy udało się może obniżyć tą kwotę?
Re: Osiedle Avia - kosty utrzymania miejsca postojowego w garażu
bardzo dobre pytanie
z tego co znalazlem na forum w Avia 1 czynsz z miejsce postojowe wynosi: 28 m2 x 4,x zl co dawało około 115 zł + podatek około 220 zł za 1 rok
jak teraz jest w Avia 4 i 6?
za 2 miesiace odbieram mieszkanie na Avia 5 i ciekawy jestem ile mi przyjdzie zaplacic
z tego co znalazlem na forum w Avia 1 czynsz z miejsce postojowe wynosi: 28 m2 x 4,x zl co dawało około 115 zł + podatek około 220 zł za 1 rok
jak teraz jest w Avia 4 i 6?
za 2 miesiace odbieram mieszkanie na Avia 5 i ciekawy jestem ile mi przyjdzie zaplacic
valmont pisze:(...) w Avia 1 czynsz z miejsce postojowe wynosi: 28 m2 (...)
sąd taka wielkość? sprawdziłem na umowie i w Avia 3 miejsca w garażu mają 12,5 m2
maniekmal pisze:valmont pisze:(...) w Avia 1 czynsz z miejsce postojowe wynosi: 28 m2 (...)
sąd taka wielkość? sprawdziłem na umowie i w Avia 3 miejsca w garażu mają 12,5 m2
Bo w przypadku hali garażowej, czynszu nie płaci się jedynie za powierzchnię samego miejsca postojowego (12,5 m2), ale za udział w całej hali garażowej, który wynosi około 28 m2.
aaa ok. Czyli na razie widać, że nie udało się zbić tej chorej kwoty?
Moja sugestia dla Was - na kolejnym zebraniu uchwalcie sobie inną stawkę eksploatacji dla mieszkań, miejsc postojowych na zewnątrz / w garażu i komórek.
To nie jest niemożliwe. Ani specjalnie trudne. Excel i trochę chęci wystarczy - wiem, bo sama to nieraz robiłam. Da się podzielić koszty całkiem sprawiedliwie pomiędzy te rzeczy, ale nie róbcie tego na pałę, tylko policzcie.
To nie jest niemożliwe. Ani specjalnie trudne. Excel i trochę chęci wystarczy - wiem, bo sama to nieraz robiłam. Da się podzielić koszty całkiem sprawiedliwie pomiędzy te rzeczy, ale nie róbcie tego na pałę, tylko policzcie.
@eve a wam się udało coś takiego zrobić? i po takim zabiegu jak wyglądają koszty utrzymania miejsca w garażu?
Nie pamiętam kwot, robiłam to dla wielu budynków, zawodowo, ale od kilku lat robię coś innego 
Natomiast większość wspólnot mieszkaniowych pod moją opieką miało inne stawki eksploatacji dla różnych lokali - ustala się w drodze uchwały.
Zawsze dobrze mieć zarząd wspólnoty wybrany spośród właścicieli i który patrzy firmie administrującej na ręce.
Jego też wybiera się w drodze uchwały
PS: polecam do poduszki ustawę o własności lokali. Nie jest długa

Natomiast większość wspólnot mieszkaniowych pod moją opieką miało inne stawki eksploatacji dla różnych lokali - ustala się w drodze uchwały.
Zawsze dobrze mieć zarząd wspólnoty wybrany spośród właścicieli i który patrzy firmie administrującej na ręce.
Jego też wybiera się w drodze uchwały

PS: polecam do poduszki ustawę o własności lokali. Nie jest długa

-
Re: Miesięczny koszt utrzymania miejsca postojowego naziemnego i w garażu - Avia
Czy ktos moe mi wyjasnic jak ise oblicza udzial miejsca postojowego w hali garazowej? Kupilam miejsce postojowe w Avii 7. Z tego co sie orientuje to z 23 z 62 miesjs podziemnycn jes twolna (czyli ok 1/3). Czy to oznacza ze przez to czynsz za parking podziemny bedzie wyzszy???
Re: Miesięczny koszt utrzymania miejsca postojowego naziemnego i w garażu - Avia
Jeśli chodzi o to, kto płaci czynsz za niesprzedane miejsca postojowe w nowym bloku, to zdaje się, że robi to właściciel czyli deweloper Budimex, stąd powinno mu zależeć na możliwie szybkim pozbyciu się tego balastu
Jeśli natomiast chodzi o udział w hali garażowej, jaki masz, to jest to funkcja podziału powierzchni hali, przez liczbę wszystkich miejsc, jakie się w niej znajdują (przy założeniu, że wszystkie są tej samej wielkości).

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”