Koszty miesięczne utrzymania mieszkania na Avii / Orlińskiego

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
MieszkankaAvii7

Re: Koszty miesięczne utrzymania mieszkania na Avii / Orlińskiego

Postautor: MieszkankaAvii7 » 01 sty 2017, 5:12

Ile placicie za czynsz i za jaki metraz?

nadka

Postautor: nadka » 01 sty 2017, 18:24

Koszty utrzymania mieszkania liczcie mniej więcej na poziomie 3 zł od metra kwadratowego (sporo w tym robi ochrona), do tego zaliczki na ogrzewanie, wodę zimną i ciepłą, a do tego opłaty stałe za to. Od mieszkania w o powierzchni ok. 40 m2 na osiedlu Orlińskiego wychodzi ok. 300 złotych, ale to jeszcze przed weryfikacją zaliczek, powinno spaść, bo wody zużywam mniej niż prognozowano, nie wiem jak będzie z ogrzewaniem, bo lubię mieć ciepło w mieszkaniu :) I to są koszty przy jednej mieszkające osobie. Na początku jest jeszcze nieco więcej, przez koszt kontenerów do wywożenia odpadów budowlanych powstałych w czasie wykańczania mieszkań :)

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 16 mar 2017, 13:34

nadka pisze:Koszty utrzymania mieszkania liczcie mniej więcej na poziomie 3 zł od metra kwadratowego (sporo w tym robi ochrona), do tego zaliczki na ogrzewanie, wodę zimną i ciepłą, a do tego opłaty stałe za to. Od mieszkania w o powierzchni ok. 40 m2 na osiedlu Orlińskiego wychodzi ok. 300 złotych, ale to jeszcze przed weryfikacją zaliczek, powinno spaść, bo wody zużywam mniej niż prognozowano, nie wiem jak będzie z ogrzewaniem, bo lubię mieć ciepło w mieszkaniu :) I to są koszty przy jednej mieszkające osobie. Na początku jest jeszcze nieco więcej, przez koszt kontenerów do wywożenia odpadów budowlanych powstałych w czasie wykańczania mieszkań :)

Nowa propozycja zarządcy (Avia 2) to 4 zł za m2,przy ochronie całodobowej.
Z jakiego zarządcy usług Państwo korzystają ? Jeśli też można prosić numer bloku...

E9KCP14

Postautor: E9KCP14 » 16 mar 2017, 13:41

Cześć,

mamy mieszkanie 67m2 i przyszedł nam czynsz do zapłaty 647zł.

Na tą kwotę składa się kilka pozycji.

Opłaty są przed weryfikacją.

Moje pytanie,
1.kiedy nastąpi weryfikacja zaliczek?
2. Czy da się obniżyć koszt " opłata eksploatacyjna" który wynosi 3,27zł za m2.

Pozdrawiam

gucio

Postautor: gucio » 16 mar 2017, 13:45

czyli 10zl za metr :o :o :o :o :o :o :o
to chyba nawet na Lubiczu nie maja takich stawek ...

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 16 mar 2017, 16:58

E9KCP14 pisze:Cześć,

Moje pytanie,

Pozdrawiam

czyli za mieszkanie aktualnie płacisz 219,09 (jest to pewnie kwota z ochrona, jak się jej pozbędzie koszty spadną).
Od reszty czyli 427,91 odejmij sobie opłatę z komórkę, miejsce postojowe, śmieci.
To co ci zostanie to zaliczki na wodę i ogrzewanie rozliczane co pół roku płacisz za tyle ile zużyjesz.
Wiec nie wydaje mi się żeby było drogo

nadka

Postautor: nadka » 16 mar 2017, 21:35

Rozliczenia kosztów mieszkania ma się chyba odbywać co pół roku mniej więcej. Warto sprawdzić ile kosztuje ochrona, bo pewnie sporo tego wychodzi. Dużo też zależy od liczby zadeklarowanych osób w mieszkaniu, np. zaliczki na wodę, chyba po dwa metry sześcienne są przewidziane na osobę, trudno tyle zużyć, przynajmniej jeśli ma się prysznic, nie wiem jak przy wannie :)

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 17 mar 2017, 19:23

Trohgal pisze:
E9KCP14 pisze:Cześć,

Moje pytanie,

Pozdrawiam

czyli za mieszkanie aktualnie płacisz 219,09 (jest to pewnie kwota z ochrona, jak się jej pozbędzie koszty spadną).
Od reszty czyli 427,91 odejmij sobie opłatę z komórkę, miejsce postojowe, śmieci.
To co ci zostanie to zaliczki na wodę i ogrzewanie rozliczane co pół roku płacisz za tyle ile zużyjesz.
Wiec nie wydaje mi się żeby było drogo

Dla przykładu, koszty na Avii 2 z ochroną całodobową po zebraniu wspólnoty mogą wzrosnąć do 4 zł za m2. To jest gruba przesada.
Mam mieszkanie na Krowoderskich Zuchów, blok ok 15 lat a koszt za m2 to 3 zł/m2 z monitoringiem, ochroną oraz funduszem remontowym.
Lokalizacja nie do porównania, standard ten sam...

Foster

Postautor: Foster » 16 wrz 2018, 22:32

Powiedzcie mi proszę, co tu jest nie tak - dostałam rachunek na miesiąc październik za jeszcze niezamieszkane mieszkanie w Avii 8. Kwota - 504 zł nie wliczając opłaty za miejsce garażowe, mieszkanie 43m2. Wychodzi 11,72zl/m2 :shock: pani z budimexu przy sprzedaży mieszkania mówiła, że opłaty będą mieściły się w granicach 4 zł/m2. Nie liczę nawet na takie ceny, ale przyznaję, że mieszkając samej i płacąc ratę za kredyt mieszkanie tutaj wyjdzie mnie drozej niż wynajęcie 3 pokoi bliżej centrum. Sama ochrona miesięcznie ma kosztować mnie 142zl!

Czy jest jakaś szansa na obniżenie tych opłat? Wie ktoś coś z doświadczenia przy innych blokach?

AnnaNY

Postautor: AnnaNY » 17 wrz 2018, 9:53

Foster pisze:Powiedzcie mi proszę, co tu jest nie tak - dostałam rachunek na miesiąc październik za jeszcze niezamieszkane mieszkanie w Avii 8. Kwota - 504 zł nie wliczając opłaty za miejsce garażowe, mieszkanie 43m2. Wychodzi 11,72zl/m2 :shock: pani z budimexu przy sprzedaży mieszkania mówiła, że opłaty będą mieściły się w granicach 4 zł/m2. Nie liczę nawet na takie ceny, ale przyznaję, że mieszkając samej i płacąc ratę za kredyt mieszkanie tutaj wyjdzie mnie drozej niż wynajęcie 3 pokoi bliżej centrum. Sama ochrona miesięcznie ma kosztować mnie 142zl!

Czy jest jakaś szansa na obniżenie tych opłat? Wie ktoś coś z doświadczenia przy innych blokach?

Coś za duże te opłaty. Ja przy większym mieszkaniu płacę mniej . Możesz liczyć na obniżenie za zużycie wody bo teraz w rachunkach masz prognozę. Więc jeśli jeszcze nie remontujesz i nie mieszkasz to trochę spadnie opłata.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2018, 9:57 przez AnnaNY, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”