Ochrona w bloku Avia 2 - co z nią dalej, czy warto utrzymywać

Forum przeznaczone dla osób, które zamieszkają na osiedlu Avia 2 budowanym przez Budimex w Czyżynach.
D89

Re: Ochrona w bloku Avia 2 - co z nią dalej, czy warto utrzymywać

Postautor: D89 » 29 gru 2016, 18:35

szt pisze:ad 1. Dlaczego narzucasz prywatnemu właścicielowi co ma robić ze swoją własnością? Jeśli właściciele poprzez uchwałę zdecydują, że nie chcą ochrony to dlaczego nie? Komuna się skończyła, nie może jeden towarzysz decydować za wszystkich ;)
Nic nie narzucam i za nikogo nie decyduje. Każdy sam decydował czy chce kupić mieszkanie na osiedlu z ochroną czy bez - miał wybór i jasną informację. Dlaczego niby ktoś świadomie się zdecydował na mieszkanie w bloku z ochroną i teraz chce ją likwidować?

Poza tym jakbyś przeczytał cały temat to widziałbyś że kilka postów wyżej przedstawiłem pomysł objęcia całego osiedla wspólną siecią monitoringu i ochroną. Co do obaw o koszty: jak już pisałem mój pomysł pozwala na redukcję z 8 do 2 etatów, koszt montażu będzie niższy niż dwumiesięczne wydatki na utrzymywanie stanu istniejącego. Niestety na realizację tego planu muszą się zgodzić wszystkie wspólnoty i musimy poczekać do zakończenia budowy wszystkich bloków.

szt

Postautor: szt » 29 gru 2016, 19:43

Prawo do decydowania o swojej własności nie kończy się w momencie zakupu mieszkania na tym czy innym osiedlu. Znam wspólnoty, które zrezygnowały z takich usług jak ochrona a więc nie jest to żadne science fiction.

O każdym z 8-iu etatów o którym piszesz będą niezależnie od siebie decydować poszczególne wspólnoty, które mają lub będą mieć podpisane niezależne umowy z firmami ochroniarskimi.

nadka

Postautor: nadka » 30 gru 2016, 11:02

Niby Orlińskiego miało być osiedlem bez ochrony, ale jednak ochrona tam była i pierwsza wspólnota (Orlińskiego 4) ostatnio się jej pozbyła. A jeśli chodzi o koszty ochrony, to od przyszłego roku mają podobno jeszcze wzrosnąć wraz ze wzrostem minimalnej stawki godzinowej.

jasiek

Postautor: jasiek » 30 gru 2016, 13:39

Jeśli ochroniarz Wam zainterweniuje albo wezwie odpowiednie służby to proszę mnie wołać, chętnie przyjdę to zobaczyć :roll: ;) choć dużo zależy też od tego jak człowiek jest nastawiony do ludzi i swojej pracy :P

tomekAVIA2

Postautor: tomekAVIA2 » 30 gru 2016, 17:59

ja jestem za rozwiązaniem umowy z agencją i nie korzystania z tego typu usług.

Risager

Postautor: Risager » 30 gru 2016, 18:31

Ochraniane miało być osiedle, a nie poszczególne bloki.
Bardzo trafnie sytuację nakreśliła mieszkanka AVIA 4 w innym wątku.

Atena pisze:Czy macie świadomość że płacimy za dwie ochrony?
Pierwsza to ochrona ogrodzenia i działki - facet przy bramie wjazdowej (kwota stosunkowo niska)
Druga to ochroniarz w bloku - działający na terenie wspólnoty (1,09 zł za każdy metr mieszkania i garażu - nie wiem jak z komórką, pewnie też)
No i koszty podwójne!

Jak kupowałem mieszkanie, to powiedziano mi, że osiedle AVIA będzie ogrodzone i chronione. Nikt nie wspominał natomiast, że poszczególne bloki przy Orlińskiego i na os. AVIA również będą miały dedykowane umowy z agencjami ochrony.

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 31 gru 2016, 2:10

Przypadek z latarnią pokazał że w jakiś sposób egzamin zdali:)
Jeśli temat wśród mieszkańców zostanie przegłosowany na TAK to najlepiej na takie usługi zrobić przetarg.To firmy szukają zleceń,wręcz się o nie biją a nie my mamy godzić się na wszystko i za każde pieniądze:)
Koszt miesięczny ochrony to ok.8 tyś.
Wzrost kwoty minimalnej to dobry pretekst ale zwróćmy uwagę na to że te wynagrodzenia nie rosną o 100% a firmy ochroniarskie zatrudniają emerytów lub osoby z grupą inwalidzką (nie ujmując nic tym ludziom,bo wykonują ciężką pracę pod względem ilości godzin czy też oczekiwań ze strony mieszkańców).

U nas zdania były podzielone:żona twierdzi ze ochrona powinna być,a ja raczej sceptycznie nastawiony powoli się przekonuje,choć "ale" pozostaje.
Ciężko to pogodzić wśród tylu mieszkańców,więc pewnie głosowanie rozwiąże tą kwestie.

szt

Postautor: szt » 02 sty 2017, 0:14

Risager pisze:Ochraniane miało być osiedle, a nie poszczególne bloki.
Bardzo trafnie sytuację nakreśliła mieszkanka AVIA 4 w innym wątku.

Atena pisze:Czy macie świadomość że płacimy za dwie ochrony?
Pierwsza to ochrona ogrodzenia i działki - facet przy bramie wjazdowej (kwota stosunkowo niska)
Druga to ochroniarz w bloku - działający na terenie wspólnoty (1,09 zł za każdy metr mieszkania i garażu - nie wiem jak z komórką, pewnie też)
No i koszty podwójne!

Jak kupowałem mieszkanie, to powiedziano mi, że osiedle AVIA będzie ogrodzone i chronione. Nikt nie wspominał natomiast, że poszczególne bloki przy Orlińskiego i na os. AVIA również będą miały dedykowane umowy z agencjami ochrony.

Wiecie gdzie docelowo ma stacjonować ta "osiedlowa" ochrona? Jest w projekcie przewidziana jakaś kanciapa dla nich?

D89

Postautor: D89 » 02 sty 2017, 9:40

Jeszcze przed rozpoczęciem budowy A1 i A3, mniej więcej pomiędzy nimi na tej naszej osiedlowej uliczce stała brama i furtka. Na czas budowy zostały zdemontowane, ale docelowo mają wrócić na swoje miejsce i przy nich będzie pomieszczenie ochrony. Myślę że to właśnie tam można ulokować centralę monitoringu i wspólny posterunek ochrony całego osiedla.

M4334

Postautor: M4334 » 02 sty 2017, 20:51

Według mojego rozeznania rynku utrzymanie stałego posterunku 2 ochroniarzy to w zeszłym roku koszt około 10tys zł a w nowym około 16-18tys. W przypadku opłat 1.09zł przy moim mieszkaniu musiał bym płacić blisko 70zl miesięcznie na utrzymanie ochrony + koszty ochrony stacjonującej na bramie osiedla. Wydając jednorazowo 20 tys możemy mieć wysokiej klasy monitoring, który w przypadkach np kolizji pojazdu z latarnią będzie znacznie bardziej skuteczny. Wiadomo, że ochroniarz może zauważyć kolizje lub nie; zdążyć zareagować lub nie; dogadać się ze sprawcą co do spisania oświadczenia o kolizji lub nie... W przypadku dobrej klasy monitoringu mamy znacznie mniej niewiadomych i oszczędności liczone w dziesiątkach tysięcy. Co do dzikiego parkowania to ochrona może jedynie zwrócić uwagę, że nie można parkować. Jedyną bronią na pirackie parkowanie jest wprowadzenie "strefy zamieszkania" lub ruchu drogowego - wtedy 2-3 interwencje na osiedlu wystarczają do regulacji ruchu na następne miesiące.

Ponadto przy pożegnaniu ochrony na każdej klatce zyskamy funkcjonalne pomieszczenie, które można przeznaczyć na rowerownie lub wózkownie ;)

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”