Wózkownia jest obok, poza tym w pomieszczeniu ochrony są jakieś tablice kontrolne i inne ustrojstwa do których chyba jednak nie powinno być zbyt łatwego dostępu.
Gdyby udało się uzgodnić ochronę i monitoring wspólny dla całego osiedla to byłby koszt 20-30 gr/m2. Wtedy mielibyśmy nagrania z kamer + żywego człowieka do obchodów osiedla i awaryjnej reakcji.
Ochrona w bloku Avia 2 - co z nią dalej, czy warto utrzymywać
-
Re: Ochrona w bloku Avia 2 - co z nią dalej, czy warto utrzymywać
Ja ja kupowalam mieszkanie to tez nie bylo informacji ze ochrona bedzie w kazdym bloku tylko ze jedna na osiedlu.
Doptywalam szczegolowo o koszty i nikt nie wspominal ze trzea placic 1,09zl zajakiegos ochroniazaw bloku i to w dodatku za kazdy metr mieszkania i garazu. Osobisice uwazam ze taki ochroniaz nic nie daje bo nie moze byc na raz wszedzie a jak przyjdzie grupka zbirow to i tak sobie z nimi nie poradzi. Nie usmiecha mi sie tez placic ponad 80zl miesiecznie (mieszkanie plus garaz) za taka ochrone.
Poza tym mam takies doswiadczenia u znajomych ze w bblokach w ktorych jest ochrona to na przekor wiecej jest graficiarzy, szkod itp bo bloki sa "atrakcyjniejsze" dla takich łobuzow.
Jesli bedzie glowosawanie to bede glosowac za pozostaiweniem ochrony calego osiedla a nie mojego bloku
Doptywalam szczegolowo o koszty i nikt nie wspominal ze trzea placic 1,09zl zajakiegos ochroniazaw bloku i to w dodatku za kazdy metr mieszkania i garazu. Osobisice uwazam ze taki ochroniaz nic nie daje bo nie moze byc na raz wszedzie a jak przyjdzie grupka zbirow to i tak sobie z nimi nie poradzi. Nie usmiecha mi sie tez placic ponad 80zl miesiecznie (mieszkanie plus garaz) za taka ochrone.
Poza tym mam takies doswiadczenia u znajomych ze w bblokach w ktorych jest ochrona to na przekor wiecej jest graficiarzy, szkod itp bo bloki sa "atrakcyjniejsze" dla takich łobuzow.
Jesli bedzie glowosawanie to bede glosowac za pozostaiweniem ochrony calego osiedla a nie mojego bloku
Od 1 stycznia ochroniasz ma zarabiac wiecej.
Plusem jest to, że Avia to kompleks budynków. Niebawem oddają Avia 5, Avia 2 wiec koszt ochony powinien być niższy.
Na całe osiedle wystarczy 2 ochroniarzy + monitoring.
Aby całe koszty ekspoatacji mieszkania były niskie to najlepiej by było jakby 1 administrator zarzadzał całością.
Plusem jest to, że Avia to kompleks budynków. Niebawem oddają Avia 5, Avia 2 wiec koszt ochony powinien być niższy.
Na całe osiedle wystarczy 2 ochroniarzy + monitoring.
Aby całe koszty ekspoatacji mieszkania były niskie to najlepiej by było jakby 1 administrator zarzadzał całością.
-
Mam "małe" doświadczenie związane z ochroniarzami osiedli i powiem tak: 2 ochroniarzy spokojnie wystarczy, na zmianę jeden robi obchód wokół osiedla, a drugi siedzi przy monitorach i mają łączność bezprzewodową ze sobą. Jak coś się dzieje to ten od monitorów informuje tamtego, a ten z kolei uda się błyskawicznie na miejsce. Tak to działa na takich osiedlach i koszty wtedy nie są duże.
Jeśli chcecie mieć dwóch ochroniarzy na zmianie to ogółem musicie zatrudnić 8 osób dla całodobowej ochrony ;p
Tak ale wtedy wypada po 1 etat na każdy blok osiedla, a w chwili obecnej każdy blok utrzymuje 4 etaty, więc koszty wspólnej ochrony będą 4 razy niższe. Uwzględniając koszt utrzymania monitoringu to liczmy że 3 razy niższe.
Tak jak pisałem wyżej - utrzymanie 2 ochroniarzy na stałych posterunkach to kwota ok. 18 000zł w skali miesiąca. W skali roku to ponad 200 000 zł do wydania z kieszeni każdego właściciela mieszkania. Jeśli ktoś uważa, że faktycznie warto to proszę o informację co zyskamy? Opierając się na moim doświadczeniu we współpracy z firmami ochroniarskimi, to mam niestety bardzo kiepską opinię - chyba, że specyfika obiektu dyktuje obowiązkową obecność pracowników ochrony. Ochrona na bramie osiedla wydaje się całkowicie wystarczająca.
ja też uważam, że monitoring całego osiedla + 2 ochroniarzy max to najlepsze rozwiązanie.
1 jest potrzebny w ciagu dnia do siedzenia przy monitorach od 6 do 14, od 14 do 20 -
od 20 do 6 rano potrzebnych jest 2
razem to jest 7x8= 56 godzin
drugi 7 x 6= 42 godziny
od 20 do 6 jest 10 godzin - 2x10x7= 140 godzin
Razem to daje: 238 godzin wiec teoretycznie aż 6 potrzeba ochroniarzy ale myślę, że znajdziemy takich, którzy chętnie nadgodziny będą brać i pracować będą nawet 60 godzin tygodniowo wiec wystarczy 4-5 na całe osiedle co daje zaledwie koszt utrzymania zaledwie 0.5 ochroniarza na budynek
od 20 do 6 rano potrzebnych jest 2
razem to jest 7x8= 56 godzin
drugi 7 x 6= 42 godziny
od 20 do 6 jest 10 godzin - 2x10x7= 140 godzin
Razem to daje: 238 godzin wiec teoretycznie aż 6 potrzeba ochroniarzy ale myślę, że znajdziemy takich, którzy chętnie nadgodziny będą brać i pracować będą nawet 60 godzin tygodniowo wiec wystarczy 4-5 na całe osiedle co daje zaledwie koszt utrzymania zaledwie 0.5 ochroniarza na budynek
-
Wciaz macie ochroniarzy?
Z tego co widze na forum orlinskiego to taksporo blokow o grudnia/stycznia zrezygnowalo z ochrony ktorej koszty wzrosly ponoc dwukrotnie
Z tego co widze na forum orlinskiego to taksporo blokow o grudnia/stycznia zrezygnowalo z ochrony ktorej koszty wzrosly ponoc dwukrotnie
Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”