Cześć,
Czy ma może ktoś już internet od UPC / Netii w budynku Avia 2?
Chciałbym zapytać czy router wifi podłączają do przewodu koncentrycznego czy do gniazdka sieciowego RJ45?
Problem polega na tym, iż muszę przenieść w salonie wszystkie gniazdka niskiego napięcia na drugą ścianę (2x RTV/SAT,RJ45). Chciałbym zminimalizować nakład pracy i kosztów (muszę kupić gniazdka w innym kolorze niż standardowe białe). Jeśli np. UPC montuje internet przy wykorzystaniu RJ45, który też jest w przedpokoju to wystarczyłoby abym przeniósł tylko 1 gniazdko RTV w celu podłączenia kablówki.
Z góry dzięki za pomoc
Instalacja routera UPC w nowym mieszkaniu i przeniesienie gniazdek os. Avia
Re: Instalacja routera UPC w nowym mieszkaniu i przeniesienie gniazdek os. Avia
na koncentryku i daje wlasne gniazdko
Ok, czyli nie ma sensu przenosić RJ45 w salonie na drugą ścianę - mogę zamurować
Jeszcze jedno pytanie - "daje własne gniazdko" oznacza, że demontuje to które jest w ścianie w salonie i wymienia na swoje?
Pytam, bo salonie mam 2 gniazdka: w jednym mam 3 wyjścia a'la koncentryczne a w drugim jedno wyjście - czy obydwa są potrzebne jeśli chcę mieć internet + kablówkę? Zamiast którego z nich monter daje własne gniazdko przy instalacji?

Jeszcze jedno pytanie - "daje własne gniazdko" oznacza, że demontuje to które jest w ścianie w salonie i wymienia na swoje?
Pytam, bo salonie mam 2 gniazdka: w jednym mam 3 wyjścia a'la koncentryczne a w drugim jedno wyjście - czy obydwa są potrzebne jeśli chcę mieć internet + kablówkę? Zamiast którego z nich monter daje własne gniazdko przy instalacji?
Nie muszą montować ich własnego, jeśli pasuje Ci, żeby ich modem/router stał w miejscu gdzie masz obecne gniazdko. Ja na etapie remontu dołożyłem sobie gniazdko w miejscu gdzie chcę, żeby mi stało ich urządzenie i monter wpiął się do niego.
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”