Rękojmia / gwarancja na mieszkanie i usterki - Murapol Bieńczycka

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
basiaz

Re: Rękojmia / gwarancja na mieszkanie i usterki - Murapol Bieńczycka

Postautor: basiaz » 13 gru 2016, 20:58

Mysle, że najbardziej obciążone są mieszkania na parterze (na mój chłopski rozum), i wybrane sciany (nośne?); ale ta sciana u mnie w łazience musi byc naprawde słaba bo rysy staja sie wąwozami. Jak cos rusze w sprawie, napiszę. Z Murapolem chyba nie ma sensu podejmowac tematu ( przyjmuja strategie zdartej płyty z treningów asertywności :mrgreen: , zreszta nie będzie murapol pluł mi w twarz, więc raczej sąd? wymaga to jednak zaangazowania i czasu. zobaczymy

mqs

Postautor: mqs » 13 gru 2016, 21:15

Marta pisze:Moim zdaniem Ustawa Deweloperska nas nie chroni, gdyż pozwolenie na budowę zostało wydane przed wejściem tejże Ustawy.

Serio???
Ustawa Deweloperska - Ustawa z dnia 16 września 2011 roku o ochronie praw nabywcy lokalu mieszkalnego

Pozwolenia na budowę odpowiednio:
- decyzja nr 60/2013 z dnia 09.01.2013 r. - decyzja pozwolenia na budowę (znak: AU-01-3.6740.1.2107.2012.EWL), Prezydent Miasta Krakowa,
- decyzja nr 188/5/2014 z dnia 24.06.2014 r. - decyzja przeniesienia pnb (znak: AU-01-3.6740.5.213.2014.PSZ), Prezydent Miasta Krakowa,
- decyzja nr 2494/2014 z dnia 09.10.2014 r. zatwierdzająca zamienny projekt budowlany i udzielająca pozwolenia na budowę (znak: AU-01-3.6740.1.1512.2014.EWL), Prezydent Miasta Krakowa,
- decyzja nr 500/2015 z dnia 05.03.2015 r. zatwierdzająca zamienny projekt budowlany (znak: AU-01-3.6740.1.2421.2014.EWL), Prezydent Miasta Krakowa

Odwołania do Ustawy Deweloperskiej można już znaleźć w samym akcie notarialnym.

Jarek

Postautor: Jarek » 16 gru 2016, 23:27

basiaz pisze:Mysle, że najbardziej obciążone są mieszkania na parterze (na mój chłopski rozum), i wybrane sciany (nośne?); ale ta sciana u mnie w łazience musi byc naprawde słaba bo rysy staja sie wąwozami. Jak cos rusze w sprawie, napiszę. Z Murapolem chyba nie ma sensu podejmowac tematu ( przyjmuja strategie zdartej płyty z treningów asertywności :mrgreen: , zreszta nie będzie murapol pluł mi w twarz, więc raczej sąd? wymaga to jednak zaangazowania i czasu. zobaczymy

Wrzuć proszę fotki, bo jakoś mi się wierzyć nie chce, moje mieszkanie na razie w stanie idealnym.

basiaz

Postautor: basiaz » 17 gru 2016, 7:12

Mieszkanie zostało "wykończone" w grudniu ubiegłego roku, może to kwestia czasu:) moje zdjęcia sie tu nie chca załączyc ale nie ma sprawy,prosze napisac na maila noe70noe@o2.pl ,umówimy sie , proszę, zapukac pokażę.Pan od reklamacji był zaniepokojony jak stukał w kafelki, bo chyba moga odpaść. Koło mnie na korytarzu tez jest duże peknięcie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 gru 2016, 17:44 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdjęcia dodane, dzięki za przesłanie

Jarek

Postautor: Jarek » 17 gru 2016, 16:51

Możesz wrzucić tutaj: pl.tinypic.com i podać linki.
Inni pewnie też chętnie zobaczą.

Nowy

Postautor: Nowy » 17 gru 2016, 18:07

Wyślij zdjęcia do administratora forum - adres forum małpa noweczyzyny.com, pewnie wrzuci do wątku :)

basiaz

Postautor: basiaz » 18 gru 2016, 19:40

Dodam, ze teraz płytki mają duzo szersze "rowy" i pogłebia sie pęknięcie wdłuż fugi. No, smieszne sa odpowiedzi MUrapolu. Lidera :mrgreen:

MGIE

Postautor: MGIE » 06 sty 2017, 14:32

Witam.
Jestem w szoku widząc te pęknięcia... W umowie jest że blok może osiadać i nawet do 3 lat może się to zdarzać ale nie sądziłam że to będzie aż tak widoczne jak na tych zdjęciach i tak szybko. Mieszkam od czerwca i u mnie nic takiego nie ma na tą chwilę (pierwsze piętro). Płytki w całym domu robił mi mój tata który jest budowlańcem i powiedział mi żebym sobie zostawiła kilka płytek bo on z doświadczenia wie, że w czasie osiadania bloku będą pęknięcia i potem mogę nie dokupić takich samych, ale jako laik nie sądziłam że tak się stanie, tym bardziej że wcześniej przez 9 lat mieszkałam w bloku w którym też byłam pierwszym mieszkańcem i tylko w jednym pokoju pojawiło się lekkie pęknięcie i nigdzie więcej. Mój tata powiedział mi także że jego zdaniem za szybko ten blok oddali bo powinien jeszcze schnąć, ja dostałam klucze 1 kwietnia i tata dopiero w czerwcu robił mi łazienkę (na końcu po całym reszcie 50 metrowego mieszkania), a i tak uważał że blok nadal nie jest suchy na tyle na ile powinien być pod płytki.

ziki

Postautor: ziki » 06 sty 2017, 21:45

Jeśli chodzi o pęknięcia w mieszkaniu, mi powiedziano, że może mi strzelić duże lustro w łazience, bo jest wklejone na łączeniu dwóch różnych elementów, choć na razie jest z nim dobrze, mam nadzieję, że tak zostanie nadal. Mimo wszystko wydaj mi się, że takie rzecz podchodzą pod rękojmię - niby nic nienormalnego, że w nowym budynku pękają ściany, ale zdaje się, że jednak deweloper powinien zadbać o usunięcie takich wad :)

wieliczka

Postautor: wieliczka » 11 sty 2018, 21:47

Murapol i tak wszystko odrzuci.

A to szafa stoi nie tu gdzie powinna i dlatego wilgoć za szafą się pojawia.A to za wcześnie przeprowadzone prace.
Chodnik, droga, studzienka się zapada bo jest używana sól.Mata na skarpie została wypalona żrącą substancją celowo.Albo chodzimy i rozbijamy sobie płytki na schodach do wejścia:)

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”