Uwaga!! Nieuczciwe firmy w Krakowie związane z branżą wykończeniową.

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
E9KCP14

Uwaga!! Nieuczciwe firmy w Krakowie związane z branżą wykończeniową.

Postautor: E9KCP14 » 23 sty 2017, 21:37

Cześć.

Firma : Panelex, przy ul. Zakopiańskiej 52a (wejście obok maxflizu)
Nie sprawdziłem umowy przy podpisaniu i co się okazało: Cena za montaż drzwi 950zł x 3 ościeżnice + skrzydła to 2850zł ( cena rynkowa 150zł x 3 =450zł - oczywiście na umowie jest tylko informacja o łącznym koszcie zamówienia, bez wyszczególnienia co za ile.
Montaż przekładany już 2 razy łącznie czekam 3 tygodnie a mieszkanie już gotowe, pomyślcie jaka irytująca sytuacja.
Umowa zabezpiecza firmę usługodawcę, więc nie mam możliwości prawnych aby od niej odstąpić.
Reklamację rozpatruje kierownik salonu, który jest sprzedawcą. Bezczelny typ, który łamie ustalenia słowne i odwraca kota ogonem.

Przeżywamy istny koszmar - jedyna taka sytuacja przy całym wykończeniu mieszkania, cała reszta firm była "do dogadania" i słowna.

Przestrzegam wszystkich, to jedyne co mi zostało.

Pozdrawiam i życzę współpracy z rzetelnymi firmami.

Edik

Re: Uwaga!! Nieuczciwe firmy w Krakowie związane z branżą wykończeniową.

Postautor: Edik » 23 sty 2017, 21:52

Nie sprawdziłem umowy przy podpisaniu

Dziękuję, następny.

E9KCP14

Postautor: E9KCP14 » 23 sty 2017, 22:02

Edik pisze:
Nie sprawdziłem umowy przy podpisaniu

Dziękuję, następny.

Cześć Edik, rozumiem o co Ci chodzi ale wybacz, twój komentarz nic nie wnosi.
To, że nie sprawdziłem umowy, tylko zawierzyłem człowiekowi na słowo bo wydawał się w porządku to na prawdę nic złego. Na codzień tak robię w relacjach biznesowych i prywatnych i jest w porządku, to jak napisałem jedyna taka sytuacja. W związku z tym mój post ma na celu przestrogę dla innych przed tą konkretną firmą.

Pozdrawiam przyjacielu sąsiedzie.

morth

Postautor: morth » 23 sty 2017, 22:24

Dzięki za info.

Edik

Postautor: Edik » 23 sty 2017, 22:39

E9KCP14: relacja klient-firma dla nie jest relacją biznesową (chyba, że chodzi Ci o to, że firma robi biznes na Tobie ;)), prywatną tym bardziej. Umowę wypadałoby przeczytać, choćby i z ciekawości. Na czas oczekiwania można było się zabezpieczyć. Wiadomo, że mądry Polak po szkodzie i post ma być bardziej przestrogą - może któryś z adminów zrobi osobny dział dla niezadowolonych z usług (dział "w drugą stronę" istnieje - Rekomendowane usługi wykończeniowe, remontowe w Krakowie - prezentracje firm i wykonawców)

lofinden

Postautor: lofinden » 23 sty 2017, 22:57

E9KCP14 pisze:Nie sprawdziłem umowy przy podpisaniu i co się okazało: Cena za montaż drzwi 950zł x 3 ościeżnice + skrzydła to 2850zł ( cena rynkowa 150zł x 3 =450zł - oczywiście na umowie jest tylko informacja o łącznym koszcie zamówienia, bez wyszczególnienia co za ile.

Rozumiem, że możesz być zirytowany przedłużonym czasem oczekiwania, ale nie wiem o co chodzi z tymi kosztami. Z tego co piszesz to masz zapłacić tyle ile było na umowie więc w czym problem?

E9KCP14

Postautor: E9KCP14 » 23 sty 2017, 23:05

lofinden pisze:
E9KCP14 pisze:Nie sprawdziłem umowy przy podpisaniu i co się okazało: Cena za montaż drzwi 950zł x 3 ościeżnice + skrzydła to 2850zł ( cena rynkowa 150zł x 3 =450zł - oczywiście na umowie jest tylko informacja o łącznym koszcie zamówienia, bez wyszczególnienia co za ile.

Rozumiem, że możesz być zirytowany przedłużonym czasem oczekiwania, ale nie wiem o co chodzi z tymi kosztami. Z tego co piszesz to masz zapłacić tyle ile było na umowie więc w czym problem?

Cześć lofinden, no jeżeli chodzi o cenę to na 3 drzwiach, za sam montaż przepłaciłem 2400zł... W dzisiejszych czasach konkurencji to dosyć sporo przyznasz. Trzeba nazwać rzecz po imieniu - to lichwiarska marża.

D89

Postautor: D89 » 27 sty 2017, 10:57

Akurat tutaj nie rozumiem o co się czepiasz - na drzwi jest 23% VAT, a na usługę montaży 8% więc firma legalnie robi tak żeby było taniej. Dokładnie tak samo jak w kawiarniach gdzie kawa kosztuje 1,00 zł + 23% VAT, a usługa podania 7,00 zł + 8% VAT.

E9KCP14

Postautor: E9KCP14 » 29 sty 2017, 11:20

Dokładnie. Dlatego porównuję stawki 1 do 1. W tej firmie 2850 + cena drzwi w innych 450zł + cena drzwi. 600% drożej! To tak, jakby pojechać na stacje benzynową i zatankować paliwo zamiast za 4,5zł za litr -28zł za litr.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 29 sty 2017, 14:15

E9KCP14 pisze:Dokładnie. Dlatego porównuję stawki 1 do 1. W tej firmie 2850 + cena drzwi w innych 450zł + cena drzwi. 600% drożej! To tak, jakby pojechać na stacje benzynową i zatankować paliwo zamiast za 4,5zł za litr -28zł za litr.

Porównuj cenę końcową, a nie cenę cząstkową. W przypadku zakupu drzwi z montażem to zupełnie normalne i rozumowanie w sposób jak wyżej nie ma sensu.

D89 pisze:(...)Dokładnie tak samo jak w kawiarniach gdzie kawa kosztuje 1,00 zł + 23% VAT, a usługa podania 7,00 zł + 8% VAT.

Kiepski przykład, bo urzędy skarbowe już w 2015 zabrały się masowo za ten proceder, który został zakwestionowany i uznany w przypadku gastronomii jako niezgodny z prawem.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”