Czas potrzebny na wykończenie nowego mieszknaia od dewelopera - Avia 5
Czas potrzebny na wykończenie nowego mieszknaia od dewelopera - Avia 5
Pytam indywidualnie, od momentu odebrania kluczy ile u was będzie trwało urządzanie itd ?
Re: Czas potrzebny na wykończenie nowego mieszknaia od dewelopera - Avia 5
Ja liczę, że:
1 miesiąc będzie potrzebny na poprawki od dewelopera
Reszta na już indywidualne potrzeby:
-2 tyg. łazienka i gładzie
-2 dni na podłogi i wprowadzam się.
Kuchnia i sypialnia na wymiar więc i tak czeka się 6-8 tygodni na zamówienie.
Mi tam do życia kuchnia nie jest do niczego potrzebna bo mam posiłki w pracy
1 miesiąc będzie potrzebny na poprawki od dewelopera
Reszta na już indywidualne potrzeby:
-2 tyg. łazienka i gładzie
-2 dni na podłogi i wprowadzam się.
Kuchnia i sypialnia na wymiar więc i tak czeka się 6-8 tygodni na zamówienie.
Mi tam do życia kuchnia nie jest do niczego potrzebna bo mam posiłki w pracy

-
W zaleznosci czego oczekujesz
Kuchnia na wymiar 6-8 tyg
Plytki lazienka okolo 4 tyg
Podlogi 2 tyg
Chyba ze 2 powyzsze bierzesz w pierwszym lepszym markecie budowlanym moga miec na miejscu
Drzwi oscieznice okolo 4 tyg
Ja licze u siebie 2 mies czyli czas oczekiwania na kuchnie od momentu zrobienia pomiarow po odebranu kluczy do komentu montazu kuchni niestety jest mi niezbedna bede wprowadzal sie z niemowlakiem
Wiec w czasie oczekiwania na kuchnie ogarne reszte
Kuchnia na wymiar 6-8 tyg
Plytki lazienka okolo 4 tyg
Podlogi 2 tyg
Chyba ze 2 powyzsze bierzesz w pierwszym lepszym markecie budowlanym moga miec na miejscu
Drzwi oscieznice okolo 4 tyg
Ja licze u siebie 2 mies czyli czas oczekiwania na kuchnie od momentu zrobienia pomiarow po odebranu kluczy do komentu montazu kuchni niestety jest mi niezbedna bede wprowadzal sie z niemowlakiem

Wiec w czasie oczekiwania na kuchnie ogarne reszte
Teoretycznie można się ze wszystkim uwinąć w miesiąc, znaczy ze wszystkim, co podstawowe, czyli łazienka i podłogi, bo np. drzwi czy kuchnię, to już można sobie później spokojnie wstawić. Jak dla mnie, to problemem są dobrzy fachowcy od wykończeń w Krakowie, bo z takimi trzeba się umawiać jednak ze sporym wyprzedzeniem, a z drugiej strony, to nigdy nie wiadomo, kiedy dokładnie odbierze się mieszkanie... Żeby wszystkiego nie przeciągać, to warto wiedzieć już wcześniej, jak mieszkanie chce się urządzić, jakie płytki w łazience, jaka armatura w łazience, jakie płytki w przedpokoju i jakie podłogi itd. - to też pochłania mnóstwo czasu, a i na niektóre rzeczy w sklepach trzeba też zaczekać.
Szkoda, że Budimex nie robi jakichś wstępnych oględzin nowych mieszkań, bo gdyby na takich wszystko było ok, to można by się z ekipą od wykończeń umawiać wcześniej znacznie i wpuszczać ją do mieszkania zaraz po odbiorze kluczy.
Szkoda, że Budimex nie robi jakichś wstępnych oględzin nowych mieszkań, bo gdyby na takich wszystko było ok, to można by się z ekipą od wykończeń umawiać wcześniej znacznie i wpuszczać ją do mieszkania zaraz po odbiorze kluczy.
-
Może jestem idealistką, ale do nowego mieszkania zamierzam wprowadzić się jak najszybciej - po pierwszym weekendzie od odbioru? Trudniejsze prace, typu łazienkowe będzie mi robił znajomy fachowiec, który mieszka 150 km od Krakowa. Myślę, że przyjedzie na weekend (potem jeszcze raz czy dwa), z pomocą mojego ojca zrobi łazienkę (płytki i armaturę będę miała na pewno upatrzone wcześniej, w ogóle nie będę szczególnie wybrzydzać), zrobi lepsze gładzie, pomaluje ściany i ułoży panele w pokojach i aneksie kuchennym. Wtedy zamówię Internet, kupię rozkładaną kanapę do salonu, czajnik elektryczny, z domu wezmę palnik na prąd do podstawowego gotowania i... przeprowadzę się, dalej będę czekać na kuchnię i wybierać pozostałe meble:) Możliwe, że z domu przywiozę jakiś stary mebel typu ława, szafka, by przez pierwsze tygodnie mieć na czym postawić talerz. Teraz wynajmuję pokój jednoosobowy, więc zależy mi, by jak najszybciej pozbyć się tego wydatku.
Mieszkanie 57 m2.
10.2.2017 - odbieram klucze
10.2.2016 - zlecam kuchnie - czekam 4 tygodnie
do 12.2.2017 wybieram materialy
lazienka - 10 dni
podlogi 5 dni - deska
sufity, szpachlowanie, malowanie, skladanie mebli
okolo 15 marca chce juz mieszkac
jesli ktos wybierze kuchnie gotową i polozy panele to w 2 tygodnie moze się wprowadzic
moja koleżanka w 1 tydzień ogarnęła mieszkanie - gotowa kuchnia, panele, łazienka - 33 m2
PODSUMOWUJĄC: licz 1 miesiac, kupujac szafy na wymiar, naroźnik, meble, rolety musisz czesto czekać około 3 tygodni
10.2.2017 - odbieram klucze
10.2.2016 - zlecam kuchnie - czekam 4 tygodnie
do 12.2.2017 wybieram materialy
lazienka - 10 dni
podlogi 5 dni - deska
sufity, szpachlowanie, malowanie, skladanie mebli
okolo 15 marca chce juz mieszkac
jesli ktos wybierze kuchnie gotową i polozy panele to w 2 tygodnie moze się wprowadzic

moja koleżanka w 1 tydzień ogarnęła mieszkanie - gotowa kuchnia, panele, łazienka - 33 m2
PODSUMOWUJĄC: licz 1 miesiac, kupujac szafy na wymiar, naroźnik, meble, rolety musisz czesto czekać około 3 tygodni
Pamiętaj, że np. deska, musi trochę poleżeć w mieszkaniu i się w nim "zaaklimatyzować", trzeba liczyć kilka dodatkowych dni od chwili przywiezienia do mieszkania. Podobnie z materiałami, bywa, że nie wszystko jest w sklepowych magazynach, warto pamiętać o takich sprawach.
Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”