Monitoring i jego instalacja wokół bloku Orlińskiego 1 / na osiedlu

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Horyzont

Monitoring i jego instalacja wokół bloku Orlińskiego 1 / na osiedlu

Postautor: Horyzont » 06 mar 2017, 23:07

Witajcie sąsiedzi,

Po temacie wpisu już wiecie o co mi chodzi.. Temat większości znany i nie raz wałkowany, ale do rzeczy..

Nie należę do osób, które przepadają za monitoringami, ale też nie należę do osób, które znoszą chuligaństwo i kradzieże, których na osiedlu się na pewno nie ustrzeżemy, ale możemy je znacznie zredukować.

Biorąc pod uwagę, że nasze osiedle będzie otwarte uważam, że koniecznością jest posiadanie monitoringu.. Sami ochroniarze nie wystarczą i zbyt duża ich ilość mija się z celem natomiast dobrej jakości kamery mogą ustrzec/odstraszyć przez paroma rzeczami:
- kradzieżami
- dewastacją
- nie zachowywaniem porządku

Mieszkałem na paru osiedlach i nie spotkałem się ze skuteczniejszym mechanizmem.. Pod warunkiem, że był dobrej jakości..

Jakie są Wasze doświadczenia?

M&M

Re: Monitoring i jego instalacja wokół bloku Orlińskiego 1 / na osiedlu

Postautor: M&M » 07 mar 2017, 8:09

Tak mi się wydaje że jakby tak na całym osiedlu zamontować możnaby lepszej jakości monitoring w dobrej cenie wynegocjować - piszę jako mieszkaniec innego bloku ;)

Mate

Postautor: Mate » 07 mar 2017, 9:31

Jak najbardziej popieram montaż monitoringu. Prędzej czy później to będzie konieczne, dlatego lepiej wcześniej aby w miarę możliwości maksymalnie uniknąć dewastacji.

usia

Postautor: usia » 07 mar 2017, 9:41

jestem za obcjęciem monitorigniem całości osiedla ! ;) w miejscu gdzie obecnie mieszkam, monitoring pomógł w bardzo wielu sytuacjach, gdzie ochroniarz nawet nie miałby najmnieszych szans zapobiec, czy później odnaleźć sprawcę ;)

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 07 mar 2017, 11:27

Wydaje mi się, że takie rzeczy dopiero przy okazji zebrania wspólnoty uda się ogarnąć.

Osobiście jestem za dobrej jakości monitoringiem, oraz za pozbyciem się ochrony z bloku gdy tylko będzie możliwość.

AstroT

Postautor: AstroT » 07 mar 2017, 11:53

Osobiście jestem za monitoringiem. Wystarczy poczytać o ochronie na O4 lub O6 gdzie opcja "Pana Mietka" z ochrony nie wypaliła. Natomiast ważniejsza chyba w tym momencie dla nas jest kwestia zarządcy, bo tak jak wspomniał Fedaykin monitoring ogarniemy na zebraniu wspólnoty. Na O4 i O6 mają z tego co wyczytałem firmę PROMOS czy jakoś tak. Zdania co do tego zarządcy są podzielone. Może jakiś nowy topic w tej sprawie ? Pół roku minie szybko i trzeba to powoli ogarniać.

playand1

Postautor: playand1 » 08 mar 2017, 22:28

Podobnie jak wyżej - za monitoringiem, przeciwko ochronie, wszelkie argumenty na ten temat zostały już na forum przedstawione.

Gaspa

Postautor: Gaspa » 09 mar 2017, 1:34

Bardzo dobrze ze nasze osiedle będzie otwarte. Z mojego smutnego doświadczenia tylko raz mi coś ukradziono - był to rower. Ukradziono mi go z osiedla ogrodzonego. Malo mieszkan etc. Osiedle ogrodzone nie uchroni nikogo przed złodziejem. Oni to już znają kody do klatek, mają piloty do bram etc.

Monitoring jak najbardziej - bo to czy jakaś obcierka, czy idiota skaczący po autach czy złodziej pospolity - będzie prościej szukać. Co do zarządcy to wklejana tu była zależność administratora od bx (spółka córka) wiec zarządcę trzeba będzie jak najszybciej zmienić na coś bliżej stawek ogólnie rynkowych.
No ale... każdy nowy blok przez to musi przejść.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”