Podpisywanie umów z deweloperem Budimex

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Podpisywanie umów z deweloperem Budimex

Postautor: iti » 13 lip 2014, 11:32

U mnie sprawa jak dotąd przebiega całkiem sprawnie - najpierw była ustna rezerwacja na kilka dni, można było się z tematem przespać, poczytać, obejrzeć dokładnie rozkład mieszkania.

Później umowa rezerwacyjna, z nią już wiążą się zobowiązania, czyli wpłata kaucji w wysokości 5 tys. zł. Jeszcze można się rozmyślić i odzyskać pieniądze.

Po tym mamy 2 tygodnie (podobno można przedłużyć o jeszcze dodatkowe dwa) na podpisanie umowy deweloperskiej notarialnej, czyli dużej umowy, o której wzór trzeba poprosić jak najwcześniej, aby móc się z nim dokładnie zapoznać. Z tą umową również wiąże się przynajmniej jedna płatność - zdaje się, że 600 zł dla notariusza. Przy tej umowie już chyba powinno się już być wstępnie dogadanym z bankiem, jeśli zamierzamy wziąć kredyt.

Jest coś jeszcze o czym warto pamiętać? A może pominąłem coś istotnego, jeśli tak, poprawcie mnie :)

wojtekf

Re: Podpisywanie umów z deweloperem Budimex

Postautor: wojtekf » 14 lip 2014, 0:01

Ja mam podpisaną umowę rezerwacyjną na miesiąc ;)
po czym będę musiał przedłużyć ja o kolejny miesiąc co wiąże się z tym że w razie rezygnacji nie oddadzą 5000 zł tylko 3000.

Rezerwuje na tak długo bo ślub z narzeczoną mam dopiero w sierpniu a chcemy wziąć kredyt z MDM ;)

iti

Postautor: iti » 14 lip 2014, 10:22

wojtekf pisze:po czym będę musiał przedłużyć ja o kolejny miesiąc co wiąże się z tym że w razie rezygnacji nie oddadzą 5000 zł tylko 3000.
Dobrze wiedzieć, że w ogóle jest taka opcja. A patrząc na poniższe, rozumiem, że deweloperską będziecie podpisywać dopiero w sierpniu.

wojtekf pisze:Rezerwuje na tak długo bo ślub z narzeczoną mam dopiero w sierpniu a chcemy wziąć kredyt z MDM ;)
A do programu Mieszkanie dla Młodych można chyba też przystąpić nie będąc małżeństwem, czy może ślub coś tu zmienia?
Tak czy inaczej gratuluję!

Swoją drogą, to jeśli ktoś wie coś ciekawego o MdM, to odsyłam do działu o kredytach na forum - chyba więcej osób będzie w ten sposób finansowało zakup, więc może o tym także warto porozmawiać.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 14 lip 2014, 18:53

Owszem można przystąpić do MDM nie będąc małżeństwem ale wtedy musiałbym sam brać kredyt a wtedy moja zdolność kredytowa byłaby za mała ;)
Po ślubie możemy wspólnie wziąć kredyt ;)

I dziękuje za gratulacje :D

Pasiek

Postautor: Pasiek » 15 lip 2014, 17:31

wojtekf pisze:Owszem można przystąpić do MDM nie będąc małżeństwem ale wtedy musiałbym sam brać kredyt a wtedy moja zdolność kredytowa byłaby za mała ;)
Po ślubie możemy wspólnie wziąć kredyt ;)

I dziękuje za gratulacje :D

Jestem dokładnie w tej same sytuacji, ślub też mamy w sierpniu, dlatego będę przedłużał umowę rezerwacyjną i deweloperską ile tyko się da :)

iti

Postautor: iti » 17 lip 2014, 19:10

Dużo czasu Wam nie zostało do sierpnia, więc pewnie bez większych problemów da się przedłużyć. W zasadzie będziecie w o tyle lepszej sytuacji, że będziecie mogli skorzystać z doświadczenia innych, którzy wcześniej przejdą tą ścieżkę :)

Kala

Postautor: Kala » 24 lip 2014, 17:59

na kiedy jesteście umówieni z notariuszem w cełu podpisania umowy deweloperskiej? My na 08.08.2014 :) Dzisiaj przedłużyliśmy umowę rezerwacyjną. a kto jest już po?

Dzisiaj byliśmy :podglądnąć" prace budowlane :D i dzieje si ę już :) pręty są już na "dnie" :D

iti

Postautor: iti » 24 lip 2014, 20:01

Ja mam termin wyznaczony na sam początek sierpnia :) A umowę rezerwacyjną też już przedłużyłem. Czekam też jeszcze na decyzję kredytową, ale ją powinienem poznać w najbliższym czasie. Kala, a możesz napisać coś więcej o tym, co tam zobaczyłaś w naszej przyszłej dziurze w ziemi w wątku o postępach budowy? ;)

Kala

Postautor: Kala » 24 lip 2014, 22:08

iti pewno ze mogę :P

maks

Postautor: maks » 25 lip 2014, 21:48

Hej, ja już po - teraz czekam aż wybudują :D O podpisywaniu umowy deweloperskiej napisałem już tutaj: http://noweczyzyny.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=27 Powodzenia!

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”